Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

DITT STÖD BEHÖVS!

SWISH: 072 203 63 74

Stöd Apg29.Nu du också!

Vad är en villolära?

Christer Åberg
2022-09-08 23:43
Undervisning

/bild/villolara-1662656962.jpg

En villolära säger alltid Jesus + något mer, men Jesus är fullt tillräcklig. Han har ingen medfrälsare, han ensam kan "helt och fullt frälsa".

När jag blev frälst 1984 så visste jag inte om jag kom med i en äkta lära eller villolära. Jag hade hört talas om villoläror, men hur skulle jag kunna urskilja om pingstkyrkan, där jag böjde mina knän och tog emot Jesus, hade en äkta lära? Jag visste ju ingenting. 

Men jag hade en ärlig längtan efter Jesus och han frälste mig när jag tog emot honom. Och så efter att jag hade tagit emot Jesus så visade det sig att pingstkyrkan inte var någon villolära. 

Men hur vet man vad som är en äkta lära eller falsk lära? 

Bibeln talar om villoläror och några som de gick emot i nya testamentet var:

Omskuren

Sådana falska läror finns kvar än idag. Fortfarande påstår en del till exempel att man inte kan bli frälst om man inte är omskuren.

Apg. 15:1 Och några män kom ner från Judeen och lärde bröderna: Om ni inte låter omskära er enligt seden från Mose, kan ni inte bli frälsta.

Lägg märke till att det står att det var en sed. Lägg också märke till att de påstod att det inte vara tillräckligt med att bara tro på Jesus utan att man också behövde göra någonting mer.

En villolära har alltid som avsikt att förvirra människor så att de inte ska hålla fast vid tron på Jesus. Dessutom gör den människor oeniga, vilket också skedde i Apostlagärningarna. Vi läser i versen efteråt:

Apg 15:2 Då uppstod det oenighet, och Paulus och Barnabas kom i en allvarlig dispyt med dem. De beslöt att Paulus och Barnabas och några andra av dem skulle resa upp till apostlarna och de äldste i Jerusalem angående denna stridsfråga.

På det berömda apostlamötet som sedan följde kan vi läsa det här fantastiska uttalandet:

15:11 Men vi tror att det är genom Herren Jesu Kristi nåd som vi blir frälsta, på samma sätt som de.

Det är genom nåd och inte genom olika laggärningar som vi blir frälsta. Bibeln säger tydligt att man är omskuren i hjärtat då man tror på Jesus. 

Rom 2:29 Utan jude är den som är det i sitt inre, och hjärtats omskärelse sker genom anden och inte genom bokstaven. En sådan får sitt beröm inte av människor utan av Gud.
Så om någon säger till dig att du måste vara omskuren för att kunna bli frälst då kan du bemöta detta frimodigt genom att säga: Jag är redan omskuren i mitt hjärta genom Anden eftersom jag tror på Jesus!

Sabbaten

En liknande villolära är att en del förkunnar att man måste hålla lördagen som sabbatsdagen för att bli frälst, men Bibeln lär att frälsningen i Jesus Kristus är sabbat. 

Hebr. 4:3 För vi som har kommit till tro går in i vilan, som han sa: Så svor jag i min vrede: De ska inte komma in i min vila. Ändå har hans verk stått färdiga sedan världens grund blev lagd.

Sabbat betyder vila, och genom tron på Jesus har man kommit in i Guds vila - Guds sabbat. Guds sabbat är ett kontinuerligt tillstånd och rör sig inte bara om en specifik dag i veckan.

Om någon säger till dig att det räcker inte att bara tro på Jesus, du måste också vara omskuren, eller att du måste också hålla sabbaten, då vet du med en gång att det rör sig om en falsk lära som vill föra dig bort från frälsningen i Jesus Kristus. 

En villolära säger alltid Jesus + något mer, men Jesus är fullt tillräcklig. Han har ingen medfrälsare, han ensam kan "helt och fullt frälsa":

Hebr 7:25 Därför kan han också helt och fullt frälsa dem som genom honom kommer till Gud, eftersom han alltid lever för att gå i förbön för dem.

Betänk också att första budet är att vi inte ska ha några andra gudar jämte Herren. 

2 Mos. 20:3 Du ska inga andra gudar ha vid sidan av mig.

Vi ska inte ha några medfrälsare jämte Herren Jesus, varken saker, gärningar, människor eller avgudar.

På min dörr har både mormoner och Jehovas vittnen ringt på och de har båda i gemensamt att det räcker inte att enbart tro på Jesus utan man måste också göra laggärningar. Jag påtalade detta för en Jehovas vittnen som högmodigt sa: Det räcker inte att bara tro på Jesus och jag kan undervisa dig om detta. 

Jag behövde verkligen ingen sådan undervisning eftersom jag visste från Bibeln att det är genom tron på Jesus Kristus man blir frälst på grund av Guds nåd och inte på grund av laggärningar.

Dopet

På senare tid har jag märkt genom internet att det har smugit sig in en annan villolära som säger att är man inte döpt så är man inte frälst. Detta stämmer inte med Bibeln eftersom det är tron på Jesus som frälser och ingenting annat. Måste man vara döpt för att bli frälst då lägger man in frälsande egenskaper i dopet. Men dopets vatten kan inte frälsa ─ endast Jesus!

1 Petr. 3:21 Efter denna förebild blir också vi nu frälsta i dopet, som inte innebär ett avläggande av köttets orenhet, utan ett gott samvetes svar till Gud, genom Jesu Kristi uppståndelse.

Säger man att det inte räcker med att tro på Jesus, utan man måste också vara döpt, då gör man dopet till en medfrälsare. Då anser man att Jesus inte ensam klarar av att frälsa, när Hebr 7:25 klart och tydligt säger att Jesus "helt och fullt" kan frälsa dem.

Men varför ska man då döpas? Därför att Jesus säger det. 

Matt 28:19 Gå därför ut och lär alla folk. Döp dem i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn.

Det hör till rättfärdigheten. 

Matt 3:13 Då kom Jesus från Galileen till Jordan, till Johannes, för att låta döpa sig av honom. 14 Men Johannes försökte hindra honom och sa: Jag behöver döpas av dig, och du kommer till mig? 15 Då svarade Jesus och sa till honom: Låt det ske nu, för på detta sätt ska vi göra för att uppfylla all rättfärdighet. Då tillät han honom det.

Man döps inte för att bli frälst utan därför att man redan är frälst. Genom den här handlingen visar man att man tillhör Jesus och vill tro på honom.

Dopet frälser inte ─ utan Jesus. Låt oss aldrig på något sätt flytta fokus från Jesus!

Jesu person

En villolära vill alltid förminska Jesu person och förneka vem han verkligen är. En vanlig villolära på Bibelns tid och än idag är att man förnekar att Jesus är sann människa, Guds Son och Gud.

Detta ser vi tydligt idag. Gång på gång går man hätskt emot att Jesus är Gud som blev människa. Detta har jag själv upplevt många gånger inte minst på TikTok där jag har i skrivande stund nästan 60.000 följare. Och då kan man vara väldigt fräck och respektlöst med sina attacker mot den klassiska kristna tron. Men eftersom jag håller fast vid Jesus och fortsätter frimodigt att förkunna om honom så kan ingenting rubba mig. Man blir stark i tron när man håller fast i Jesus. Därför är mitt råd till dig när du stöter på villoläror att du inte viker en tum från Jesus utan håller fast vid honom. Stöter du på någonting som du inte känner till så söker du själv svaret i Bibeln. För Bibeln handlar om Jesus och den är skriven för att vi ska tro att Jesus är Guds Son och ha liv i hans namn. På detta sättet blir din tro stark och ingenting kommer då kunna rubba din övertygelse.

Men Bibeln säger att förnekar man detta så är man antikrist.

1 Älskade, tro inte varje ande utan pröva andarna, om de är från Gud, för många falska profeter har gått ut i världen. 2 Guds Ande ska ni känna igen på detta: Varje ande som bekänner att Jesus Kristus har kommit i köttet är från Gud. 3 Men varje ande som inte bekänner att Jesus Kristus har kommit i köttet, är inte från Gud. Det är antikrists ande, om vilken ni har hört skulle komma och som redan nu är i världen.
2 Joh 1:7 Ty många bedragare har gått ut i världen, vilka inte bekänner att Jesus Kristus har kommit i köttet. En sådan är bedragaren och antikrist.

Förnekar man att Jesus Kristus har blivit människa så är man antikrist och bedragare. Det rör sig då alltså om en farlig villolära som hindrar folk från att bli frälsta genom tron på Herren Jesus.

Bibeln är tydlig. Jesus är 100 procent människa och 100 procent Gud från sitt människoblivande för all evighet!

Fil 2:5 Var så till sinnes som också Kristus Jesus var, 6 vilken, då han var i Guds gestalt, inte ansåg det som en rövad skatt att vara jämlik Gud, 7 utan utgav sig själv, och tog på sig en tjänares gestalt, och blev lik oss människor. 8 Och sedan han hade trätt fram som en människa ödmjukade han sig själv och blev lydig intill döden, ja, intill döden på korset. 9 Därför har också Gud upphöjt honom och gett honom ett namn som är över alla namn, 10 för att i Jesu namn alla knän ska böja sig, deras som är i himlen och på jorden och under jorden, 11 och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära.

Jesus kom från himlen och blev människa. Dog på korset och uppstod igen från de döda. Sedan återvände han till himlen som människa! Men samtidigt var Jesus 100 procent Gud när han blev människa och han återvände också till himlen som 100 procent Gud!

Hur kan Gud dö?

De som förnekar Jesus och går emot honom använder många gånger den här retoriska lögnen: Hur kan Gud dö? Men Gud kunde dö därför att han blev människa! Hade inte Gud blivit människa så hade han inte kunnat dö på korset! Men du ska veta att det var Gud som människa som dog ─ inte Gud som ande!

1 Petr. 3:18 För också Kristus led en gång för synder, rättfärdig för orättfärdiga, för att han skulle föra oss till Gud, visserligen dödad till köttet, men levandegjord i Anden,

Jesus dog på korset som människa men inte som Gud eftersom Gud kan inte dö. Och som människa är han medlare mellan Gud och människor.

1 Tim. 2:5 För det är en Gud, och en Medlare mellan Gud och människor, människan Kristus Jesus,

Att Jesus var Gud då han hängde på korset avslöjar händelsen med de två förbrytarna.

Luk 23:39 Men en av förbrytarna som hängde där skymfade honom och sa: Om du är Kristus, så hjälp dig själv och oss. 40 Då svarade och tillrättavisade den andre honom och sa: Fruktar inte heller du Gud, du som är under samma dom? 41 Det är rätt åt oss att vi lider vad våra gärningar är värda, men denne har inte gjort något ont. 42 Och han sa till Jesus: Herre, tänk på mig när du kommer in i ditt rike. 43 Då sa Jesus till honom: Sannerligen säger jag dig, i dag ska du vara med mig i paradiset.

Den ene förbrytaren bekände att Jesus är Gud, och att Gud hade fått samma dom som dem! Det var därför Jesus sa att förbrytaren skulle vara med Jesus i paradiset eftersom han bekände att Jesus är Gud. Förbrytaren blev alltså frälst i samma stund han bekände Jesus som Gud. 

På samma sätt är det idag. Bekänner vi Jesus som Herren och tror i hjärtat att Gud har uppväckt honom från de döda skall vi bli frälsta.

Rom 10:9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.

Att bekänna Jesus som Herren är detsamma som att bekänna honom som Gud. Men förnekar man att Jesus är Herren, Gud, så blir man inte frälst.

Slutsats

En villolära är ett budskap som leder bort från frälsningen i Jesus Kristus.

Christer Åberg

#Villolära #Religion #Avgud #Falsk lära #Sabbat

3 kommentarer

Andy Svensson - Fri, 09 Sep 2022 06:
Mycket bra Christer 👍. ”Om någon sprider andra läror och inte håller sig till vår Herre Jesu den Smordes (Kristi) sunda (hälsosamma) ord och den lära som hör till gudsfruktan [evangeliet, till skillnad från myter, se 1 Tim 4:7-10], så är han högmodig och okunnig.

Sverige - Fri, 09 Sep 2022 22:
Amen "Jesus är stenen som ni byggnadsarbetare kastade bort, men som blev en hörnsten. Hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn, som givits åt människor, genom vilket vi blir frälsta." (Apg 4:11-12) "Den som inte förblir i Kristi lära utan går utöver den, han har inte Gud. Den som för

Sverige - 12/09-22 11:53
Hela bibelordet kom inte med: "Den som inte förblir i Kristi lära utan går utöver den, han har inte Gud. Den som förblir i hans lära har både Fadern och Sonen. Om därför någon kommer till er och inte för med sig denna lära, så skall ni inte ta emot honom i ert hem eller hälsa honom välkommen." (2 Joh 1:9-10)

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Stöd Apg29.Nu

Swish: 072 203 63 74

Paypal: https://www.paypal.me/apg29

Bankkonto (Swedbank)

Clearing: 8150-5 Kontonummer: 934 343 720-9

IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS


Senaste bönämnet

2022-10-06 11:41
Bara en till. Gud vet. I Jesus underbara namn. Tack Kristus och alla som ber 🙏

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Var beredd - krigsutvecklingen i Ukraina - Vad säger profetiorna?

Åtta bibelord: Jesus är Gud

Jesus: Så gammal är jorden och människan

Ukrainakriget trappas upp

Christer Åberg på TikTok

Profetia från 1800-talet förutsa vägtunnlar under vattnet och flygplan

19 bibelord som bevisar att Jesus är Gud

19 direkta bibelord som tydligt säger att Jesus är Gud

Judar från Ryssland och Ukraina flyr till israel på grund av Ukrainakriget

Jesus - sann Gud och sann människa


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 06/10-22 12:01
Tyvärr tyder tidens tecken på att det är sista tiden. Vetgirig som jag är, såg jag filmen. Jag håller med det enda en människa behöver är tron på Jesus. Jag hoppas att jag blir räddad.

Skrevs i Var beredd - krigsutvecklingen i Ukraina - Vad säger profetiorna?


STÖD APG29
Swish: 072 203 63 74 
Paypal: https://www.paypal.me/apg29 
Bankkonto (Swedbank) 
Clearing: 8150-5 Kontonummer: 934 343 720-9 
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS

FACEBOOK YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM