Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg Ny! | Kommentarer | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Säger Bibeln att vi ska knäppa händerna och blunda när vi ber?

Eller är det mest vanligaste sättet som vi ber på obibliskt?

Lyfta händer

När Jesus berättar om tullindrivaren så lyfte han inte blicken mot himlen då han bad Gud om nåd och förbarmande. Varför sa Jesus den detaljen? Jo, därför man brukade be med öppna ögon vänd mot himlen!

Christer ÅbergAv Christer Åberg
torsdag 2 januari 2020 17:57

Låt oss slå fast direkt:

Det finns inget bibliskt exempel att de bad med knäppta händer, inte heller finns det något exempel att de blundade under bönen! Så varifrån har man fått att man ska knäppa sina händer och blunda när man ber? Ja, inte är det från Bibeln!

Med öppna ögon

Hur bad Jesus i Bibeln?

Joh 11:41. Då tog de bort stenen från stället där den döde låg. Och Jesus lyfte blicken och sa: Fader, jag tackar dig att du har hört mig.

När Jesus tackade sin Fader lyfte han blicken. Han bad med öppna ögon!

Det finns ett exempel till i Johannesevangeliet om Jesus bönesätt:

Joh 17:1. Så talade Jesus och lyfte blicken mot himlen och sa: Fader, stunden har kommit. Förhärliga din Son, för att också din Son må förhärliga dig,

Jesus lyfte blicken mot himlen när han bad. Vi ser alltså tydligt att det är bibliskt att be med öppna ögon! Så varför inte pröva att be på det bibliska sättet? Nästa gång du ber, lyft din blick mot himlen! Be på det sätt som Jesus gjorde!

Jesus lyfte alltid sin blick mot himlen, så också vid brödundret:

Matt 14:19. Sedan befallde han folket att sätta sig ner i gräset. Och han tog de fem bröden och de två fiskarna och såg upp mot himlen och han välsignade och bröt bröden och gav dem till lärjungarna, och lärjungarna till folket.

Låt oss se ytterligare ett exempel.

Luk 18:13. Men tullindrivaren stod långt ifrån och ville inte ens lyfta blicken mot himlen, utan slog sig för bröstet och sa: Gud, var nådig mot mig, en syndare.

När Jesus berättar om tullindrivaren så lyfte han inte blicken mot himlen då han bad Gud om nåd och förbarmande. Varför sa Jesus den detaljen? Jo, därför man brukade be med öppna ögon vänd mot himlen!

Med lyfta händer

1Tim 2:8. Jag vill därför att männen överallt ska be och lyfta upp heliga händer, utan vrede och tvivel.

Paulus vill att de ska be med lyfta händer. Han säger inget om knäppta. Anledningen till detta är att det vanligate sättet att be på är med lyfta händer. Men varifrån kommer traditionen att man ska knäppa sina händer? Inte är det från Bibeln i varje fall.

När man lyfter sina händer för Gud öppnar man sig upp för honom på ett annat sätt om man skulle ha händerna knäppta, korslagda eller till och med händerna i byxfickorna.

Pröva själv så kommer du själv upptäcka hur det känns.

Lägg märke till att de skulle lyfta sina händer när de ber. "... be och lyfta upp heliga händer..." Lägg dessutom märke till att de skulle göra detta överallt. Det var alltså ett vanligt bönesätt.

Bibelord

Det här med lyfta händer är inget nytt påfund av Paulus. Det står om det i gamla Testamentet.

1 Kung 8:54: "När Salomo hade slutat att med dessa ord be och åkalla HERREN, steg han upp från HERRENS altare, där han hade legat på knä med händerna lyfta mot himlen."

Ps 63:4: "Jag skall lova dig så länge jag lever, i ditt namn skall jag lyfta mina händer."

Ps 141:2: "Låt min bön gälla inför dig som ett rökoffer, mina lyfta händer som ett aftonoffer."

Klag 3:41: "Låt oss lyfta upp våra hjärtan och våra händer till Gud i himlen!"

Sista bibelcitatet ser vi att naturligtvis ska våra hjärtan vara med när vi lyfter våra händer till Gud.

Bibeln lär oss alltså att vi kan lyfta våra händer och ögon till Gud när vi ber till honom. Det är det bibliska sättet.


#Bön #Händer #Ögon


20 kommentarer


x
Helene Karlsson
torsdag 2 januari 2020 18:37

Underbart!!!

Svara

x
RH
torsdag 2 januari 2020 18:54

Fast jag tror att det är Jesu vilja att vi ska be ständigt och är det så, kan vi inte alltid be med lyfta händer med blicken upp mot himlen. Nej, jag tror på en större frihet här. Det händer t ex att jag ber, när jag sitter och kör bil och då behöver jag naturligtvis hålla ögonen öppna, men händerna håller jag på ratten eller växelspaken.

Svara

x
Andy Svensson
torsdag 2 januari 2020 19:21

Amen Christer🙂

Vi brukar ex sjunga sången

Giv oss o Herre, öppnade ögon;

Giv oss o Herre, öppnade ögon.
Vi vill se Jesus, vidröra honom.
Lär oss att lyssna, höra Hans stämma.
Giv oss o Herre, öppnade ögon.

Men för det mesta ser jag Guds folk sjunger den med stängda ögon, om vi nu vill ha öppnade ögon så får vi öppna dem 😃

Svara

x
Leif
torsdag 2 januari 2020 19:32

Visst är det jättebra med lyfta händer, och själv ber jag också ofta så, men, som RH skriver så beror det givetvis på situationen där vi befinner oss hur vi kan göra med ögonen och händerna. Friheten att göra som man själv upplever som bäst gäller förstås.

Själv blundar jag också emellanåt under bön, både i samlingar och i ensamheten, ibland också med knäppta händer och ibland utan.

När någon under bön tex börjar profetera så förstår jag väldigt väl att man många ggr blundar för att hålla koncentrationen på det som skall sägas, så att inte omgivningen blir störande, men!

Visst är det bra med både lyfta händer och blicken riktad mot höjden! 🙏👌👍🎉🎶🎵🥰


Svara

x
Andy Svensson
torsdag 2 januari 2020 19:34

Bibeln tar upp mycket om bön och som RH tog upp så uppmanar oss Paulus att be ständigt. Paulus var en bedjare han bad ständigt för församlingarna och ex i Efesierbrevet så har vi två böner och i Filipperbrevet har vi en bön och Kolosserbrevet har vi en bön. Vi har Anden som manar gott för oss i vår svaghet, ofta vet man inte själv hur man ska be men Anden själv står det suckar utan ord. Jesus själv uppmanade oss att bedja utan att bli trötta. Vi ska be med heliga händer utan vrede och diskuterande. Tyvärr ser man många bönemöten blir förstörda på grund av diskussioner och man har inte heliga händer dvs. Ja det finns mycket att läsa i Bibeln om bön🙂

Svara

x
Jessica
torsdag 2 januari 2020 19:42

Det finns också många bibelställen som uppmanar oss att ropa till Gud!
Tänk vad skönt att Han hör oss oavsett hur vi än
ber. Antingen vi viskar, ropar, ber tyst inombords, eller skriker ut i förtvivlan, så hör Han oss.
Det viktigaste är att vi är ärliga och ber från vårt hjärta♥️

Svara

x
Ellen S
torsdag 2 januari 2020 20:26

2 Tim 2:23-24 känns tillämpligt här.

Svara

x
SA svarar Jessica
torsdag 2 januari 2020 21:27

Så är det , helt rätt , det handlar om hjärtat ❤️

Svara

x
Lena Henricson
torsdag 2 januari 2020 22:25

Rätt intressant i det här sammanhanget att läsa om Mose,hur han fick stöd av Aron och Hur att hålla sina händer lyfta när han inte orkade längre. Och de fick bönesvar.👆

Svara

x
Lena Henricson
torsdag 2 januari 2020 22:32

Vi brukar ju ofta använda🙏 som symbol för bön. Men det innebär ju inte att man alltid håller händerna så närmande ber. Kanske vi skulle använda den här symbolen 🙌 Ibland också. Vad tycker ni?🤷‍♀️

Viktigast i alla fall,som sagt,att vi ber med hjärtat!❤️

Svara

x
Lena Henricson svarar Lena Henricson
torsdag 2 januari 2020 22:34

Jag menade: håller händerna så när man ber.🤔

Svara

x
Calle
torsdag 2 januari 2020 23:58

Be i vilken kroppsposition du vill, stängda eller öppna ögon spelar ingen roll, huvudsaken är att du ber, Gud ser till hjärtats inställning och är större än våra inövade ritualer.

Svara

x
Lasse
fredag 3 januari 2020 06:37

Godmorgon Lena!🙂 här kommer en text med hjärtats BÖN upp till himmelen

https://youtu.be/c4mPFFrZH7M

Svara

x
Johanna svarar Lena Henricson
fredag 3 januari 2020 06:47

Där har du verkligen en stor talande poäng Lena. Jag själv tycket att det kan vara väldigt tungt att t.ex arbeta med armarna uppåt. Det hör ju inte till saken egentligen. Men har svårt just med armarna uppåt om det blir i lite längre tid. Ber aldrig så. Säger inte att det är något fel i det. Blundar alltid när jag ber för att jag kan fokusera och hållet koncentrationen bättre då. Sen är det ju så att visst ber man ju på alla möjliga ställen där man måste ha ögonen öppna. Tror ändå att Herren mest vill ha en levande relation med en, och hur man gör när man ber är av mindre betydelse. Om man föredrar att be högt eller inom sig själv vet jag inte om det skulle va avgörande heller. Han vet ju ändå varje ord innan det är på ens tunga. Tror att den levande relationen med honom är det viktigaste😊

Svara

x
Sam G Ö svarar Calle
fredag 3 januari 2020 08:38

Det är sant du skriver: Be i vilken kroppsposition du vill, stängda eller öppna ögon spelar ingen roll, huvudsaken är att du ber, Gud ser till hjärtats inställning och är större än våra inövade ritualer.
Det är inte heller något fel att knäppa sina händer, hur många har inte lärt sina barn att knäppa händerna när de ber sin aftonbön?

Svara

x
Ellen S
fredag 3 januari 2020 10:29

När det gäller barn, och kanske även vuxna i större sammanhang, har väl detta med att knäppa händerna och blunda ett tydligt syfte. Att hålla uppmärksamheten på Gud och på sin bön, och inte störas av/pilla med saker runtomkring. Från Guds sida tror jag att det är utan betydelse hur vi håller händerna eller om vi blundar. Jesus säger att vi ska tillbe i ande och sanning, det är det viktigaste, och sedan att vi inte ska skryta med vår fromhet och våra fina böner inför andra utan hellre gå in i vår kammare när vi ber. Det tycker jag i ett större sammanhang kan motsvaras av att blunda. Och har man svårt att hålla händerna i styr kan man ju knäppa dem (vikingasjukan grasserar ju svårartat i landet, vilket är allom bekant).

Svara

x
RH
fredag 3 januari 2020 12:24

Tack för alla kloka och uppmuntrande ord vad gäller bön!

Svara

x
Johanna
fredag 3 januari 2020 12:55

Hur gör ni andra som vanligast när ni ber, jag ber själv mest inombords. Har väl blivit så pga att det har varit svårt att få till en situation att få vara ensam i. Bilen är ju annars en bra plats att be högt i om man är ensam i den. Och tyvärr är inte hela min familj frälsta. Så det har inte blivit så att det känns naturligt att be högt.

Svara

x
Lena Henricson svarar Lasse
fredag 3 januari 2020 17:24

Tack Lasse för härlig lovsång🙌och vacker bild från Livets Ord med smyckat kors!🌿🎊🌿

Svara

x
Lasse svarar Lena Henricson
fredag 3 januari 2020 21:40

♥️🙏

Svara

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Senaste bönämnet på Bönesidan

måndag 27 januari 2020 16:45
Be för mina två döttrar o deras män Orolig för dem

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarStöd Apg29:

Mer info hur du kan stödja finner du här!

Kontakt:

MediaCreeper Creeper

↑ Upp