Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Jesus och skriften på marken: Räddad från domen

Christer Åberg
2024-05-28 15:17

Undervisning

Jesus skriver på marken

I Johannes kapitel åtta finns en berömd händelse där Jesus skriver med sitt finger på marken. Varför skrev Jesus på marken? I den här artikeln får du svaret!

Oftast brukar man säga att Jesus skrev i sanden, men det står faktiskt "på marken" i Bibeln.

Joh 8:2 Tidigt på morgonen var han [Jesus] tillbaka på tempelplatsen. Allt folket samlades omkring honom, och han satte sig ner och undervisade dem. 3 Då förde de skriftlärda och fariseerna dit en kvinna som hade blivit gripen för äktenskapsbrott. De ställde henne i mitten 4 och sade: "Mästare, den här kvinnan greps på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. 5 I lagen har Mose befallt oss att stena sådana. Vad säger då du?" 6 Detta sade de för att pröva honom och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och började skriva med fingret på marken. 7 När de fortsatte fråga honom, reste han sig och sade: "Den av er som är utan synd kan kasta första stenen på henne." 8 Sedan böjde han sig ner igen och skrev på marken. 9 När de hörde detta började de gå därifrån en efter en, de äldste först. Han blev lämnad ensam kvar med kvinnan som stod där. 10 Jesus reste sig upp och sade till henne: "Kvinna, var är de? Har ingen dömt dig?" 11 Hon svarade: "Nej, Herre." Då sade Jesus: "Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda nu inte mer!"

Lagen och Skriften

De skriftlärda och fariseerna förde fram en kvinna inför Jesus och hotade med att stena henne till döds. Genom att fråga Jesus vad han tyckte, försökte de ställa lagen mot Jesus. Det är då Jesus böjer sig ner och skriver något på marken med sitt finger.

I 2 Mosebok 31:18 står det: 

"När Gud hade talat färdigt med Mose på Sinai berg, gav han honom vittnesbördets två tavlor, tavlor av sten, skrivna med Guds finger." 

Jesus visade med denna handling att han inte gick emot Mose lag i Gamla testamentet. Gud skrev lagen på stentavlorna med sitt finger och på liknande sätt skrev Jesus på marken med sitt finger. Faktum är att det var Jesus själv som hade skrivit lagen med sitt finger ─ han är ju Gud!

Avfallet och dess betydelse

I Jeremia 17:13 står det: 

"Herren är Israels hopp. Alla som överger dig kommer på skam. De som avfaller från mig ska bli skrivna på marken. De har övergett Herren, källan med det levande vattnet." 

De skriftlärda och fariseerna, som kunde Gamla testamentet, förstod omedelbart vad Jesus menade när han skrev på marken. Han visade med denna handling att de hade avfallit och övergett Herren.

När de envisades med sin fråga sa Jesus att den som är utan synd skulle kasta den första stenen. Men de visste att de inte var utan synd eftersom Jesus så tydligt visade att de både hade brutit mot lagen och avfallit från Herren.

Skriften på väggen

I Daniel 5:5 står det:

 "I samma stund syntes fingrarna av en människohand som skrev, på den vitkalkade väggen mitt emot ljusstaken, i kungens palats, och kungen såg handen, som skrev." 

Och i Daniel 5:25-28 står det: 

"Och detta är den skrift som blev skriven: Mene, mene, tekel, u-farsin. Detta är vad det betyder: Mene: Gud har räknat ditt rikes dagar och gjort slut på det. Tekel: du är vägd på en våg och funnen vara för lätt. Peres: ditt rike är delat och gett åt mederna och perserna." 

Gud skrev också med sitt finger, eller fingrar, i Daniels bok. De skriftlärda och fariseerna kunde alltså inte missförstå budskapet.

Räddad från Domen

När Jesus blev ensam kvar frågade han kvinnan: "Har ingen dömt dig?" När hon svarade nej, sa Jesus att inte heller han dömer henne. Fariseerna ville döma kvinnan, men Jesus dömde henne inte. Varför? Han kom inte för att döma utan för att frälsa ─ rädda!

I Johannes 3:17 står det: 

"För Gud sände inte sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom." 

Gud sände inte Jesus till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli räddad genom honom!

Johannes 3:18 säger: 

"Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds enfödde Sons namn." 

Jesus behövde inte döma eftersom världen redan är dömd ─ Jesus kom för att rädda människor från domen. Och det var precis det som Jesus gjorde. Han räddade kvinnan från att bli dömd till döden genom stening.

På samma sätt gäller det dig: Du blir inte dömd av Jesus utan räddad om du tror på honom!

Christer Åberg

#Jesus #Bibeln #Marken #Dom #Förlåtelse #Stening #Nåd

Dela:

2 kommentarer

Andy Svensson - 29/05-24 03:08
Amen så underbart 😍


Lars-goran Marklund - 29/05-24 09:05
Var inte fördömande och förlåt då ska
❤️Gud förlåta dig. Vik ej av från den väg 💖Jesus Kristus undervisat om. Läs bibeln och bli vis 💥👍❤️


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det lördagen den 20 juli 2024, vecka 29 och klockan är 02:53. Margareta och Greta har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-19 20:34
Fräls Lars & Åke med familjer Herren Jesus! Uppenbara Dig för dem och få dem att ta emot Dig som Herre och Frälsare. Detta ber vi i Jesus Kristus! Namnet blodet ordet korset och tron har kraft!Tack

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 16/07-24 13:06
Joe Biden sa 5 dagar innan Trump blev skjuten den 13 att sätta Trump i sikte. Siffran fem i Bibeln står för död och siffran 13 för otur . Vi lever i en förvriden värld och behöver visdom från Gud . Som Lars-Göran skrev lös Bibeln och bli vis 😊👍🏽

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM