Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Gaslighting - när en spade inte längre är en spade

Christer Åberg
2022-11-22 05:59

Reflektion

/bild/gadlight-1669030756.jpg

Gaslighting är en form av manipulation där information förvrängs, förvanskas eller utelämnas eller där falsk information presenteras med avsikten att få offer att tvivla på sina egna minnen, uppfattning och sinneshälsa. 

Det kan variera från att förövaren endast förnekar ett begånget övergrepp till att iscensätta bisarra händelser med avsikten att desorientera ett offer. Termen härrör från pjäsen Gasljus (originaltitel Gaslight) från 1938.

Den har filmats två gånger och den andra filmen från 1944 är den mer kända.

Filmen är en rysare där huvudpersonen, som spelas av Ingrid Bergman, upplever obegripliga saker som får hennes man, som spelas av Charles Boyer, att påstå att hon är sinnessjuk. Det visar sig senare att det är han som står bakom dessa händelser.

Jag kollade upp ordet gaslighting efter att ha läst en artikel av en person på Facebook som tar upp just detta ord i samband med den senaste tidens debatt om homosexualitet.

Han skriver att bibelställena omtolkas till total oigenkännlighet, vilket får honom att dra paralleller till modeordet "gaslighting". En stol är helt enkelt inte längre en stol fast den fortfarande verkar se ut som en stol...

Vi ska inte förvränga bibelordet. En spade är fortfarande en spade. Hur gärna vi vill att det ska bli någonting annat så är det fortfarande en spade och ingenting annat än en spade.

Eller som ett talesätt säger: Om en fågel ser ut som en anka, simmar som en anka och kvackar som en anka, så är det förmodligen en anka.

Det där att vi ger ord betydelse för vad de inte är det har jag märkt tidigare. Till exempel att helvete inte är helvete. Känns det igen? Man går in i bibeltextens grundtext och säger att ordet betyder egentligen någonting annat. Och på det sättet kan man förvränga bibelordet och bygga en helt ny lära på det.

Eller ett annat exempel som jag såg senast idag genom en rubrik någonstans: ”Korstecken ansågs vara något hedniskt”. 

Den rubriken är förädisk.  (Artikeln handlar om frikyrkans närmande och accepterande av Katolska kyrkan.) Jag tänkte omedelbart "vad menar han med kosttecken? Menar han det kristna Korset eller det katolska Korset som är upp och nervänt?"

Hur många gånger har vi inte sett katoliker göra korstecken från pannan ner mot bröstet och sen från axel till axel som är ett upp och nervänt kors? Det symboliserar inte Jesu kors utan Petruskorset! Men många tror att det är Jesuskorset.

Detta är ett väldigt bra exempel på gaslighting. Man ger orden en helt annan betydelse än vad de egentligen betyder.

Eller ett annat exempel: När en muslim säger gud så tror vi kristna många gånger att han menar Bibelns allsmäktige Gud YHWH (HERREN) när han i själva verket menar koranens gud Allah.

Detta gäller också frälsningen i Jesus Kristus. Vi ska inte lägga in någon annan betydelse i frälsning än vad det egentligen är. Inte heller ska vi mena att det är någonting annat än Jesus som frälsar och räddar oss från synden. Vi måste vara tydliga och berätta för våra medmänniskor att det är Jesus Kristus som frälsar och när du tar emot honom, bekänner honom som Herren och tror i ditt hjärta att Gud har uppväckt honom från de döda blir du frälst.

Låt oss vinna våra medmänniskor för Jesus Kristus så att vi är tydliga med vårt vittnesbörd om honom.

Har du tagit emot Jesus? Är du frälst ─ räddad? Om inte, se till att du blir det. Ta emot Jesus nu!

Christer Åberg

#Gaslighting #Ingrid Bergman #Charles Boyer #Homosexualitet #Katolska kyrkan #Islam

Dela:

2 kommentarer

David Billström - 22/11-22 08:57
Det första djävulen sa, redan i lustgården var - "Har Gud verkligen sagt..." 1 Mos. 3:1 Och så har han fortsatt sedan dess.
Lösningen - läs Bibeln med ett ödmjukt hjärta som det står och låt den förklara sig själv. Tro och gör sedan därefter :)


Lars-goran Marklund - 22/11-22 09:11
Jesu ord är som ett svärd😊. Det ska bli bara värre och värre i sista tiden som är nu.Det står i Bibeln och Guds ord ska man inte göra om. Låt inte den onde lura dig! Var trofast mot Gud och Jesus räddar dig❤️❤️❤️


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-22 12:41
Ett Guds barns bön är ofta som en svag suck till den himmelske Fadern. Ord finns inte alltid, men Gud hör hans egna böner. Vi har också mycket att vara tacksamma för. Guds stora gåva är ett fritt land

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg

Klarläggande och varning: konspirationsteorier på framfart – En uppmaning till sanning och sundhet


Senaste kommentaren

Yvonne - 19/05-24 19:00
Hej! Det bästa jag läst på många år!

Skrevs i Jag har väntat i 40 år på den kommande väckelsen som någon gång i framtiden ska komma...


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM