DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Vad menar Jesus med att vända andra kinden till?

Av: Christer Åberg
söndag 5 september 2021 17:51

Vad menar Jesus med att vända andra kinden till?

Jesusfilmen - världens mest sedda film. Se den på himlentv7.se.

Vad menar Jesus när han säger att man ska vända den vänstra kinden till? Menar han att vi ska ta emot stryk? Det finns en enkel regel då vi läser Bibeln: läs allting i sammanhang!

Poängen: Hämnas inte

Matt 5:38-39. Ni har hört att det är sagt: Öga för öga och tand för tand. 39. Men jag säger er, att ni inte ska stå emot det onda, utan vem som än slår dig på din högra kind, så vänd också den andra åt honom.

Vad menar Jesus när han säger att man ska vända den vänstra kinden till? Menar han att vi ska ta emot stryk? Det finns en enkel regel då vi läser Bibeln: läs allting i sitt sammanhang!

Läser vi endast vers 39 kommer vi att ha svårt att förstå den, men inte om vi läser versen innan. Den versen förklarar faktiskt vad det hela handlar om och ger oss en förståelse för vad Jesus vill ha sagt.

Jesus talar om öga för och tand för tand. Begreppet är hämtat från gamla testamentet 2 Moseboken 21:24. Här handlar det om att ge igen. Betala tillbaka med samma mynt, alltså att hämnas. Vi ska inte hämnas. Ofta har Jesus en poäng när han säger något. Och här är poängen att vi inte ska hämnas.

Det handlar alltså inte om att vi ska vara mesiga och ta emot stryk. Kristna ska inte vara en dörrmatta som man kan hunsa med hur som helst. Det är inte vad Jesus säger.

Vad betyder att vända andra kinden till?

Eftersom de allra flesta människor är högerhänta blir man normalt sett slagen på den vänstra kinden, men här säger Jesus den högra.

Det beror på att när någon på den här tiden visade sin auktoritet och överlägsenhet över en annan människa slog han denne med baksidan av handen. Till exempel kunde en romare slå en jude på detta sätt, en herre sin slav eller en man sin fru.

Men om den som blir slagen då svarar med att vända sin vänstra kind mot honom visar han då att han vill bli behandlad som en jämlik. För då måste den som slår honom slå på hans vänstra sida av ansiktet.

På det sättet visar den som blir slagen att han inte är underställd den andre utan de är jämlika. Den som då vill sätta sig över den andre för att visa sin överlägsenhet har då inte längre någon auktoritet över dem personen.

Jesus menade alltså inte att du mesigt skulle ta emot stryk. Tvärtom. Ingen ska sätta sig över den andre.

Jesu reaktion över att bli slagen

Jesus själv accepterade inte heller att bli slagen vilket han tydligt visar då han blev slagen i ansiktet.

Joh 18:22-23. Men när han hade sagt detta, var det en av tjänarna som stod där, som slog Jesus med handflatan och sa: Ska du svara översteprästen på det sättet? Jesus svarade honom: Har jag talat orätt, så vittna om det som var orätt, men har jag talat rätt, varför slår du mig då?

Jesus tog inte mesigt emot slaget, utan ifrågasatte det.

Paulus starka reaktion

Inte heller var aposteln Paulus en mes som bara accepterade att bli slagen och hunsad. Han gick kraftfullt emot det.

Apg 23:2. Då befallde översteprästen Ananias dem som stod bredvid honom, att de skulle slå honom på munnen. 3. Då sa Paulus till honom: Gud ska slå dig, du vitkalkade vägg. För du sitter här för att döma mig efter lagen men mot lagen befaller du att de ska slå mig. Apg 4. Och de som stod bredvid sa: Smädar du Guds överstepräst? Apg 5. Då sa Paulus: Jag visste inte, bröder, att han var överstepräst. För det står ju skrivet: Du ska inte tala illa om en ledare för ditt folk.

Det här bibelavsnittet är också intressant ur en annan aspekt. Nämligen att vi inte ska tala förbannelse över en annan människa. Paulus tog tillbaka vad han hade sagt till översteprästen.

Jag kommer så väl ihåg när jag läste det här bibelavsnittet första gången. Då förväntade jag mig att Gud skulle slå översteprästen direkt. Men till min förvåning tog Paulus tillbaka det som han hade sagt.

Nådens evangelium

Det hände inte som Paulus sa till översteprästen. Gud slog honom inte. Vi lever inte i hämndens tid utan i nådens tid. Gud vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen.

Matt 5:44. Men jag säger er: Älska era fiender, välsigna dem som förbannar er, gör väl mot dem som hatar er, och be för dem som hånar er och förföljer er.

Luk 23:34. Då sa Jesus: Fader, förlåt dem, för de vet inte vad de gör. Och de delade hans kläder mellan sig och kastade lott om dem.

Jesus säger att vi ska välsigna och att vi ska be för dem som förföljer oss. Vi ska inte hata dem. Jesus själv bad för de som korsfäste honom. Han nedkallade inte någon förbannelse över dem utan han bad för dem. Den första martyren Stefanos bad också för sina mördare när han blir dödad.

Apg 7:59. Och de stenade Stefanus, som åkallade och sa: Herre Jesus, tag emot min Ande. 60. Och han föll på knä och ropade med hög röst: Herre, ställ dem inte till svars för denna synd. Och när han hade sagt detta, somnade han in.

Varför gjorde de så? Varför gav de inte igen? Varför hämnades de inte? Därför Jesus kom inte för att döma världen utan för att frälsa. Vi är inte kallade till att hämnas utan vi är kallade att predika nådens evangelium för människor om Jesu död och uppståndelse så att de kan komma till tro och ta emot honom och bli frälsta.

Ta emot Jesus

Har du ännu inte tagit emot Jesus så gör det. Då blir du frälst och räddad. Han älskar dig och det är bara han som kan frälsa, rädda dig och förlåta din synd. 

Christer Åberg

#Kind #Undervisning #Förföljelse #hat #Hämnd #förlåtelse

Stöd Apg29 genom att SWISHA:
072 203 63 74

← Förra
Tre svenska kvinnliga IS-terrorister återvänder till Sverige med sina barn

→ Nästa
Korset är det största beviset på att Jesus är Gud


0 kommentarer


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340Senaste på Youtube


Tredje världskriget? - Ukraina och bibliska profetiorna

Prenumera på Youtubekanalen


Senaste kommentarerna

Tommy. 16/5-22 12:58
Det var fint, Andy. Själv bjöd jag hem en muslim en påsk, och vi talade om Gud. Han var en fin vän. Vi talade om änglar allt, men han fundera varför jag hade Jesus så starkt, då berättade jag om de möten jag haft med Jesus, han mötte allt med stor respekt.Han blev nog inte omvänd, men vi talade öppet, om det Stora med vänskap och vördnad.
Skrevs i Föraktets synsätt har inget i Guds rike att göra

Tommy. 16/5-22 12:28
ja, vet inte pressen av beslut, när alla Politiskt vill ju alla hoppa på Nato i Riksdagen,Vilket kanske kändes som press utom V som ville ha folk omröstning, samt alla fasanfulla bilder av kriget. men precis kan det vara så att vi kom med ett Maktblock, och Maktblock mot maktblock. "Vaka och Be." ännu en
Skrevs i Varför säger Socialdemokraterna ja till Nato?

Elin 16/5-22 12:11
Min mor poängterade för oss barn med den djupaste skärpa -"ni får ALDRIG förakta någon människa,vilket jag även förmedlat till mina egna barn.Men visst är jag mer avvaktande mot muslimer då jag har kunskap om deras religion, tex att det är o k att ljuga för annat folk men ej muslimer. Jag får känna obehag för en religion men ej människan
Skrevs i Föraktets synsätt har inget i Guds rike att göra


Senaste bönämnet

söndag 15 maj 2022 23:38
Hej vill ni be för mig att jag får sålt min dator jag behöver verkligen pengar är i kris.be också om blodets beskydd över Sverige och att Ryssland inte attackerar oss alla. Be för allting i mitt liv
söndag 15 maj 2022 20:21
En ung att han får bo och leva där han vill och i fred utan att andra bästemmer vart han skall vara och bo är frälst Herren må styrka cho stärka honom och fam framåt på livets stig med Jesus,
söndag 15 maj 2022 17:01
Vill åter lägga fram min moster som blev backad på av sin man ber om helande för foten och revbenen ber om inre styrka o kraft för henne hon har haft det mycket svårt i alla år TACK JESUS FÖR HJÄLP

DAGENS

Vecka 20, måndag 16 maj 2022 kl. 14:48

Online: 94

19921 sidvisningar hittills i dag
(31875 sidvisningar totalt i går)

Namnsdag: Ronald och Ronny

“HERREN din Gud bor i dig, en hjälte som frälser. Han gläder sig över dig med lust, han tiger stilla i sin kärlek, han fröjdas över dig med jubel.”” (Zephaniah 3:17)

Bön: Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be högt den här bönen om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Aktuella artiklar


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Erbjudande: Min CD + BOK = 250 krSTÖD APG29

SWISH: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare (Paypal)
Bankkonto: 8150-5 934343720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt

mejl@apg29.nu
072-203 63 74

Om

Wikipedia om Christer Åberg

Mer

apg29.se
apg29.com 
apg29.nu 
christeraberg.se

Translate

↑ Upp