Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Jesus blev räknad bland brottslingar - så långt sträcker sig Jesu kärlek - Christer Åbergs påskpredikan

Christer Åberg
2024-03-29 17:01

TV

Christer Åbergs påskpredikan i en livesändning på Facebook, YouTube och TikTok. Dela detta till alla!

De två sönerna

Matt 20:17-28 När Jesus var på väg upp till Jerusalem, tog han de tolv lärjungarna åt sidan på vägen och sa till dem: Se, vi går upp till Jerusalem, och Människosonen kommer att överlämnas till översteprästerna och de skriftlärda, och de ska döma honom till döden, och de ska utlämna honom åt hedningarna till att hånas och gisslas och korsfästas. Men på tredje dagen ska han uppstå igen. Då kom Sebedeus söners mor fram till honom med sina söner, tillbad honom och ville begära något av honom. Då sa han till henne: Vad vill du? Hon sa till honom: Säg, att dessa mina två söner i ditt rike ska få sitta, den ene på din högra sida, och den andre på den vänstra. Då svarade Jesus och sa: Ni vet inte vad ni begär. Kan ni dricka den bägare som jag ska dricka, och döpas med det dop som jag döps med? De sa till honom: Det kan vi. Då sa han till dem: Min bägare ska ni visserligen få dricka, och döpas med det dop som jag döps med, men att sitta på min högra sida och på min vänstra är inte min sak att ge, utan det ska ges åt dem som min Fader har berett det för. När de tio hörde detta, blev de förargade på de två bröderna. Då kallade Jesus dem till sig och sa: Ni vet att folkens furstar råder över dem, och de som är mäktiga utövar sin makt över dem. Men så ska det inte vara bland er. Utan den som vill vara stor bland er, han ska vara er tjänare, och den bland er som vill vara den främste, han ska vara er tjänare, liksom Människosonen har kommit, inte för att bli betjänad, utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många.

I den här texten från Matteus 20:17-28 berättar Jesus för sina lärjungar om den lidelseväg som han snart ska gå igenom i Jerusalem. Han förutsäger att han kommer att bli överlämnad till de religiösa ledarna, dömas till döden och sedan bli gisslad, hånad och korsfäst. Men han lovar också att han ska uppstå igen på tredje dagen.

Efter denna förutsägelse kommer Sebedeus söners mor fram till Jesus med en begäran för sina söner. Hon vill att de ska få sitta bredvid Jesus i hans rike, en på hans högra sida och en på hans vänstra. Jesus svarar att det inte är hans plats att ge sådana positioner, utan att det är Guds beslut.

När de andra lärjungarna hör om denna begäran blir de upprörda över att Sebedeus söner försöker få en särskild plats bredvid Jesus. Jesus använder detta tillfälle för att undervisa om betydelsen av tjänande. Han säger att i hans rike ska den som vill vara stor vara en tjänare och den som vill vara främst ska vara en slav, precis som han själv har kommit för att tjäna och ge sitt liv som lösen för många. Han betonar att den riktiga storheten ligger i att tjäna andra, inte att söka makt eller position.

När de begärde att få sitta på Jesu högra och vänstra sida, så betydde det att de ville inta samma position som Jesus. Det var alltså ingen ödmjuk begäran; det var helt enkelt väldigt övermodigt och högmodigt. Du kan jämföra detta med att Jesus sitter på Faderns högra sida, vilket innebär att han har fått samma position som Fadern.

Då säger Jesus till dem: "Ni vet inte vad ni begär." Med andra ord förstod de inte alls vad de bad om.

Nu ska vi gå till ett annat avsnitt i Bibeln. Det handlar om två personer som var på Jesu högra och vänstra sida.

De två rövarna

Mark 15:27 Och tillsammans med honom korsfäste de två rövare, en på hans högra sida och den andra på hans vänstra.

Detta avsnitt från Markus 15:27 beskriver scenen vid Jesu korsfästelse. Tillsammans med Jesus korsfästes även två rövare. En av dem placerades på hans högra sida och den andra på hans vänstra sida.

Detta är en historisk händelse som visar Jesu lidande och död på korset. Att ha två andra personer korsfästa samtidigt, en på vardera sida om Jesus, var en del av den romerska avrättningsmetoden och tjänade som förnedring och avskräckning.

Ser du? Nu kanske det inte var så attraktivt att få platserna till höger och vänster om Jesus!

Jag nämnde tidigare att att sitta till höger och vänster om Jesus betyder att ha samma position som Jesus. Jesus hade nu sänkt sig otroligt lågt genom att låta sig korsfästas tillsammans med två brottslingar, vilket är det lägsta man kan tänka sig, att förenas med samhällets botten. Han sänkte sig till samma position som dem. 

Fil 2:6 vilken, då han var i Guds gestalt, inte ansåg det som en rövad skatt att vara jämlik Gud, 7 utan utgav sig själv, och tog på sig en tjänares gestalt, och blev lik oss människor. 8 Och sedan han hade trätt fram som en människa ödmjukade han sig själv och blev lydig intill döden, ja, intill döden på korset. 9 Därför har också Gud upphöjt honom och gett honom ett namn* som är över alla namn, 10 för att i Jesu namn alla knän ska böja sig, deras som är i himlen och på jorden och under jorden, 11 och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära.

Det står i Filipperbrevet att han utgav sig själv, eller som det står i grundtexten, tömde sig på sig själv, och blev lik oss människor. Jesus identifierade sig så mycket med oss människor att han dog mitt ibland oss.

Han blev räknad bland brottslingarna

Denna händelse är också en uppfyllelse av profetior från Gamla testamentet, där Jesaja 53:12 förutsäger att Messias skulle räknas bland förbrytarna.

Jes 53:12 Därför ska jag ge honom hans andel bland de stora, och han ska dela byte med de mäktiga, eftersom han utgav sitt liv åt döden och blev räknad bland brottslingarna, fastän han bar mångas synder och bad för överträdarna.

Se hur långt Jesus kärlek sträckte sig till oss. Visst är det starkt?

Du kan bli frälst

Kanske är du en av dem som tycker att det inte finns någon chans för dig att bli frälst, att du har begått så mycket synd och elände. Men då ska du veta att Jesus Kristus blev människa och sänkte sig så långt ner att han dog bland överträdarna. 

Det finns ingen synd som är så svår och så stor att du inte kan bli frälst. Jesus sänkte sig till din nivå likt de två rövarna som var korsfästa på hans högra och vänstra sida. Han sänkte sig till vår nivå så att han dog på det mittersta korset bland mänskligheten. 

Oavsett vem du är och vad du än har gjort, finns det frälsning och räddning för dig. Jesus bar dina synder i sin egen kropp upp på korset för att försona dig med Gud. Genom tron på Jesus Kristus blir du frälst och förlåten.

1 Petr. 2:24 Våra synder bar han själv i sin kropp upp på träet, för att vi, som har dött från synderna, skulle leva för rättfärdigheten. Genom hans sår har ni blivit helade.

De tre korsen på Golgata

Jag kom in i ett rum en gång och såg en otrolig affisch. Affischen var en bild av de tre korsen på Golgata. Det stod på affischen att det var tre kors på Golgata: en dog i sina synder, en dog bort ifrån sina synder, och en dog för dina synder. Detta fascinerade mig. 

Han som dog i sina synder var rövaren på ett av korset som inte ville tro på Jesus eller ta emot honom; han hånade och skymfade honom. Då tillrättavisade den andra rövaren honom och sa: "Är du inte ens rädd för Gud, du som har fått samma straff?" Sedan sa han till Jesus: "Herre, tänk på mig när du kommer i ditt rike." Och Jesus svarade honom: "Redan i dag ska du vara med mig i paradiset." 

Alla dessa personer som korsfästes dog. Rövaren som hånade Jesus och vägrade tro på honom dog i sina synder. Den andra som bekände att Jesus var Gud och Herre dog bort ifrån sina synder; han var frälst genom tron på Jesus. 

Jesus dog också. Han dog faktiskt först av alla tre, men han dog inte i sina synder eftersom han inte hade några. Han dog inte heller bort ifrån sina synder, för han hade inga; istället dog han för dina synder.

Uppståndelsen

Vad jag förstår av Bibeln är att alla döda togs ner från korsen. Vad som hände med rövarna vet jag inte, om de lades i en grav eller vad som hände med deras döda kroppar, men jag vet att rövaren som vägrade ta emot Jesus, hans döda kropp förmultnade, liksom rövaren som tog emot Jesus, hans döda kropp förmultnade också. Jag vet inte om det var en jordbegravning eller på vilket sätt det skedde, men han förmultnade. Men han själv var inte där utan han var ju hos Jesus i paradiset.

Jesus döda kropp togs också ner från korset, men om honom vet vi att han lades i en rik mans grav, i en klippgrav, och den stora stenen rullades för öppningen, men hans kropp förmultnar inte, utan Gud uppväckte honom från de döda på den tredje dagen.

Jesus lever idag, han har övervunnit döden och krossat ondskans makt. Han har vunnit en evig seger. Och det står i Bibeln att eftersom Jesus förnedrade sig och blev lik oss människor och var lydig ända till döden, ja, döden på korset, så har Gud upphöjt honom och gett honom namnet som är över alla andra namn, så att alla knän ska böja sig, i himlen och på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är Herren, till Guds Faderns ära.

Det var inte människor som satte sig på Guds Faders högra sida, utan det var Jesus. Och inte heller var det några som satte sig till höger och vänster om Jesus, utan Jesus sitter ensam i majestät på tronen. Det är han som har all makt i himlen och på jorden och är Herren.

Jesus är Herren, han har besegrat döden, krossat ondskan, triumferat, han är upphöjd. Han förnedrade sig och sänkte sig så långt ner att han korsfästes bland förbrytare, men Gud har nu upphöjt honom, och han har satt sig på Guds Faders högra sida i himlen, och allt har blivit lagt under hans fötter. Han är kungarnas Konung, herrarnas Herre. Han var död, men lever i evigheternas evighet, och han ska aldrig dö igen.

Därför att Jesus lever kan du idag ta emot honom, bli frälst och få alla dina synder förlåtna.

Christer Åberg

#Christer Åberg #Påskpredikan #Påsk #Påsken #Predikan #Undervisning

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 30/03-24 02:49
(Den minste på jorden ska bli den största i himlen) var 💖Jesus undervisningen. Öppna ögonen och hjärtat för "Herren" då blir du frälst.
❤️Gud💥👍 kräver ett mjukt hjärta
och förlåtelse av sina barn.
Börja läsa Bibeln och be då blir du räddad av ❤️Gud.
Bra ❤️❤ʊ


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det lördagen den 20 juli 2024, vecka 29 och klockan är 02:50. Margareta och Greta har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-19 20:34
Fräls Lars & Åke med familjer Herren Jesus! Uppenbara Dig för dem och få dem att ta emot Dig som Herre och Frälsare. Detta ber vi i Jesus Kristus! Namnet blodet ordet korset och tron har kraft!Tack

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 16/07-24 13:06
Joe Biden sa 5 dagar innan Trump blev skjuten den 13 att sätta Trump i sikte. Siffran fem i Bibeln står för död och siffran 13 för otur . Vi lever i en förvriden värld och behöver visdom från Gud . Som Lars-Göran skrev lös Bibeln och bli vis 😊👍🏽

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM