Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Allahs namn kommer från Baal

Christer Åberg
2022-07-04 14:23

/bild/elia-1656843606.jpg

Islam har under hela sin historia visat sig ha samma natur och karaktär som den gamla dyrkan av Baal. Många riter som praktiseras inom islam påminner faktiskt om baalsdyrkan.

I Gamla Testamentet i Bibeln var Baalskulterna en av de huvudsakliga motståndarna och utmanarna till Herren Gud och hans folk.

Detta ser vi igång på gång hur Israels Guds folk drabbade samman med Baalsprofeterna.

Baalsdyrkans ande var en ande av hat mot Guds utvalda. Det var en ande av omoral, fruktan, blodsutgjutelse, splittring och krig.

Det som karakteriserade baalsdyrkan visar samma mönster som många av dagens sekter och falska religioner.

Islam – samma natur som Baaldyrkan

Islam har under hela sin historia visat sig ha samma natur och karaktär som den gamla dyrkan av Baal. Många riter som praktiseras inom islam påminner faktiskt om baalsdyrkan.

Det ser vi till exempel i tillbedjan av solen, månen och stjärnorna.

Vilket också Mellanösternexperten E M Wherry, vars engelska översättning av Koranen används fortfarande, säger att under förislamisk tid var dyrkan av Allah och dyrkan av Baal en stjärnreligion som ingick i tillbedjan av solen, månen och stjärnorna.

Halvmånen, som var symbolen för måndyrkan i baalkulten är också symbol för islam. Den förekommer på många islamiska länders flaggor och placeras också på toppen av minareter och moskéer.

Namnet Allah kommer från Baal

Var kommer det arabiska namnet Allah från? Svaret kanske chockar dig. Men det härstammar faktiskt från Baal.

Allah (Al-Ilah) är ett förislamiskt namn på ”den högste guden”, motsvarande det babyloniska Bel (Baal), vilket även Encyclopedia of Religion säger.

Vi ser alltså mycket tydligt att här rör det sig verkligen inte om den bibliska guden.

Isebel

Kung Ahabs hustru Isebel, dotter till Etbaal ("med Baal”), sidoniernas kung, var en hängiven baalsdyrkare och profetissa, som återinförde baalsdyrkan i Israel.

Hon var en fanatisk motståndare till Herren Gud och hans smorda profeter. Hon lät mörda många av Herrens profeter.

1 Kon 18:4. När Isebel var i färd med att utrota Herrens profeter, hade Obadja tagit hundra profeter och gömt dem i en grotta, femtio man åt gången, och gett dem mat och dryck.

Åter igen ser vi konflikten mellan de falska baalsprofeterna och Herrens profeter. Denna konflikt ser vi än idag mellan Guds folk och Allahs folk. Faktum är att det handlar egentligen om att Baals folk förföljde Guds folk liksom Allahs folk idag förföljer Guds folk. 

Många kristna som tror på Jesus idag blir mördade i muslimska länder. Till exempel i Nigeria blir en kristen mördad varannan timme.

Isebel skapade en atmosfär av fruktan i hela Israel av sådan omfattning att till och med profeten Elia blev så rädd för sitt liv att han flydde från henne.

Vem är det som är Gud?

Många muslimer påstår att Allah är samme Gud som Bibelns Gud. Men läser man islams bok Koranen upptäcker man snabbt den stora skillnaden i karaktär, natur och personlighet mellan Bibelns Gud och Koranens Allah. 

Faktum är att man behöver inte ens vara kristen för att se de stora skillnaderna. Till och med muslimer kommer se skillnaden om de studerar Bibeln och Koranen.

På samma sätt som en del menar att Allah är Gud så menade de falska baalsprofeterna att Baal var Gud. Det är det som sammandrabbningen på berget Karmel handlar om, för här skulle det avgöras vem som egentligen är Gud. Är det Herren som är Gud eller är det Baal? På samma sätt avgörs frågan idag: Är det Israels Gud, Herren, som är Gud eller är det Koranens gud, Allah, som är Gud?

Att läsa Kungabokens berättelse är precis som att läsa dagens motstånd från muslimer som menar att Allah är Gud och inte Herren. Det är som ett kopieringspapper mellan vår tid och Baals tid som utspelade sig flera hundra år innan Jesu födelse.

Elia och Baals profeter på Karmel

1 Kungaboken 18:20-40

20 Då sände Ahab omkring bud över hela Israel och samlade profeterna på berget Karmel. 21 Elia trädde fram för allt folket och sade: ”Hur länge ska ni halta på båda sidor? Om det är Herren som är Gud, så följ honom. Men om det är Baal, så följ honom.” [Här kunde det lika gärna stått: Om det är Herren som är Gud, så följ honom. Men om det är Allah, så följ honom.] Men folket svarade honom inte med ett ord.

22 Då sade Elia till folket: ”Jag är ensam kvar som Herrens profet, och Baals profeter är fyrahundrafemtio man. 23 Ge oss två tjurar, och låt dem välja ut åt sig den ena tjuren och stycka den och lägga den på veden utan att tända eld. Sedan ska jag göra i ordning den andra tjuren och lägga den på veden utan att tända eld. 24 Därefter kan ni åkalla er guds namn, men jag ska åkalla Herrens namn. Den gud som svarar med eld, han är Gud.” Allt folket svarade: ”Ditt förslag är bra.”

25 Elia sade till Baals profeter: ”Välj ut åt er den ena tjuren och gör i ordning den. Ni får välja först, eftersom ni är fler. Åkalla därefter er guds namn, men tänd inte elden!” 26 De tog den tjur som han gav dem och gjorde i ordning den. De åkallade Baals namn från morgonen ända till middagen och ropade: ”Baal, svara oss!” Men inte ett ljud hördes, och ingen svarade. Och hela tiden dansade de omkring altaret som man hade byggt.

27 När det blev middag, retades Elia med dem och sade: ”Ropa högre. Visst är han en gud, men han kanske sitter försjunken i tankar [sitter på toaletten], eller så är han upptagen eller på resa, kanske sover han, men då ska han väl vakna.” 28 Då ropade de ännu högre och ristade sig [tatuering härstammar från denna sorts avgudadyrkan], som de brukade, med svärd och spjut så att blodet rann på dem. 29 När det blev eftermiddag profeterade de extatiskt ända tills det var tid för matoffret. Men inte ett ljud hördes, ingen svarade och ingen tycktes heller bry sig om dem. [Stumma avgudar kan inte svara.]

30 Elia sade då till allt folket: ”Kom fram hit till mig!” Och allt folket gick fram till honom. Då byggde han åter upp Herrens altare som hade blivit nerrivet. 31 Elia tog tolv stenar, lika många som Jakobs söners stammar, eftersom Jakob hade fått ordet från Herren: ”Israel ska vara ditt namn.” 32 Av stenarna byggde Elia ett altare i Herrens namn och grävde ett dike runt altaret, stort nog för ett utsäde av två seamått. 33 Han lade upp veden, styckade tjuren och lade den på veden. 34 Sedan sade han: ”Fyll fyra krukor med vatten och häll ut vattnet över brännoffret och veden.” Därefter sade han: ”Gör det en gång till.” De gjorde så för andra gången. Och sedan sade han: ”Gör det en tredje gång.” De gjorde så för tredje gången. 35 Vattnet flöt runt omkring altaret, och han lät också fylla diket med vatten.

36 Då tiden var inne att frambära matoffret, trädde profeten Elia fram och sade: ”Herre, Abrahams, Isaks och Israels Gud, låt det bli känt i dag att det är du som är Gud i Israel, att jag är din tjänare och att det är på din befallning jag har gjort allt detta. 37 Svara mig, Herre, svara mig, så att detta folk förstår att det är du Herre som är Gud, och omvänd du deras hjärtan.”

38 Då föll Herrens eld ner och förtärde brännoffret, veden, stenarna och jorden och torkade upp vattnet som fanns i diket. 39 När allt folket såg det, föll de ner på sina ansikten och sade: ”Det är Herren som är Gud! Det är Herren som är Gud!” 40 Men Elia sade till dem: ”Grip Baals profeter. Låt inte en enda av dem komma undan.” De grep dem och Elia förde dem ner till bäcken Kishon och dräpte dem där.

När folket såg att Herrens eld föll ner på brännoffret efter en enkel bön av profeten Elia föll de ner på sina ansikten och bekände att det är Herren som är Gud. De ropade inte att det var Baal som är Gud eller Allah utan Herren Israels Gud.

På samma sätt är det idag. Det är inte Allah som är Gud utan Herren. Många muslimer idag tar emot Jesus som Herren i sina liv och blir frälsta och räddade. Varken Baal eller Allah kan frälsa och rädda människor. Utan endast Herren Israels Gud. 

Jesus är Herren

Vem är denne Herre som folket som var med på Karmel bekände?

Rom 10:9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.

Det är Jesus som är Herren. Och när du bekänner att Jesus är Herren och tror i ditt hjärta att Gud har uppväckt honom från de döda ska du bli frälst. 

Jesus är den ende som kan frälsa och rädda. Varken Baal eller Allah kan frälsa. Det är endast Jesus Kristus som kan frälsa och rädda, han och ingen annan. 

Baal eller Allah hör inte dina bönor utan endast Herren Israels Gud. Detta ser vi på berget Karmel.

Christer Åberg

#Islam #Baal #Allah #Muslim #Stjärnreligion #Villolära #Förföljelse

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-22 12:41
Ett Guds barns bön är ofta som en svag suck till den himmelske Fadern. Ord finns inte alltid, men Gud hör hans egna böner. Vi har också mycket att vara tacksamma för. Guds stora gåva är ett fritt land

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg

Klarläggande och varning: konspirationsteorier på framfart – En uppmaning till sanning och sundhet


Senaste kommentaren

Yvonne - 19/05-24 19:00
Hej! Det bästa jag läst på många år!

Skrevs i Jag har väntat i 40 år på den kommande väckelsen som någon gång i framtiden ska komma...


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM