Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

Christer Åberg
2024-05-23 16:04

Händer

Vad menar Jesus när han säger att man ska vända den vänstra kinden till? Menar han att vi ska ta emot stryk? Det finns en enkel regel när vi läser Bibeln: läs allting i sitt sammanhang! Läser vi endast vers 39 kommer vi att ha svårt att förstå den, men inte om vi läser versen innan. Den versen förklarar faktiskt vad det hela handlar om och ger oss en förståelse för vad Jesus vill ha sagt.

Poängen: Hämnas inte

Matt 5:38-39: Ni har hört att det är sagt: Öga för öga och tand för tand. 39. Men jag säger er, att ni inte ska stå emot det onda, utan vem som än slår dig på din högra kind, så vänd också den andra åt honom.

Vad menar Jesus när han säger att man ska vända den vänstra kinden till? Menar han att vi ska ta emot stryk? Det finns en enkel regel när vi läser Bibeln: läs allting i sitt sammanhang!

Läser vi endast vers 39 kommer vi att ha svårt att förstå den, men inte om vi läser versen innan. Den versen förklarar faktiskt vad det hela handlar om och ger oss en förståelse för vad Jesus vill ha sagt.

Jesus talar om "öga för öga och tand för tand". Begreppet är hämtat från Gamla Testamentet, 2 Moseboken 21:24. Här handlar det om att ge igen, att betala tillbaka med samma mynt, alltså att hämnas. Vi ska inte hämnas. Ofta har Jesus en poäng när han säger något, och här är poängen att vi inte ska hämnas.

Det handlar alltså inte om att vi ska vara mesiga och ta emot stryk. Kristna ska inte vara en dörrmatta som man kan hunsa med hur som helst. Det är inte vad Jesus säger.

Vad betyder det att vända andra kinden till?

Eftersom de allra flesta människor är högerhänta blir man normalt sett slagen på den vänstra kinden, men här säger Jesus den högra.

Det beror på att när någon på den här tiden visade sin auktoritet och överlägsenhet över en annan människa, slog han denne med baksidan av handen. Till exempel kunde en romare slå en jude på detta sätt, en herre sin slav eller en man sin fru.

Men om den som blir slagen då svarar med att vända sin vänstra kind mot honom, visar han då att han vill bli behandlad som en jämlik. För då måste den som slår honom slå på hans vänstra sida av ansiktet.

På det sättet visar den som blir slagen att han inte är underställd den andre utan att de är jämlikar. Den som då vill sätta sig över den andre för att visa sin överlägsenhet har då inte längre någon auktoritet över den personen.

Jesus menade alltså inte att du mesigt skulle ta emot stryk. Tvärtom. Ingen ska sätta sig över den andre.

Jesu reaktion över att bli slagen

Jesus själv accepterade inte heller att bli slagen, vilket han tydligt visar när han blev slagen i ansiktet.

Joh 18:22-23: Men när han hade sagt detta, var det en av tjänarna som stod där som slog Jesus med handflatan och sa: Ska du svara översteprästen på det sättet? Jesus svarade honom: Har jag talat orätt, så vittna om det som var orätt, men har jag talat rätt, varför slår du mig då?

Jesus tog inte mesigt emot slaget, utan ifrågasatte det.

Paulus starka reaktion

Inte heller var aposteln Paulus en mes som bara accepterade att bli slagen och hunsad. Han gick kraftfullt emot det.

Apg 23:2-5: Då befallde översteprästen Ananias dem som stod bredvid honom att de skulle slå honom på munnen. Då sa Paulus till honom: Gud ska slå dig, du vitkalkade vägg. För du sitter här för att döma mig efter lagen men mot lagen befaller du att de ska slå mig. Och de som stod bredvid sa: Smädar du Guds överstepräst? Då sa Paulus: Jag visste inte, bröder, att han var överstepräst. För det står ju skrivet: Du ska inte tala illa om en ledare för ditt folk.

Det här bibelavsnittet är också intressant ur en annan aspekt. Nämligen att vi inte ska tala förbannelse över en annan människa. Paulus tog tillbaka vad han hade sagt till översteprästen.

Jag kommer så väl ihåg när jag läste det här bibelavsnittet första gången. Då förväntade jag mig att Gud skulle slå översteprästen direkt. Men till min förvåning tog Paulus tillbaka det som han hade sagt.

Nådens evangelium

Det hände inte som Paulus sa till översteprästen. Gud slog honom inte. Vi lever inte i hämndens tid utan i nådens tid. Gud vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen.

Matt 5:44: Men jag säger er: Älska era fiender, välsigna dem som förbannar er, gör väl mot dem som hatar er, och be för dem som hånar er och förföljer er.
Luk 23:34: Då sa Jesus: Fader, förlåt dem, för de vet inte vad de gör. Och de delade hans kläder mellan sig och kastade lott om dem.

Jesus säger att vi ska välsigna och att vi ska be för dem som förföljer oss. Vi ska inte hata dem. Jesus själv bad för dem som korsfäste honom. Han nedkallade inte någon förbannelse över dem utan han bad för dem. Den första martyren Stefanos bad också för sina mördare när han blev dödad.

Apg 7:59-60: Och de stenade Stefanus, som åkallade och sa: Herre Jesus, tag emot min ande. Och han föll på knä och ropade med hög röst: Herre, ställ dem inte till svars för denna synd. Och när han hade sagt detta, somnade han in.

Varför gjorde de så? Varför gav de inte igen? Varför hämnades de inte? Därför att Jesus kom inte för att döma världen utan för att frälsa. Vi är inte kallade till att hämnas utan vi är kallade att predika nådens evangelium för människor om Jesu död och uppståndelse så att de kan komma till tro och ta emot honom och bli frälsta.

Ta emot Jesus

Har du ännu inte tagit emot Jesus, så gör det. Då blir du frälst och räddad. Han älskar dig och det är bara han som kan frälsa, rädda dig och förlåta din synd.

Christer Åberg

#Kind #Undervisning #Förföljelse #hat #Hämnd #förlåtelse

Dela:

4 kommentarer

Svensson - 23/05-24 20:28
Jag tackar dig Christer Åberg för denna undervisning i Jesu nasarens namn.


Lars-goran Marklund - 23/05-24 23:36
Man ska hålla frid inte strid! Man behöver ej acceptera orättvisor, låt samvetet styra 💖(Jesus röst). Sök inte bråk utan be i stället. ❤️Gud hör bön.
Bra❤️❤️❤️


Andy Svensson - 24/05-24 06:45
”Löna inte ont med ont, tänk på (planera för, ordagrant ”tänk på förhand om”) vad som är gott (rätt, värt att prisas) i alla människors ögon. [1 Tim 3:7]”
‭‭Romarbrevet‬ ‭12‬:‭17‬ ‭


Anders - 24/05-24 10:32
Tack Christer för denna skriftliga predikan. Viktigt att förstå vad Jesus menar. Den helige Ande hjälper oss att förstå.
Tack! Gud välsignar dig, I Jesus namn. Amen


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det lördagen den 20 juli 2024, vecka 29 och klockan är 02:36. Margareta och Greta har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-19 20:34
Fräls Lars & Åke med familjer Herren Jesus! Uppenbara Dig för dem och få dem att ta emot Dig som Herre och Frälsare. Detta ber vi i Jesus Kristus! Namnet blodet ordet korset och tron har kraft!Tack

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 16/07-24 13:06
Joe Biden sa 5 dagar innan Trump blev skjuten den 13 att sätta Trump i sikte. Siffran fem i Bibeln står för död och siffran 13 för otur . Vi lever i en förvriden värld och behöver visdom från Gud . Som Lars-Göran skrev lös Bibeln och bli vis 😊👍🏽

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM