Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Sveriges nationaldag 6 juni: Svenska folk du borde tacka - Du gamla du fria

Christer Åberg
2023-06-07 00:13

Nationaldagen

Gustav Vasa blev kung av Sverige den 6 juni 1523. Han var den första monarken från Vasaätten och hans regeringstid markerade början på en ny era i svensk historia, känd som Vasatiden. 

Under sin tid som kung genomförde Gustav Vasa viktiga reformer och omvandlade Sverige till en stark och enad nation. Han spelade en avgörande roll i frigörelsen från Kalmarunionen och avslutade dansk-norskt styre över Sverige.

Troende kristen

Gustav Vasa var en troende kristen. Han var uppvuxen som katolik och hade en personlig tro som var präglad av den lutherska reformationen. 

Som kung spelade Gustav Vasa en central roll i införandet av reformationen i Sverige. Han genomförde förändringar inom kyrkan, avskaffade katolska praktiker och ceremonier, och införde protestantiska läror och gudstjänstformer. 

Gustav Vasas bibel

Gustav Vasa främjade översättningen av Bibeln till svenska språket för att göra den tillgänglig för folket och betonade vikten av bibelläsning.

Två sånger på nationaldagen

Här nedan publicerar jag två sånger som handlar om Sverige och Gud. Den första borde vara nationalsången medan den andra är det.

Svenska folk du borde tacka

Svenska folk du borde tacka Gud för landet han dig gav, detta land, som såg oss födas, där en gång vi får vår grav. Där föräldrarhemmet trygga givit oss en barndom skön, där en älskad mor oss lärde bedja trosfrisk barnabön.
Han med fulla händer givit riklig bärgning av vårt land: bröd från slätter, malm från bergen, allt är gåvor av hans hand. Mörkgrön skog och blomsterängar, sommarsol på evig snö är ju smycken som han strödde rikligt över land och sjö.
Satte han vid landets gränser en osynlig änglavakt, som i ofärdstider kunde skydda det från svärdets makt. Huru eljest fick det njuta sekellånga fredens dag, medan hela världen blödde under krigets hårda dag?
Svenska folk, du borde tacka, tacka Gud av all din själ, för det land som han dig givit, att han vårdat det så väl. Bed att han det ville hägna med sin nåd från strand till strand. Tacka så din Gud för gåvan, för ett älskat fosterland!
Text och musik: Lewi Pethrus

Sången skrevs av Lewi Petrus under krigsåren, mer specifikt år 1940. 

"Svenska folk, du borde tacka" är en sång som riktar sig till det svenska folket och uppmanar dem att vara tacksamma gentemot Gud för alla hans välsignelser.

Psalmen beskriver naturtillgångar som malm, skog och vatten och markens välsignelse. Den beskriver änglavakt vid landets gränser. 

Du gamla, Du fria

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord Du tysta, Du glädjerika sköna! Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord, Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna. Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.
Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat Ditt namn flög över jorden. Jag vet att Du är och Du blir vad du var. Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden. Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden. 
Jag städs vill dig tjäna mitt älskade land, din trohet till döden vill jag svära. Din rätt, skall jag värna med håg och med hand, din fana, högt den bragderika bära. Din fana, högt den bragderika bära.
Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd, för Sverige, den kära fosterjorden. Jag byter Dig ej, mot allt i en värld Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden. Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden.

Richard Dybeck skrev de två första verserna 1844 och Karl-Erik Forsslund skrev de två sista år 1910. 

Melodin till nationalsången är hämtad från en äldre svensk folkvisa som kallas "Kungssången" eller "Sång till Norden".

Så när man talar om nationalsången i sin helhet inkluderas oftast alla fyra verserna, men de två ursprungliga verserna av Dybeck är de mest välkända och sjungs oftast. 

Jag tycker om strofen i den sista versen: "Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd".  Fantastiskt. 

Christer Åberg

#Nationaldagen #Gustav Vasa #Lewi Pethrus #katolska kyrkan #reformationen #Sverige

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 08/06-23 05:29
Nja! Det är beroende "Vem som du frågar" hur omvärlden ser på Sverige. Vissa tror att vårt land är 👍Himlen=💥Nä!. En del tycker att Gustav Wasa var (Diktator)Jag att ❤️Gud bevarar Sverige eftersom det stiftas moraliska lagar. Ge äran till
💖Jesus istället . 👍Sverige är ett bra land demokrati


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det lördagen den 20 juli 2024, vecka 29 och klockan är 01:47. Margareta och Greta har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-19 20:34
Fräls Lars & Åke med familjer Herren Jesus! Uppenbara Dig för dem och få dem att ta emot Dig som Herre och Frälsare. Detta ber vi i Jesus Kristus! Namnet blodet ordet korset och tron har kraft!Tack

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 16/07-24 13:06
Joe Biden sa 5 dagar innan Trump blev skjuten den 13 att sätta Trump i sikte. Siffran fem i Bibeln står för död och siffran 13 för otur . Vi lever i en förvriden värld och behöver visdom från Gud . Som Lars-Göran skrev lös Bibeln och bli vis 😊👍🏽

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM