DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Chatt Kristen media Om Info

Direkt från Apg29

Банкоматҳои умумӣ ва банкоматҳо

Қисми чор китоби ахд ғайринақдӣ бо пули Та

Банкоматҳои умумӣ ва банкоматҳо

Дар омори банкоматҳо дар Шветсия хеле расанд. Swedes кунад аксари гирифтани дар банкоматҳо дар Аврупо. Ин дар бораи як нақд бисёр бештар аст. Омӯзиши гузашта 11,000 гирифтани як мошини дар Шветсия гуфт, дар муқоиса бо танҳо зери 3400 аз миёнаи аврупоӣ. 

Av: CashOnly
fredag 11 oktober 2019 10:57 📧

Банкомат дар Шветсия аст, дар асл номи бренди, ва консепсияи умумии банкомат. Банкоматҳо як қадам дар самти ғайринақдӣ дар ҳарчанд аз ҷиҳати ҷисмонӣ нақд ба кор доранд. Онҳо ба ҷои худ бозпас гирифтани пулҳои дар бонк. Тамоюли дароз нисбати як маҷбурӣ барои истифодаи корти қарзӣ барои гирифтани пул дар автомат шудааст. Дар кортҳои хуруҷи пок ва ё кортҳои ATM пешниҳод нашуд гуна дигар аз ҷониби бонкҳо. мизоҷони Бонк, сипас ба системаи ғайринақдӣ ба маҷбурӣ пинҳон кунад. Ҳатто онҳое, ки кортҳои қарзӣ барои харид истифода набаред, балки мебарад мошини банкомат барои гирифтани пули нақд.

Teoretiskt kan automaterna stängas när som helst och folk tvingas handla med kort. Automatanvändarna har ju redan ett kontokort i sin hand som används som "bankomatkort". Uttagsautomater är egentligen så negativa att man även i Sverige borde börja använda den från vissa engelsktalande länder något nedsättande benämningen "ett hål i väggen" (a hole in the wall) om automaten. Vem har inte hört folk klaga över att vissa uttagsautomater har uttagsavgift och vissa inte. Dessa små irriterande avgifter är bara den yttersta spetsen av isberget. Under ytan handlar uttagsautomaterna om smygmanipulering i kontantlös riktning.

Riksdagen har gett Länsstyrelsen uppdrag att se till att det finns grundläggande finansiella tjänster vilket även innefattar uttagsautomater. Det är alltså denna styrelse som egentligen har ansvaret att det installeras uttagsautomater på platser där automat inte finns alls. Något initiativ från Länsstyrelsen att till exempel ta kontakt med Bankomat AB har enligt uppgift aldrig någonsin förekommit. Troligen är det fortfarande så. Eftersom bankomater är negativa så borde man i stället se till att befolkningen får tillgång till kompletta banktjänster i bank. Men det hela visar ändå tydligt att politiken och staten ofta lämnar medborgarna vind för våg åt bankernas godtycke.

Statistiken för uttagsautomater i Sverige är i högsta grad motsägelsefull. Svenskar gör flest uttag i automat i hela Europa. Det handlar om många fler kontantuttag. En tidigare undersökning talade om 11000 uttag per automat i Sverige jämfört med bara knappt 3400 för europagenomsnittet. Samtidigt finns här i landet det relativt lägsta antalet automater räknat på andel automater per person näst efter Tjeckien. Hälften jämfört med resten av Europa. Borttagningen av uttagsautomater i Sverige motiveras ofta med att de används för lite och är olönsamma. Trots att jag av olika anledningar är starkt negativ till uttagsautomater så måste man samtidigt påpeka det idiotiska i resonemanget. Ska kanske också vissa brandstationer, polisstationer och sjukhus läggas ner för att de används "alltför sällan" med allvarliga bränder, brott och dödsfall som följd?

Det sammanlagda värdet av uttagen i automaterna har legat ganska konstant under hela 2000-talet. Automaterna är ofta olämpligt placerade och de storbanksägda uttagsautomaterna är relativt gamla. Det är skrämmande nog bankerna själva som helt bestämmer hur många automater det ska finnas. Att prata med en vänlig människa vid en bankdisk i stället för att ta ut i automat borde aldrig ses som gammalmodigt. Varför då inte gå tillbaka till uttag i bank nu när många uttagsautomater börjar bli gamla? Frågan är ganska meningslös att ställa till en bank.

Storbankerna investerar inte längre i nya uttagsautomater. Deras automater är alltså ganska omoderna. Det privata bankoberoende Kontanten har däremot moderna högteknologiska automater. Mer om detta företag strax. Av det kan man dra slutsatsen att bankerna i ännu större utsträckning tänker låta externa företag ha hand om automaterna och/eller iskallt räknar med att uttagsautomaterna relativt snart kommer att försvinna. När bankerna släpper taget och ansvaret om automatdriften över till externa företag så jämnas vägen för fler allvarliga brott i klass med Panaxia-skandalen där chefer från företaget självt begick brott.

Ju mer bankomatanvändning desto mindre motsvarande aktivitet i själva banken. Det var faktiskt så att det var just införandet av bankomaterna som gjorde att den världsvida spridningen av kontokort tog riktig fart. Detta började ske så långt tillbaka som på 70-talet. Det har förekommit att ett kontokortsföretag även har haft hand om ett världsvitt nätverk av uttagsautomater. Detta har varit fallet med Visa. Visas nätverk sågs ofta inte med blida ögon av bankerna eftersom de hade sina egna nätverk av uttagsautomater.

A гуна муқаддима ба мошини банкомат (ном Bankograph) аз ҷониби Лютер Ҷорҷ Simjian Бонки шаҳри Ню-Йорк аз номи Русия сохта шуд. Ин дар аввали асри 60 ворид карда шуд, аммо баъд аз шаш моҳ хориҷ карда шуд. Рушди он гоҳ ки дар баробари дар кишварҳои мухталиф буд. Дар байни дигар чизҳо, ки бо ёрии Scots Юҳанно Чӯпони -Barron (ширкати De La Rue) ва Яъқуб Goodfellow ва Амрико

Доналд Wetzel (ҳоло Docutel). Дар аввал мошини нақд воқеии аввал дар Лондон дар соли 1967 истифода бурда шуд.

När den första svenska automaten demonstrerades 1967 fungerade inte sedelutmatningen. Man fick peta ut sedlar manuellt genom sedelspringan i stället. Själva datakommunikationen till de tidigare automaterna i Sverige administrerades bland annat av det 1962 grundade SPADAB (Sparbankernas Datacentral). I bankomaternas barndom användes hålkort som bankomatkort och bankomaten ringde upp banken vid varje uttag.

Sparbankernas uttagsautomater som började användas 1977 kallades tidigare Minuten. Allra först kallades de Minibanker och hade till största delen konstruerats av Ingmar Lundberg och Hans Olof Andersson. Som svar på detta började de flesta affärsbanker med bankomaterna. Internationellt har bankomatindustrin en gemensam samarbetsorganisation som kallas Atmia (ATM Industry Association).

Bankomat AB är ett relativt nybildat företag för att kunna samla all bankomatverksamhet "under ett tak". Det bildades av de fyra i Sverige tidigare verksamma storbankerna samt den extra kontantlösa finansiella abnormitet som går under namnet Danske Bank. Föregångaren hette Bankernas Automatbolag (BAB). Företaget Loomis hanterar numera samtliga dessa uttagsautomater som går under varumärket Bankomat. Hela verksamheten ligger då i händerna på ett enda företag. Jag misstänker starkt att bildandet av detta företag var ett långsiktigt steg i planen att ta bort bankomaterna helt. På ren svenska bunta ihop och slå ihjäl.

Längre fram kom även uttagsautomaten Kontanten. Kontanten blev den första oberoende automatoperatören. Detta privata företag grundades 2003 och samarbetar med andra företag som Panaxia, Loomis, Visa, MasterCard och Wincor Nixdorf. På drygt 10 år ökade Kontanten-automaterna till cirka 600 stycken. De står ofta i till exempel gallerior och varuhus.

Det är företagen Loomis och G4S som har haft ansvaret för driften av bankernas uttagsautomater medan Panaxia haft motsvarande ansvar för de bankoberoende Kontantenautomaterna. 2014 köptes Kontanten upp av säkerhetsföretaget Nokas. Det hade att göra med en uppgörelse när Kontanten var under rekonstruktion och Nokas som största fordringsägare krävde att få ta över företaget. Fordringsägarna i stort gick med på att skriva av skulden med 75 procent.

En i Sverige relativt ny variant av automat är insättningsautomaten. Det fanns vid en tidpunkt runt tvåhundra insättningsautomater i Sverige. Har tyvärr ingen helt aktuell siffra. Med insättningsautomater vill inte ens att folk ska få hålla i de kontanter de redan har utan de ska sättas in i en automat. Dessa automater är jämfört med de rena uttagsautomaterna relativt svåra att använda. Den första bank som lät externt företag ha hand om uttagsautomaterna var Skandia-banken. Även växling av valutor har till stor del tagits över av andra företag än banker. Ingen minskning av uttag i automat har kunnat skönjas men överflyttning har alltså i stor omfattning skett till Kontantens automater.

Kontanthantering borde vara helt statlig. Staten har i Sverige den ursprungliga skulden eftersom man avreglerat och tillåtit privatisering av kontanthanteringen. När nu bankerna ryckt loss kontantverksamhet till fristående privata företag blir det som en jolle efter en segelbåt. När man på banksegelbåten tycker att det är läge för det kan man helt enkelt släppa lös den fristående kontantjollen och lämna den åt sitt öde efter att först ha borrat hål i skrovet. I den läckande jollen sitter kontantanvändarna med munnarna gapande av förvåning medan solen steker deras ansikten.

Viktiga svenska tillverkare av uttagsautomater har varit Metior och Ericsson. Metior grundades av Securitas och Tetra Pak. Ericsson hade ett nära samarbete med det japanska företaget Omron.

Uttagsautomaterna har oftast varit kopplade till banköverskridande nätverk. De första arbetade offline. Detta betyder att de inte hade kontinuerlig kontakt med banken. Världens första uttagsautomat som i stället arbetade online installerades i Malmö 1968. Programvaran kördes tidigare med operativsystemen Microsofts DOS och IBMs OS/2 tills man senare gick över till Microsoft Windows.

Den datortekniska övertydligheten i den här boken beror på att den är lika mycket skriven för dom som inte kan ett dugg om datorer. Ett operativsystem är grundläggande programvara som kan läggas in i en tom dator eller annan data-utrustning. Ofta finns operativsystemet där redan från början. Det är nödvändigt för att kunna köra andra program och utföra grundläggande datoraktiviteter. Operativsystemet Linux används också till viss del i uttagsautomater. Det används också i väldigt kraftfulla datorer som till exempel kan ha med kontantlöshet att göra.

Tre av de största tillverkarna av uttagsautomater i världen har varit amerikanska Diebold och NCR samt tyska Wincor Nixdorf. Diebold grundades 1859 av Charles Diebold och tillverkade först kassaskåp och bankvalv. Från 30-talet och framåt utökades verksamheten med andra produkter. I början av 70-talet började man tillverka uttagsautomater. Under några år på 90-talet hade man ett samarbete med IBM som kallades InterBold för att sälja uttagsautomater utanför USA.

IBM hade senare ett liknande samarbete med Diebolds konkurrent Wincor Nixdorf. I början på 2000 -talet gav Diebolds chef Walden O'Dell ett mycket stort bildrag till George W Bush

och det republikanska partiets kampanjer. Diebold tillverkade under längre tid elektroniska system för de politiska valen. Företaget och en och annan av dess chefer har varit inblandade i diverse skandaler.

Företaget NCR hade tidigare det mer beskrivande namnet National Cash Register. Det låg efter grundandet 1884 under lång tid i staden Dayton i Ohio. För utom den huvudsakliga tillverkningen av uttagsautomater har tillverkning skett av bland annat kassaapparater, datorer och streckkodsläsare, Det tyska företaget Nixdorf Computer grundades av Heinz Nixdorf 1952. Det köptes upp av Siemens men såldes till två investerare 1999 då det döptes om till Wincor Nixdorf.

Uttag i automat är egentligen en räcka av vardagliga små irritationsmoment. Alltifrån att solen blänker i dataskärmen till att manliga personer med för stora händer inte kommer åt knappsatsen därför att skyddsplåtarna som ska hindra att folk ser vilka siffror som knappas sitter för tätt. Riktigt långa personer får ofta stå kraftigt böjda för att komma under markisen eller får solen i skärmen. Om man glömmer kortet i automaten sugs det i många fall in i den.

Det är skillnad mot att komma in i en sval och lagom ljus banklokal och få ta emot pengar av en vänlig bankperson. Har i alla fall inte hittills upplevt att ögonen på bankmannen eller bankkvinnan bakom disken i banken blinkat rött och munnen robotaktigt upprepar ordet error error (fel fel).

Uttagsautomaterna är ofta otillgängliga för rullstolsburna. Det kan finnas blindskrift på knapparna och det förekommer till och med talande bankomater men det fungerar illa och är opraktiskt. Knappen med fem kan ha ett upphöjt märke men då måste användare ändå komma ihåg exakt hur siffrorna och andra knappar sitter. De olika knapparna sitter olika på olika typer av automater och ofta finns inte tillräckligt med orienteringsmärken på dessa. Ofta är det bara talknappen som har blindskrift. Automattillverkaren Diebold har tagit fram den talande uttagsautomaten Opteva där företaget Scansoft har utvecklat det talande programmet. Men på grund av säkerhetsskäl så måste den synskadade ha med sig egna hörlurar.

Банкоматҳои сарфи назар аз тирамоҳи аз пули нақд аз онҳо каме манфӣ доранд. Ин ҳамон тавре ки бо қарзи хориҷӣ кортҳои низ иловагӣ манфӣ ба истеҳсоли банкоматҳо ҳастанд, сурат мегирад дар хориҷи кишвар. Ин маънои онро надорад, банкоматҳо пурра Шветсия мусбат буданд. Танҳо каме камтар манфӣ.

CashOnly


Ditt stöd behövs

Stöd Apg29 genom att swisha in 29 kronor till 072 203 63 74.

Tack!


0 kommentarer

»0

»0

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


NYTT! Förkorta lång länk här så att den fungerar i din kommentar!

Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

ANNONS:Världen idag

Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Direkt med Christer Åberg


DAGENS

Dagens datum

Vecka 15, måndag 12 april 2021 kl. 14:09

Dagens bibelord

“[I Jesu efterföljd] Sedan sade han till alla: "Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig. Den som vill rädda sitt liv ska mista det, men den som mister sitt liv för min skull, han ska rädda det.” (Luke 9:23-24)

Dagens namn

Liv

Dagens bön

Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Möt också Liv. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Så här blir du frälst - räddad

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

Ja!Fadern, Sonen och den Helige Ande är ett

Dessa tre är ett

Bibeln är mycket tydlig. Fadern, Sonen och den helige Ande är tre - och dessa tre är ett!


Jesus var jämlik Gud, blev människa, dog på korset och Gud upphöjde honom

Var så till sinnes som också Kristus Jesus var, vilken, då han var i Guds gestalt, inte ansåg det som en rövad skatt att vara jämlik Gud, utan utgav sig själv, och tog på sig en tjänares gestalt, och blev lik oss människor. Och sedan han hade trätt fram som en människa ödmjukade han sig själv och blev lydig intill döden, ja, intill döden på korset. Därför har också Gud upphöjt honom och gett honom ett namn som är över alla namn, för att i Jesu namn alla knän ska böja sig, deras som är i himlen och på jorden och under jorden, och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära. (Fil 2:5-11)


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

"Det enda som bär är Jesus. Det har Christer Åberg fått uppleva genom livets tuffa utmaningar. Christer är bloggare och författare och driver bland annat apg29.nu". - himlen.tv7


Christer Åbergs böcker

Den längsta natten och Den oönskade

Om Christer Åberg


Senaste bönämnet på Bönesidan

söndag 11 april 2021 12:07
Frid och tacksägelse.Ja nu har det gått ganska bra o bättre hela tiden.Katten 18 År har ätit, gått ut och sover.Igår var den lite intresserad av att fånga garn när matte lekte o snurrade med den lite.

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
BYTARE: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare
Den bank konto : 8150-5 934 343 720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt
christer@apg29.nu
072-203 63 74

Wikipedia om Christer Åberg

Mer
apg29.se  apg29.com apg29.nu  christeraberg.se

Translate

↑ Upp