Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Vad ska jag göra för att bli frälst?

Christer Åberg
2023-01-03 14:31

Frälsning

/bild/livboj-1672621857.jpg

Han skulle tro på Herren Jesus Kristus. Det år på det sättet man blir frälst. Inte genom att hålla lagen eller andra gärningar.

Vad ska jag göra för att bli frälst?

Och han förde ut dem och sa: Herrar, vad ska jag göra för att bli frälst?
Apg 16:30

Lägg märke till att den här mannen, som var en fångvaktare, inte frågade: Hur ska jag bli frälst, utan: Vad ska jag göra för att bli frälst? Alltså: Vad krävs det av mig? Vad krävs det för några goda gärningar som jag måste utföra? Han trodde att det krävdes någonting av honom. 

Tänk vad många det är som har ställt den frågan: Vad ska jag göra för att bli frälst? De har trott att det beror på dem om de ska bli frälsta. De har trott att de måste utföra massa svåra saker. De har trott att de måste hålla lagens tunga bud. De har trott att frälsningen är en lön efter väl förtjänat arbete. 

De har till exempel trott att de måste be ett särskilt antal böner varje dag eller utföra andra religiösa gärningar. Vi blir inte frälsta genom våra egna gärningar. De räcker inte inför Gud.

Vad ska jag göra för att ärva evigt liv?

18 Och en man i hög ställning frågade honom och sa: Gode Mästare, vad ska jag göra för att ärva evigt liv? 19 Och Jesus sa till honom: Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, det är Gud. 20 Budorden känner du: Du skall inte begå äktenskapsbrott, du skall inte dräpa, du skall inte stjäla, du skall inte vittna falskt, hedra din far och din mor. 21 Då sa han: Allt detta har jag hållit från min ungdom. 22 När Jesus hörde detta, sa han till honom: Ett fattas fortfarande för dig: Sälj allt det du har och dela ut åt de fattiga, och du ska få en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.
Luk 18:18-22

Den här mannen i hög ställning hade samma slags fråga som fångvaktaren som han uttryckte på liknande sätt: Vad ska jag göra... Vi människor vill alltid göra oss förtjänta av frälsningens gåva så att vi kan skryta med att vi har fått det som välförtjänt lön på grund av vad jag har presterat. 

Goda gärningar frälser inte

Lägg märke till att det räckte inte för mannen att sälja allt och dela ut åt de fattiga, han behövde också följa Jesus.

Vi ser att gärningar frälser inte, utan det som frälser är att tro på ─ följa Jesus.

Och se, en man gick fram och sa till honom: Gode mästare, vad för gott ska jag göra för att få evigt liv?
Matt 19:16

I det här parallellstället till Lukas 18 ser vi tydligt att goda gärningar inte frälser. Det spelar ingen roll hur många goda gärningar som du än gör så är ingenting av det frälsande. Mannen frågade ju vad för gott han skulle göra för att få evigt liv.

Laggärningar frälser inte

Du blir inte heller frälst av att hålla lagens bud. Det ser vi tydligt då mannen enligt egen utsago säger: Allt detta har jag hållit från min ungdom. Han kunde verkligen skryta med att han har hållit lagen ─ ja, ända sedan från sin ungdom, vilket många av oss inte kan. 

/bild/10-budord-1672750316.jpg

Han var en mönsterperson i att hålla lagen, men det räckte inte. Ingen blir frälst av att hålla lagen, vilket vi tydligt ser i det här exemplet. 

Vi ser alltså att den lära som dyker upp gång på gång i vår tid att vi inte kan bli frälsta om vi inte håller lagen är falsk. Ja, likaså den lära som på samma sätt säger att vi inte kan bli frälsta om vi inte håller sabbatsbudet. Låt ingen bedra dig.

Tro på Herren Jesus Kristus

Men vad är det då som frälser? Vad får fångvaktaren för svar?

Då sa de: Tro på Herren Jesus Kristus, så blir du och ditt hus frälst.
Apg 16:31

Han skulle tro på Herren Jesus Kristus. Det år på det sättet man blir frälst. Inte genom att hålla lagen eller andra gärningar.

Lägg märke till att det är tron på personen Jesus som frälser. Din tro ska riktas till en person ─ inte på saker som du gör. Det handlar inte om vad du gör utan vad Jesus har gjort för dig, då han dog på korset och uppstod igen från de döda.

/bild/hand-1672750798.jpg

Dessutom ska du ha en personlig individuell tro på Jesus. Det rör sig alltså inte om kollektiv tro. Det är den personliga tron som frälser.

Det är heller inte tron på vilken Jesus som helst som frälser, utan tron på Herren Jesus. 

Svaret var tydligt till fångvaktare: Tro på Herren Jesus Kristus.

Det är specifikt tron på Herren Jesus ─ på Bibelns Jesus som frälser.

/bild/bibeln-1672750950.jpg

Jesus är Herren

Det är när du bekänner att Jesus är Herren och tror att Gud har uppväckt honom från de döda som du blir frälst.

För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.
Rom 10:9

Jesus är Kristus

Dessutom ska du tro att Jesus är Kristus ─ den Kristus som är utlovad i Gamla testamentet. Det är alltså inte vilken Jesus som helst, utan den Jesus som är Kristus som du ska tro på.

/bild/den-smorde-1672751183.jpg

Kristus är grekiska som betyder Messias på hebreiska och som på svenska översätts med Den smorde. Jesus är den smorde Konungen som Gamla testamentet utlovar och profeterar om.

Det är den när Jesus som du ska tro på. Och när du tror på Herren Jesus Kristus så blir du frälst.

Christer Åberg

#Frälst #Frälsning #Räddad #Räddning #Tron #Jesus #Bibelordet

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det lördagen den 20 juli 2024, vecka 29 och klockan är 03:31. Margareta och Greta har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-19 20:34
Fräls Lars & Åke med familjer Herren Jesus! Uppenbara Dig för dem och få dem att ta emot Dig som Herre och Frälsare. Detta ber vi i Jesus Kristus! Namnet blodet ordet korset och tron har kraft!Tack

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 16/07-24 13:06
Joe Biden sa 5 dagar innan Trump blev skjuten den 13 att sätta Trump i sikte. Siffran fem i Bibeln står för död och siffran 13 för otur . Vi lever i en förvriden värld och behöver visdom från Gud . Som Lars-Göran skrev lös Bibeln och bli vis 😊👍🏽

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM