Language

Apg29.Nu

BUTIK NY! | Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
DONERA till Apg29 - bli månadsgivare!
SWISH: 072 203 63 74

REKLAM:
Världen idag

Uppryckandet före vedermödan

Det finns bibelställen som talar för, att hämtandet sker FÖRE vedermödan.

Maskrosfrön blåser iväg uppåt.

Det förefaller orimligt att församlingen, Jesu älskade brud skulle vara på jorden från Upp. Kap. 6-18. Att placera henne mitt i de apokalyptiska domarna och låta henne gå igenom den stora vedermödan, nödens tid och underkasta henne ”prövningens stund, som ska komma över hela världen och sätta människorna på prov.” Det skulle vara att förfalska hennes ställning och beröva henne hennes utlovade förmåner och motsäga Herrens klara och bestämda löfte.

Detta är ett läsarmejl vilket innebär att det är skribentens egna åsikter.

Av Sven Thomsson
fredag, 20 november 2020 01:37
Läsarmejl

En fråga som har varit och är aktuell bland de troende är om Jesus hämtar sitt folk före, under eller efter vedermödan. Frågan har ofta diskuterats av ”de lärda”. Men vi ska söka svaret i Bibeln.

Det finns bibelställen som talar för, att hämtandet sker FÖRE vedermödan. Vi ska nämna några bibelställen, som många bibelläsare inte känner till, som handlar om detta.

Upp. 4:4: ”Runt om tronen var tjugofyra troner, och på de tronerna såg jag tjugofyra äldste som satt där, klädda i vita kläder och de hade kronor av guld på sina huvuden”.

Det finns bibelställen som talar för att församlingen kommer att vara i himlen under den tid som skildras i Upp. Kap. 4-19. Framför allt ser man den markanta skillnaden mellan ”VAD SOM NU ÄR”, kap. 1-3 och ”VAD SOM HÄREFTER SKALL SKE”, från kap. 5. ”Vad som nu är” avser Guds församling, som är i himlen. ”Vad som härefter ska ske” syftar på vedermödan och domsakterna över de ogudaktiga människorna.

Vi ser att bilden av församlingen försvinner efter kap. 3 och återkommer först i kap. 19:7. Men härifrån till kap. 19 förekommer inte ett ord om församlingen på jorden. Somliga undrar varför uppryckandet inte alls nämns i Uppenbarelseboken. Svaret är, att Uppenbarelseboken är en DOMENS bok. Det skulle inte passa ihop med Uppenbarelsebokens karaktär och syfte att direkt nämna de heligas upptagande. Faktum är, att församlingen inte ska vara på jorden under den svåra period som beskrivs från kap. 5. Det är helt uppenbart att en ny framtid och tidsålder börjar från kap. 4. Det som Johannes skriver är inte något som möjligen kan inträffa, utan något som säkert kommer att ske. Det hör till en gudomlig plan.

De 24 äldste symboliserar och representerar den frälsta skaran, som har hämtats och som är i himlen. Talet 24 består av ett dubbelt tolvtal (2x12=24). Det första tolvtalet avser Israels tolv stammar och representerar de människor som dött i Kristus på Gamla testamentets tid. Det andra tolvtalet avser Lammets tolv apostlar och representerar dem som dött i Kristus på Nya Testamentets tid.

Det nya Jerusalem som tydligt sägs vara bruden, Lammets hustru (Upp. 21:9) har också dessa tolvtal. Det står om staden Jereusalem: ”Och den hade en stor och hög mur med tolv portar, och vid portarna tolv änglar och namn inskrivna, namnen på ”Israels söners tolv stammar. Vers 14: ”Och stadsmuren hade tolv fundament och på dem stod namnen på Lammets tolv apostlar. Namnen på Lammets tolv apostlar står skrivna på portarnas grundstenar. Här ser vi det som symboliserar brudeskaran.

I kap. 13 står det att ”Vilddjuret, Antikrist ”hädar Gud, hans tabernakel och dem som bor i himlen”.

Guds tabernakel betecknar inte bara ett vanligt hus eller ett s.k. Gudshus, utan även dem som Gud har tagit sin boning i. Han bor i dem och de bor i himlen. Antikrist är den store motståndaren till Kristus och hans församling. Därför smädar han brudeskaran som bor i himlen. Kapitel 13 beskriver en del av vedermödans tid, och församlingen bor då i himlen.

Det förefaller orimligt att församlingen, Jesu älskade brud skulle vara på jorden från Upp. Kap. 6-18. Att placera henne mitt i de apokalyptiska domarna och låta henne gå igenom den stora vedermödan, nödens tid och underkasta henne ”prövningens stund, som ska komma över hela världen och sätta människorna på prov.” Det skulle vara att förfalska hennes ställning och beröva henne hennes utlovade förmåner och motsäga Herrens klara och bestämda löfte. Hon ses i himlen tillsammans med med de gammaltestamentliga heliga i kap. 4-5.

Det står ingenting i Uppenbarelseboken hur hon har kommit dit, men hon finns där i upphöjd gemenskap och helig tillbedjan. Den sanningen uppenbaras i 1 Tess. 4:17. (Brudens upptagande genom uppryckandet).

Sven Thomsson

Denna artikel är ett läsarmejl vilket innebär att det är skribentens egna åsikter. Vill du skriva ett eget läsarmejl?


#Uppryckandet #Den stora vedermödan #Sven Thomsson


238 kommentarer

7 8 9 »24

x
Israelvänlig svarar SAS
lördag, 21 november 2020 13:50
SAS skrev:
Var inte så sekterisk i dina tankegångar som om du hade patent på sanningen. Dessa frågor om Pre-Trib och Post-Trib behöver man ödmjukhet för att se närmare på. Det finns flera bibelställen som jag tycker talar för att bruden inte är kvar och sedan finns det bibelställen som talar för ev Post-Trib så ett råd var ödmjuk och tro inte du sitter inne med sanningen eller har patent på den för då närmar vi oss sekterism.

När vi upphöjer något och tror att vi har hittat sanningen då är det fara på färde..

Lever jag så lever jag för Herren och dör jag så dör jag för Herren! Dvs som kristen ska jag räkna med att dö för honom.

Jag är icke sekteristisk utan läser vad som står i Skriften! Pretrib läran har inget stöd i Bibeln! Visa ett enda ställe ifrån Bibeln som säger att församlingen skall ryckas bort innan den sista och 70:e årsveckan inträder! Det finns ingen vanlig människa som har patent på sanningen! Ordet är Sanningen, som också är Gud! Jag upphöjer bara Gud och ingenting annat!

Ja! Jag lever också för HERREN JESUS KRISTUS och är beredd att dö för HONOM! Men fråga du någon eller några pretribanhängare i stället om de är beredda att dö för HONOM!

Svara

x
Israelvänlig svarar Stig
lördag, 21 november 2020 14:41
Stig skrev:
Läs följande bok
Ireaneus, Bevis för den apostoliska förkunnelse.

Jag har ett utdrag från Irenaeus!

Irenaeus: (AD. 120-202)
"Dessutom kommer en annan inte obetydlig fara att hota de som falskeligen antar att de vet namnet på Antikrist. För om de antar ett [nummer], när denne [Antikrist] kommer med ett annat, så kommer de då lätt att bli bortförda av honom, då de inte ser honom som den som de förväntade sig, som man måste vara på sin vakt emot. De här männen borde därför lära [vad som verkligen gäller], och ta tillbaks namnets sanna talvärde, så att de inte kommer att inräknas bland de falska profeterna. Men med kunskap om det sanna talet som är angivet i Skriften, det vill säga sex hundra sextio och sex, låt dem sedan invänta, för det första, uppdelningen av riket i tio; därefter, för det andra, när dessa kungar regerar, och börjar att ordna sina affärer, och avancerar med sina riken, [lär dem att inse] att erkänna att han som skall komma för att göra anspråk på riket för sig själv, och sätter skräck i dessa män vilka vi nämnt, och bär ett namn med det nämnda numret, (han) är sannerligen förödelsens styggelse, ...Det är därför mycket mer säkert, och mindre riskabelt, att invänta profetians uppfyllelse, än att utgå från gissningar, och chansa på ett namn som råkar dyka upp, det är ju som så att många namn kan passa in på det nämnda talvärdet, och då kommer ju frågan ändå att förbli olöst. ...Men namnets talvärde anges nu, så att när den här mannen kommer ska vi förhoppningsvis undvika honom, då vi vet vem han är: ... Men när denne Antikrist har skövlat allting i denna världen, kommer han att regera under tre år och sex månader, och sitta i templet i Jerusalem, och sedan kommer Herren från himlen i molnen, i Faderns härlighet, och skickar den här mannen och dem som följer honom till eldsjön, men för de rättfärdiga inför han rikets tider, det vill säga, vilan, den helgade sjunde dagen, och upprättar åt Abraham det utlovade arvet, i vars rike Herren hade kungjort att många skulle komma från öst och från väst för att sitta ner med Abraham, Isak och Jakob," [Irenaeus: Mot Heresierna, Bok V, XXX]

Irenaeus är intressant och visar tydligt att de kristna är med under den sista och 70:e årsveckan!

Irenaeus säger att vi kristna skall försöka undvika Antikrist! Detta är ju precis vad HERREN JESUS KRISTUS säger när Han hänvisar till profeten Daniel i Matteus 24:15 När I nu fån se ´förödelsens styggelse´om vilken är talat genom profeten Daniel, stå på helig plats - den som läser detta, han give akt därpå-----

Svara

x
Lillibeth svarar Lillibeth
lördag, 21 november 2020 15:24
Lillibeth skrev:
Var hittar jag den boken av kyrkofader Ireanus?


Ett observandum;
"Alla människor har gått in i den romersk-katolska kyrkan genom "kyrkofädernas" breda dörr, och detta är en hög varning idag när det finns en utbredd attraktion till "kyrkofäderna" inom evangelismen."

Svara

x
Don B svarar Israelvänlig
lördag, 21 november 2020 15:37
Israelvänlig skrev:
Kalle skrev:
Nej, den är biblisk. Och skålarna är efter halva, inte i slutet.

Då är du i alla fall ingen pretribanhängare som tror på ett uppryckande innan den sista och 70:e årsveckan inträder!😊👍 Du verkar tillhöra gruppen midtrib!

Var någonstans i Bibeln hittar du att vredesskålarna börjar tömmas ut precis när den stora vedermödan börjar? Den stora vedermödan börjar efter 3,5 år efter den sista och 70:e årsveckan har inletts!

Du svarade inte på var i Bibeln vredesskålarna säger att dessa uttöms i mitten av den sista och 70:e årsveckan!

Vidare skriver du lätt förvirrande jag citerar: Jag säger med eet du citerar bara att posttrib är helt obibliskt. I övrigt pekar bibeln på pretrib, men det löftet från Gud slår sönder och samman alla möjligheter till posttrib.

Jag skriver tvärtom att posttrib är Bibliskt! Bibeln pekar definitivt inte på ett pretribuppryckande! Du har inte på något sätt hänvisat till Bibeln som talar för ett uppryckande innan den sista och 70:e årsveckan inleds! Svaret är helt enkelt att du inte kan! Föra resonemang med dig skall vara utifrån Skriften och ingenting annat såsom något slags önsketänkande som du istället framför! Pretrib har inget stöd i Bibeln utan är en villolära!


Att överhuvudtaget kalla den ena eller den andra tribben för villolära eller att vara från satan är fullständigt korkat. Ingen av tribtroende har en helt tvärsäker och övertygande syn på det hela, det är endast spekulationer och aningar.

Det finns många kristna som inte ens vet vad trib betyder och är lika glada och frälsta för det. Kanske dessa t.o.m har det lite enklare i sin trosvandring🤔

De behöver inte veta utan väntar endast på Herren Jesus deras Brudgum. Må Han komma när Han vill, låt oss bara hela tiden vara redo!

Att hela tiden ha blicken riktad mot var antikrist gömmer sig innan man behöver göra sig redo för himmelsfärden kan också bli lite tokigt.

Svara

x
Helene Karlsson
lördag, 21 november 2020 15:45


Det är dock ej kärleksfullt och jag finner inget stöd i bibeln för vissa beteenden. Jag är orolig för dessa människor som går fram så hårt att de dömer sina syskon som antikristliga. Även för de som drabbats av påhoppen. Det var inte så vi skulle bete oss mot våra syskon. Vi skall ha en kärleksfull, uppmuntrande och lärande ton mot varandra.

Jag tror inte domen blir lätt för dom troende som sänt sina syskon till helvetet och kallar som för antikristliga. Det ställs högre krav på oss syskon.

Min uppmaning är att be offentligt om förlåtelse för hårda ord som kan ha skapat rädslor, ledsamhet och fel vägledning, om man vet med sig att man bedrivit offentliga halshuggningar. Hur dum man än tycker att "motståndare" är.

DET FINNS LITE TID KVAR ATT ÅNGRA SIG OCH BE OM FÖRLÅTELSE SÅVÄL TILL VÅRA "MOTSTÅNDARE" SOM TILL VÅR HERRE. I JESU NAMN AMEN.

Svara

x
Helene Karlsson svarar David
lördag, 21 november 2020 15:46
David skrev:
Svar till Helene Karlsson det är det som är den stora nackdelen när man kan debattera mot varandra här, det brukar allt som oftast bli som en partiledardebatt den tror si och den tror så fram och tillbaka och man får nästan ibland vara beredd på att få ducka så det inte kommer en tårta eller hårda ord emot en efter en längre och intensiv debatt mot någon/ några som tycker något helt annat. Vi kommer alltid att ha olika åsikter om allting oavsett vad det än är, alla kommer aldrig att dra jämt om allting.Det är dock ej kärleksfullt och jag finner inget stöd i bibeln för vissa beteenden. Jag är orolig för dessa människor som går fram så hårt att de dömer sina syskon som antikristliga. Även för de som drabbats av påhoppen. Det var inte så vi skulle bete oss mot våra syskon. Vi skall ha en kärleksfull, uppmuntrande och lärande ton mot varandra.

Jag tror inte domen blir lätt för dom troende som sänt sina syskon till helvetet och kallar som för antikristliga. Det ställs högre krav på oss syskon.

Min uppmaning är att be offentligt om förlåtelse för hårda ord som kan ha skapat rädslor, ledsamhet och fel vägledning, om man vet med sig att man bedrivit offentliga halshuggningar. Hur dum man än tycker att "motståndare" är.

DET FINNS LITE TID KVAR ATT ÅNGRA SIG OCH BE OM FÖRLÅTELSE SÅVÄL TILL VÅRA "MOTSTÅNDARE" SOM TILL VÅR HERRE. I JESU NAMN AMEN.

Svara

x
Israelvänlig svarar Lillibeth
lördag, 21 november 2020 15:52
Lillibeth skrev:

Ett observandum;
"Alla människor har gått in i den romersk-katolska kyrkan genom "kyrkofädernas" breda dörr, och detta är en hög varning idag när det finns en utbredd attraktion till "kyrkofäderna" inom evangelismen."

Jag håller inte med dig! Tvärtom är det viktigt att bevara vad kyrkofäderna lärde ut!

Apostlarnas muntliga undervisning såväl som Guds skrivna Ord formade tänkandet och teologin hos de tidigaste troende. Delar från denna personliga undervisning återspeglas därför i de tidigaste kyrkofäderna skriverier. Dessa tidigaste kyrkofäder som antingen kände apostlarna personligen eller som hade blivit undervisade av män som varit direkt knutna till dem. Så kommer vi t ex här att tämligen omfattande citera både från Irenaeus och Hippolytus. Båda dessa män intresserade sig mycket för eskatologin, och de kunde båda länkas tillbaks till aposteln Johannes som skrivit Uppenbarelseboken. Johannes hade själv del i att fostra flera män till lärjungar. Kända sådana var Papius, Ignatius, och Polycarpus, den kände martyren. Polycarpus var under Johannes ledarskap föreståndare i församlingen i Smyrna, och var förmodligen den till vilken Uppenbarelsebokens sändebrev till församlingen i Smyrna, blivit adresserat. Polycarpus i sin tur fostrade Irenaeus, som senare blev föreståndare i församlingen i Lyon i Gaul (Frankrike).

Svara

x
Don B svarar Lillibeth
lördag, 21 november 2020 16:27
Lillibeth skrev:

Ett observandum;
"Alla människor har gått in i den romersk-katolska kyrkan genom "kyrkofädernas" breda dörr, och detta är en hög varning idag när det finns en utbredd attraktion till "kyrkofäderna" inom evangelismen."

Jag vet knappt någonting om dessa kyrkofäder mer än att de en gång har funnits, och bryr mig egentligen inte heller. Jag hoppas förstås att de förblev kvar i Jesus ända intill deras slut... Det viktiga för oss idag är Bibelns Jesus, att ta emot Honom och själv sedan förbli i Honom hela vägen. Vi bör läsa om hur vi bäst följer Jesus med Andens hjälp så gott det går. Visst får man vara historiskt intresserad av tidigare kristna men det ökar oftast absolut inte den andliga kunskapen och visheten något mer utan ställer tvärtom ofta till förvirring bland kristenheten.

Vi skall låta Bibeln vara som den är, läsa den som det står och inte utforma egna läror genom att plocka ut en vers här och där och bygga egna läror kring det.

Därmed vill jag förstås också bestämt säga att jag absolut inte gör någon lära av att jag jämfört Fadern med själen. Det finns inga direkta Bibelord om något sådant så därför skall vi absolut aldrig göra något sådant, men, vi får gärna fundera kring Bibelns berättelser om hurdan Gud är, om både Fadern, Sonen och den Helige Ande.

Svara

x
Stig svarar Israelvänlig
lördag, 21 november 2020 16:44
Israelvänlig skrev:
Den Helige Ande tas inte bort när djävulen kastas ner på jorden i en människa! Jag har tidigare haft ett Bibelstudium "Vem den är som hindrar" Läs gärna det! Den som hindrar är Mikael och inte Den Helige Ande! Skulle den Helige Ande plockas bort när den stora vedermödan börjar skulle ingen människa bli frälst därefter! Bibeln säger icke att ingen människa blir frälst efter det Antikrist satt sig i templet och ställt till förödelsens styggelse!

Bruden och brudgummens bröllop sker icke då Antikrist reagerar på jorden!

Det finns ingen teolog som förknippar olyckans dag som uppryckandet av församlingen och innan den stora vedermödan börjar! Psaltaren 27:5 hänvisar till Jeremia 36:26 där HERREN gömde de undan! Psaltaren 27:4-5 handlar inte om församlingens bortryckande innan den stora vedermödan!

Vi läser inte bibeln på samma sätt. Det är summan av Guds Ord som blir sanning.

Jag har också haft bibelstudium över ämnet.

Då fråga jag dig, vet du vem antikrist är? Viktigt för de kristna att ha olja ( den Helige Ande) så att inte bli bedragna.

Jag tror att du har svårt för den frågan. Då har du ännu svårare att kunna se helheten.

Bruden och brudgummen firar bröllop då antikrist ( djävulen i hög person) kastas ner på jorden.

Svara

x
Stig svarar Israelvänlig
lördag, 21 november 2020 16:46
Israelvänlig skrev:
Du har inget stöd ifrån Bibeln som säger att församlingens bortryckande sker innan den stora vedermödan börjar! Det är också helt obibliskt och förvirrande för läsarna när du skriver jag citerar: " är det endast de avlidna som blev frälsta på deras tid som stiger upp från deras gravar och tillsammans med oss som ännu lever, så ikläder vi oss himmelska kroppar." Slut citat!

Såsom du skriver kan man tolka att de som avlider i nutid eller igår inte kommer att återuppstå!

Du har inte ögon som ser, jag beklagar och ber för dig.

Svara

7 8 9 »24

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


NYTT! Förkorta lång länk här så att den fungerar i din kommentar!

Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Direkt med Christer Åberg


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

"Det enda som bär är Jesus. Det har Christer Åberg fått uppleva genom livets tuffa utmaningar. Christer är bloggare och författare och driver bland annat apg29.nu". - himlen.tv7


Senaste bönämnet på Bönesidan

lördag 5 december 2020 00:04
Förlåt mig Herre för mina misstag och svårighet att förlåta andra. Förlåt min ilska,irritation och bitterhet. Förlåt min egoism och brist på ödmjukhet. Jesus vägled mig i din nåd och kärlek,Amen. Tack

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli månadsgivare
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp