Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Hur vet man att man är frälst?

Christer Åberg
2022-09-09 09:06

Frälsning

/bild/veta-1662706573.jpg

Hur kan man verkligen veta att man är frälst? Vad har man för grund för ett sådant påstående?

Jag vet ju om att jag har tagit emot Jesus, eller hur? Det faller inte bara över en plötsligt utan egen medverkan. Att ta emot Jesus är en medveten handling. 

Högmodigt?

Är det inte högmodigt att påstå att man är frälst? Jag har mer än en gång, på mina olika kanaler på nätet, anklagats för sådant då jag frimodigt sagt att jag är frälst.

Det är inget högmod eftersom det inte jag själv som har frälst mig. Det är Jesus. Hade det berott på mig, då hade det verkligen varit högmodigt att gå omkring och skryta över sin egen förträfflighet.

Hur kan man veta?

Men hur kan man verkligen veta att man är frälst? Vad har man för grund för ett sådant påstående? 

Det rör sig inte om en prestationstro där man krampaktigt försöker övertyga sig själv: Jag tror att jag är frälst, jag tror att jag är frälst, jag tror att jag är frälst... Eller: Jag hoppas att jag är frälst, jag hoppas att jag är frälst, jag hoppas att jag är frälst... 

Att leva på ett sådant sätt skulle bli väldigt ångestfyllt och jobbigt. Men är man förvissad över att man är frälst, då vilar man ju också i det. 

Du får förvissningen från Guds Ord

Denna förvissning kan man inte ta sig själv. Den får man från Guds ord – Bibeln.

1 Joh. 5:13 Detta har jag skrivit till er som tror på Guds Sons namn, för att ni ska veta att ni har evigt liv, och för att ni ska tro på Guds Sons namn.

Detta är en av mina favoritverser i Bibeln. Hur visste de att de var frälsta och har evigt liv? Jo, Bibeln säger: Som tror på Guds Sons namn. De visste att de har evigt liv – att de var frälsta – eftersom de tror på Jesus.

Tron kommer före vetandet

Det är intressant att lägga märke att tron kommer före vetandet. Ska du få vetskap och visshet så måste du först tro. Aldrig tvärtom. 

Ibland säger folk på TikTok: Ge mig bevis så ska jag tro. Då brukar jag svara: Du blir inte frälst genom bevis – du blir frälst genom tron på Jesus. För att få bevis måste du tro. För att få vetskap måste du naturligtvis tro.

Ibland säger folk också: Du vet ju inte, du bara tror. Men då har de missförstått eftersom jag verkligen vet på grund av att jag tror på Jesus Guds Son. Men om påståendet hade varit rätt och riktigt borde de ha sagt: Du vet eftersom du tror.

Bibeln ger visshet

Men jag tror inte på mina egna påhitt eller idéer. En sådan tro ger ingen visshet. Det som verkligen ger visshet är det som Bibeln säger. 

Bibeln säger att vi vet att vi har evigt liv då vi tror på Guds Sons namn. Jag vet att jag är frälst på grund av att Bibeln säger att jag är frälst eftersom jag tror på Jesus Kristus Guds son. 

Din tro ska alltid vara grundad på vad Bibeln säger och inte på dina egna idéer och tankar. Guds Ord står alltid fast och förgås aldrig som våra idéer och tankar kan göra.

I det här sammanhanget vill jag säga att du är frälst på grund av vad ordet säger, inte på grund av dina känslor. Ibland kan det kännas härligt och helt underbart och då kanske man känner sig riktigt frälst, men ibland kan det kännas jobbigt och tungt, men man är lika mycket frälst som de härliga dagarna eftersom Bibeln säger att tror man på Jesus så är man frälst.

Tog emot honom

Joh 1:12 Men så många som tog emot honom, åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.
Du ska tro på vad Bibelns ord säger och inte på dina känslor. Och det här bibelordet, Johannes 1:12, säger att har du tagit emot Jesus Kristus så är du Guds barn. 

Du vet alltså att du är frälst eftersom du vet ju om du har tagit emot Jesus Kristus. Det faller ju inte bara över dig. Man är ju medveten om att man bjuder Jesus som Herren i sitt liv, accepterar honom och säger ja till honom.

Rom 10:9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.

Romarbrevet säger att bekänner du med din mun att Jesus är Herren och du tror i ditt hjärta att Gud har uppväckt honom från de döda ska du bli frälst har du bekänt att Jesus är Herren och du tror i ditt hjärta att Gud har uppväckt honom från de döda ─ då vet du att du är frälst eftersom bibelordet säger detta.

Därför skrevs Bibeln

Joh 20:31 Men dessa har blivit nedskrivna, för att ni ska tro att Jesus är Kristus, Guds Son, och för att ni genom tron ska ha liv i hans namn.

Bibeln är skriven för att du ska tro att Jesus är Kristus, Guds Son, och för att du ska ha liv i hans namn. Så den källa som du verkligen kan förtrösta på och veta att du är frälst är Bibeln! Därför ska du tro på vad Bibeln säger och inte till exempel på dina känslor eller på någonting annat. Säger Bibeln att du är frälst då du tror på Jesus ─ då är du frälst!

Joh. 3:36 Den som tror på Sonen har evigt liv, men den som inte tror på Sonen ska inte få se livet, utan Guds vrede förblir över honom.

Bibeln är tydlig när det gäller om man är frälst eller ej. Den som tror att Jesus Kristus är Guds Son har evigt liv. Men den som inte tror på Sonen har inte evigt liv.

Apg 16:30 Och han förde ut dem och sa: Herrar, vad ska jag göra för att bli frälst? 31 Då sa de: Tro på Herren Jesus Kristus, så blir du och ditt hus frälst.

Många gånger vill vi göra massa saker för att bli frälsta men Bibeln säger att vi ska tro på Herren Jesus. Tror du på Herren Jesus ─ då är du frälst.

Slutsats

Så hur vet man att man är frälst och har evigt liv? Jo, därför att Bibeln säger det. Har du tagit emot Jesus och tror på honom, då vet du att du är frälst och har evigt liv!

Christer Åberg

#Undervisning #Frälst #Frälsning #TikTok #Visshet #Frälsningsvisshet #Kunskap #Tron

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2023-09-29 17:26
Be för mitt hem. Bland annat att kylskåp och frys inte ska gå sönder... Kort sagt, be att Gud välsignar mitt hem. Be också att jag får hjälp med lite praktiska saker med mitt hem.

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Busskyrkan: En kreativ tillflyktsort för tro och gemenskap i Kinas underjordiska kyrka

Skeptiskt motstånd mot påstådda rymdlivsupptäckter

Guds kraft till frälsning

Bakgrunden till Palestinakonflikten

Svenska Kärnbibeln: En komplett översättning med mångsidiga funktioner

11 september: Från skotska slag till terrordåd och rymdfärjeuppskjutningar

Jesus kom för att frälsa oss

Det normala kristna livet: Tro, gemenskap och förföljelse

Åkalla Herrens namn

Ukrainakriget hotar sprida sig till Ryssland


Senaste kommentaren

Svensson - 27/09-23 18:30
Som Christer sjunger på TikTok: ”du behöver Jesus” detta är något alla behöver, inklusive vetenskapsmän

Skrevs i Skeptiskt motstånd mot påstådda rymdlivsupptäckter


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM