Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

De var själva med som skrev Bibeln

Christer Åberg
2023-05-15 08:26

Undervisning

/bild/bibeln-1684077606.jpg

I Nya testamentet finns det flera ställen där författarna vittnar om att de själva var med och såg Jesus. Händelserna är alltså inte skrivna flera hundra år efter att det skedde.

Matteus

Matteus vittnar om sina egna möten med Jesus i Nya testamentet. Matteus var en av Jesu tolv apostlar och skrev evangeliet enligt Matteus.

Ett exempel på när Matteus själv nämner sitt eget möte med Jesus finns i Matteus 9:9: 

"När Jesus gick därifrån, fick han se en man som hette Matteus sitta vid tullhuset. Han sade till honom: "Följ mig!" Och han stod upp och följde honom."

I denna vers beskriver Matteus sitt eget kall av Jesus när han befann sig vid tullhuset. Han beskriver hur Jesus kom till honom, gav honom uppmaningen att följa honom, och Matteus stod upp och blev en lärjunge.

Johannes Markus

Markus var en medarbetare till aposteln Petrus och författare till evangeliet enligt Markus. I Markus 14:51-52 beskriver han ett specifikt händelseförlopp: 

"En ung man, som bar en linnesärk på kroppen, följde med honom [Jesus], och när man grep honom, flydde han naken och lämnade sin särk."

Lukas

Lukas ger också exempel på att han själv var närvarande vid händelserna i Jesus liv och vittnar om sina egna möten med Jesus i Nya testamentet. Lukas var en nära medarbetare till aposteln Paulus och författare till både evangeliet enligt Lukas och Apostlagärningarna.

I Lukasevangeliet berättar Lukas om möten och händelser där han var ögonvittne till Jesu liv och undervisning. Ett exempel finns i Lukas 1:1-4 där Lukas introducerar sitt eget syfte med att skriva evangeliet:

"Eftersom redan många har försökt att ge en tillförlitlig redogörelse för det som har fullbordats ibland oss, så som de har fått det överlämnat till oss av dem som från början var ögonvittnen och blev tjänare åt ordet, har jag också beslutat mig för att noggrant gå igenom allt från början och skriva ner det för dig, högst vördade Teofilus, så att du med full visshet ska känna till den undervisning du har fått."

Här nämner Lukas att han har undersökt ögonvittnen och att han själv har beslutat sig för att noggrant gå igenom allt och skriva ner det. Detta antyder att Lukas har samlat information från olika källor, inklusive hans egna erfarenheter och möten med Jesus och andra ögonvittnen, för att skriva sitt evangelium.

Dessutom berättar Lukas i Apostlagärningarna, som är uppföljaren till hans evangelium, om sina egna möten och resor med apostlarna och andra följare av Jesus. Han använder ordet "vi" när han beskriver dessa händelser, vilket indikerar att han själv var närvarande vid dem.

Så, genom dessa referenser och genom hans nära samarbete med aposteln Paulus, ger Lukas indirekta bevis på att han själv var med och mötte Jesus och vittnar om sina egna erfarenheter i sina skrifter.

Johannes

Johannes beskriver sig själv som "den lärjunge som Jesus älskade" (Johannes 21:20) och som var närvarande vid flera viktiga händelser i Jesu liv, inklusive hans korsfästelse, uppståndelse och olika möten efter uppståndelsen.

Här ger jag några exempel där författaren Johannes själv vittnar om att han var med och såg Jesus.

Johannes 1:14 - "Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende Sonen får av sin Fader, och han var full av nåd och sanning."
Johannes 19:26 - "När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge han älskade, sade han till sin mor: "Kvinna, där är din son.""
Johannes 20:8 - "Då gick också den andre lärjungen in, han som hade kommit före Petrus, och han såg och trodde."
Johannes 21:7 - "Den lärjunge som Jesus hade kär sade då till Petrus: "Det är Herren." Simon Petrus, när han hörde att det var Herren, spände fast sin mantel, för han var naken, och hoppade i sjön."

Dessa är bara några exempel på de verser där Johannes beskriver sitt eget vittnesbörd om att han var med och såg Jesus. 

Paulus

Paulus, tidigare känd som Saulus, var en av de mest framstående författarna i Nya testamentet. Han beskriver i sina brev flera gånger sitt möte med Jesus på vägen till Damaskus, där han omvändes till en troende kristen. 

Ett exempel finns i Apostlagärningarna 9:3-6: 

"Men när han var på väg dit, hände det sig att han kom nära Damaskus. Plötsligt lyste det omkring honom från himlen, och han föll till marken och hörde en röst som sade: "Saul, Saul, varför förföljer du mig?" Han svarade: "Vem är du, Herre?" Och rösten sade: "Jag är Jesus, han som du förföljer.""

Petrus

Petrus, en av Jesu närmaste apostlar, vittnar om sina erfarenheter med Jesus i sina brev. Till exempel i 2 Petrus 1:16-18 säger han: 

"För vi har inte följt några klokt sammansatta sagor när vi förkunnade för er vår Herres Jesu Kristi makt och ankomst, utan vi var ögonvittnen till hans majestät. Han fick nämligen ära och härlighet från Gud Fadern, då det röstade ner till honom en sådan ära och härlighet från den magnifika Härligheten: "Detta är min älskade Son, i vilken jag har funnit behag.""

I dessa exempel, som beskrivs i denna artikel, ser vi att de som skrev ner detta i Bibeln var själva med. De mötte Jesus, hörde honom, såg honom och rörde vid honom. Det skrevs alltså inte ner flera hundra år efteråt, utan det skrevs av de som själva var med. Det rör sig alltså om ögonvittnesskildringar. 

Vår erfarenhet

1 Joh. 1:1 Det som var från begynnelsen, det som vi har hört, det som vi har sett med våra ögon, det som vi har skådat och våra händer rörde vid - det gäller Livets Ord [Jesus].

På samma sätt som de som skrev Bibeln hade personlig erfarenhet av Jesus har vi som tror på Jesus idag personlig erfarenhet av Honom. Vi har mött Honom, men inte på samma sätt som de gjorde. De såg Honom, men vi har inte sett Honom med våra fysiska ögon. Ändå ser vi Honom genom tron. Jesus själv säger: "Saliga är de som tror men inte ser." 

De kunde röra Jesus fysiskt med sina händer, medan vi idag berör Jesus genom tron. Jesus förvandlade deras liv, något vi också upplever idag - Han har förvandlat våra liv. Våra liv kommer aldrig vara desamma igen. 

Jesus rörde vid människor med sina händer, medan Jesus idag rör vid oss genom den Helige Ande. Jesus talade direkt till människor genom sin hörbara röst, medan Jesus talar till oss idag genom sitt Ord, Bibeln, och genom den Helige Ande. 

Vi talar därför att vi tror, eftersom vi själva har mött Jesus Kristus. Vi vittnar och berättar om Jesus utifrån erfarenhet och personliga upplevelser tillsammans med Honom. Men vårt vittnesbörd står inte över Bibeln, det måste överensstämma med Bibelns Ord.

Christer Åberg

#Ögonvittnen #Historiskt #fakta #Bibeln #korset #uppståndelsen #krist himmelsfärdsdagen

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det fredagen den 14 juni 2024, vecka 24 och klockan är 19:42. Håkan och Hakon har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-06-13 21:53
Kan ni Be FÖR min o Min familjs skull?

6 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Flickan med spådomsanden

Betydelsen av Jesu dop

Bibeln är sann och Guds Ord

6 juni: Sveriges nationaldag - Gud välsigna Sverige!

Jesu ytterkläder predikar (Eller ”heliga u-svängar”)

Historien om ukulelen, stämning och köpråd

Jesus och skriften på marken: Räddad från domen

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk


Senaste kommentaren

Anders - 14/06-24 17:13
Amen! Ett viktigt budskap i en allvarlig tid. Låt dig fyllas av Helig Ande. Då blir du fri på riktigt! ”Men om det är med Guds ande jag driver ut demonerna, då har Guds rike nått er.” ‭‭Matteusevangeliet‬ ‭12‬:‭28‬

Skrevs i Flickan med spådomsanden


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM