Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Skapelsen och frälsningen genom Jesus Kristus

Christer Åberg
2022-10-13 16:36

Undervisning

/bild/skapelsen-1665752757.jpg

När Gud skapade världen skapade han den genom Ordet som är Jesus Kristus. Och när Gud skulle frälsa världen så gjorde han det också genom Ordet som blev människa: Jesus Kristus.

I begynnelsen

Jag kommer så väl ihåg det. När jag var barn så gick jag vid ett tillfälle in i finrummet. Förr i tiden hade man ofta ett finrum som var avskilt för gäster och vid festliga tillfällen. Vi var då av naturliga skäl inte så ofta i det rummet. Jämte dörren som ledde till köket stod det ett gammalt brunt skrivbord med två stycken lådor. Jag drog ut den vänstra lådan och i den låg min fostermors gamla stora svarta konfirmationsbibel. Jag vet inte varför den låg där och inte stod i bokhyllan eller låg vid nattduksbordet, men förmodligen läste hon inte den så ofta utan hade helt enkelt stoppat undan den. Bibeln var så stor så att den fyllde nästan hela skrivbordslådan. Jag tog ut Bibeln, slog upp den och läste den första versen. Det jag läste grep tag i mig. Jag fascinerades över det och mitt pojkhjärta blev förundrat.  Bibelns första vers har bara sju ord och är helt mästerligt skriven. Det finns ingen annan bok i hela världen som har en sådan mästerlig inledning och som börjar så mäktigt och dramatiskt.

1 Mos 1:1  I begynnelsen skapade Gud himlarna och jorden.

På det här sättet presenterar Bibeln vem Gud är. Det är han som har skapat himlarna och jorden. Och då förstår vi hur mäktig och stor han är. Detta skedde i begynnelsen, det vill säga då allting började. Jag vet inte om jag läste vidare i kapitlet där jag stod framför skrivbordet och förundrades, men gör vi det så kommer vi stöta på flera gånger de två orden "Gud sa" när han skapade. Gud skapade himlarna och jorden genom sitt ord. Han sa och det blev.

I begynnelsen var Ordet

Det finns en liknande mäktig början i Johannes evangeliet som vi förstår anspelar sig på första Mosebokens första vers. Så låt oss slå upp Johannesevangeliet kapitel ett i Nya testamentet och läsa i första versen:

Joh 1:1 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.  

Bibeln är inget människoord utan Guds ord. Människor kan inte komma på att skriva så. Vi läste att Ordet ─ det Ord som Gud skapade världen genom ─ fanns i begynnelsen. Alltså när allting började. Och detta Ordet var hos Gud ─ och inte bara det ─ det var Gud!

Vidare läser vi:

Joh 1:2 Den samme var i begynnelsen hos Gud. 3 Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till, som har blivit till.

Allt skapat som finns har blivit till genom Ordet. Gud skapade himlarna och jorden genom Ordet. Och utan detta Ordet har ingenting blivit till som finns till. 

Jag har flera gånger tittat upp mot himlen en stjärnklar natt och blivit förundrad. Både som barn och vuxen. Och jag har inte slutat att bli förundrad. Vad mäktigt och stort! Stjärnhimlen förkunnar hur stor och mäktig Gud är! Och allt detta mäktiga har blivit till genom Ordet. 

Hade Ordet inte funnits, skulle jag inte ha kunnat förundra mig över alla stjärnorna, eftersom de då inte hade funnits ─ faktum är då skulle jag inte själv ha funnits eftersom människan också har blivit skapad genom Ordet!

Vem är Ordet?

När vi nu läser i vers tre lägger vi märke till att det står "honom" om Ordet. Ordet är en person och beskrivs som "han". Dessutom läste vi strax innan att Ordet är Gud. Så när Gud i begynnelsen skapade världen så skapade han den genom Ordet som förutom är en person också är Gud. 

Och nu kommer frågan: Vem är då detta Ord? Låt oss se vem Bibeln presenterar. I Johannesevangeliet kapitel ett och vers fjorton presenteras det vem Ordet är.

Joh 1:14 Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har av Fadern, full av nåd och sanning. 

Detta är bland det mäktigaste som har skrivits i Bibeln. Ordet blev kött ─ fick en kropp ─ alltså blev människa! Och vem är det som blev kött ─ människa? Det är den Enfödde. Vem är det? Det är Jesus Kristus Guds Son!

Det är detta som vi uppmärksamma varje jul då vi firar Jesu födelse. Varför är Jesu födelse så speciell så att vi fortfarande efter 2000 år firar det? Många andra barn har blivit födda under den här tiden men de uppmärksammas inte på samma sätt. Varje barns födsel är ett mirakel, men Jesu födelse är miraklernas mirakel eftersom Ordet blev människa!

När jag var nyfrälst hörde jag en präst säga i radion att Gud blev människa. Det var första gången jag hörde detta men jag kan bara konstatera att hans uttalande stämmer med Bibeln. Ordet som blev människa är Gud.

Vid ett senare tillfälle läste jag en bok som tog upp detta ämne som vi nu studerar. Men författaren nästan ursäktade bort Bibelns beskrivning om att Ordet är Jesus Kristus genom att skriva "med risk för att läsa in för mycket..." Men det är inte att läsa in för mycket eftersom Bibeln klart och tydligt säger så. Det går inte att missförstås. När Gud skapade världen skapade han världen genom sin Son Jesus Kristus. Jesus fanns innan världens skapelse. Och han var med när världen skapades i begynnelsen. Och allt har blivit till genom honom.

Allt skapades genom Jesus

Efter Sovjetunionens kollaps har jag två gånger varit på stora väckelsekampanjer i Lettlands huvudstad Riga. Det var Leif Svensson som var rektor för Bibelskola Pingst som jag hade gått i som ledde dessa kampanjer. Jag kommer så väl ihåg vilket bibelord han utgick ifrån i ett av dessa stora väckelsemöten där många tog emot Jesus och blev frälsta. Bibelordet som han läste var:

Kol 2:15 Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd framför allt skapat. 16 För genom honom skapades allt det som är i himlarna och det som är på jorden, det synliga och det osynliga, vare sig det är troner eller herradömen eller furstedömen eller väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom. 17 Och han är före allting, och allt består genom honom.

Jesus som är den osynlige Gudens avbild fanns innan allt blev skapat. Sedan fortsätter Bibeln med att berätta att allt det som finns i himlarna och på jorden har blivit skapad genom Jesus. Här står alltså samma sak som i Johannesevangeliet vilket stämmer väl överens med första Mosebok kapitel ett. Och inte bara står det att världen skapades genom Jesus utan världen skapades också till honom! Dessutom står också detta helt fantastiska: allt består genom honom

Du klarar dig inte utan Jesus

Jag brukar evangelisera på olika slags sociala medier, bland annat också på ungdomsappen TikTok. Ofta har det hänt att någon skriver att de har klarat sig utan Jesus "i hela sitt liv" och menar då att de klarar sig utan honom i fortsättningen också. Men faktum är att det är att bedra sig själv. Ingen människa har klarat sig utan Jesus för skulle Jesus inte ha funnits hade världen för länge sedan brakat ihop, eftersom allt består genom honom! Ja, inte bara det, världen skulle överhuvudtaget aldrig ha existerat. Med andra ord så finns du till och existerar på grund av Jesus. Annars skulle du aldrig ha blivit till!

Gud frälser världen genom Jesus

Läser vi sammanhanget i Kolosserbrevet ett ser vi att Gud inte bara har skapat världen genom Jesus Kristus utan också har frälst oss genom honom! Vi går raskt till Jesus världsberömda sammanfattning av hela Bibelns budskap i Johannes evangelium kapitel tre och vers sexton:

Joh 3:16 Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.

Den här versen brukar kallas för lilla Bibeln eftersom den så mästerligt sammanfattar hela Bibelns budskap. Gud har skapat hela världen genom Jesus, och när han nu ska frälsa världen gör han det också genom Jesus Kristus. Allt består verkligen genom Jesus Kristus. Allt hålls ihop genom honom. Han är universums medelpunkt ─ centrum. Utan Jesus Kristus skulle ingenting finnas till som finns till ─ och det skulle framför allt inte finnas någon frälsning!

Läser vi hela sammanhanget i kapitel tre ser vi att Jesus talar om korset. Gud älskade världen så mycket att han offrade sin enfödde Son på Golgata kors för att frälsa ─ rädda ─ var en som tror på honom. På korset tog Jesus hela världens synd och bar bort den. 

Vi kan inte räkna bort Jesus Kristus. För utan Jesus finns det ingen värld, och utan Jesus finns det ingen frälsning. Jesus uppstod igen från de döda. Han lever idag. Hade Jesus inte uppstått från de döda, då hade det inte funnits någon frälsning. Dessutom skulle världen inte ha bestått eftersom allt består genom honom!

Nu ser vi hur mäktig denne Jesus är. Han är Ordet genom vilket allt har skapats. Han är Gud som blev människa och bodde bland oss!

Då Jesus Kristus blev född som människa så var det Gud själv som kom ned till jorden och bodde bland sitt folk.

Du kan lära känna Ordet som är från begynnelsen

1 Joh. 1:1 Det som var från begynnelsen, det som vi har hört, det som vi har sett med våra ögon, det som vi har skådat och våra händer rörde vid - det gäller Livets Ord.

Detta Ord som var från begynnelsen hade de hört. Och inte bara hört, de hade själva sett honom med sina egna ögon. Och inte bara sett, deras händer hade rört vid honom. Vem var det som de rörde vid? ─ Jesus Kristus Guds son som blev människa.

1 Joh. 2:13 Jag skriver till er, fäder, för ni har lärt känna honom som är från begynnelsen. Jag skriver till er, unga män, för ni har segrat över den onde. Jag skriver till er, barn, för ni har lärt känna Fadern.

Han som är från begynnelsen, Ordet som blev människa kan du lära känna. Ta emot Jesus Kristus just nu. Tveka inte. Då blir du frälst och räddad och all din synd blir förlåten.

Christer Åberg

#Skapelsen #Jesus i GT #Jesus är Gud #Ordet

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 24 juni 2024, vecka 26 och klockan är 16:26. Johannes Döparens dag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-06-24 13:20
Käre Jesus. Imorgon skulle jag vilja ordna en sak på ett särskilt sätt. Tacksam för om någon/några kan be för detta så att jag får möjlighet att fixa till på detta särskilda sätt. Ber också för annat.

1 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Från Gotland såg jag ett böjt hav

Saul och spåkvinnan i Endor

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Flickan med spådomsanden

Betydelsen av Jesu dop

Bibeln är sann och Guds Ord

6 juni: Sveriges nationaldag - Gud välsigna Sverige!

Jesu ytterkläder predikar (Eller ”heliga u-svängar”)

Historien om ukulelen, stämning och köpråd


Senaste kommentaren

Madeleine Huhtalo - 24/06-24 01:35
Det var häftigt att se detta på Gotland förstår jag. Jag har alltid trott att jorden varit rund, fint att du skrev om detta.

Skrevs i Från Gotland såg jag ett böjt hav


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM