DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Olika slags tungotal

Av: Christer Åberg
onsdag 8 juni 2022 17:51

/bild/duva-1654698136.jpg

Tungotal är bönespråk som du använder för att be till Gud. Men för att du ska kunna förstå vad du ber om, kan du också be om att kunna uttyda det. Då kommer uttydningen bli en bön eller lovprisning till Gud – inte ett profetiskt budskap till människor.

Tungotal är språk

1 Kor 13:1 Om jag talade med människors och änglars språk men inte hade kärlek, så vore jag endast en ljudande malm eller en skrällande cymbal.
1 kor 14:2 För den som talar i tungor talar inte för människor utan för Gud, för ingen förstår honom, utan han talar hemligheter i anden.

Tungotal är språk. Det finns tre olika slags typer av språk.

Människors språk: Människor talar många olika jordiska språk. Spanska, tyska, franska, svenska och så vidare. Dessa språk kan du själv förstå om du talar någonting av det. Änglar och Gud förstår också dessa språk.

Men även om du inte har lärt dig till exempel spanska så kan Den Helige Ande göra ett språkunder så du kan tala flytande spanska utan att du själv förstå det men andra som kan språket kommer förstå dig.

Änglars språk: Förstår du inte. Endast änglar och Gud förstår dessa språk.

Guds språk: Människor och änglar förstår inte detta språk. Bara Gud.

Olika slags tungotal

1 Kor. 12:10 till en annan kraft att utföra mirakler, till en annan profetians gåva, till en annan att skilja mellan andar, till en annan att tala olika slags tungotal, till en annan att uttyda tungotal.
1 Kor. 12:28 Och Gud har satt dessa i församlingen: För det första apostlar, för det andra profeter, för det tredje lärare, vidare kraft att utföra mirakler, sedan gåvor att bota sjuka, att hjälpa, att styra och att tala olika slags tungotal.

Bibeln är tydlig. Det finns olika slags tungotal, och du kan tala dessa olika slags tungotal inspirerad av Guds Ande.

Vad är tungotal?

Tungotal är bön som beds på olika språk.

1 Kor 14:14 För om jag ber i tungor, så ber min ande, men mitt förstånd får ingen frukt av det.

Tungotalen är alltså bönespråk som du använder för att be till Gud. Men för att du ska kunna förstå vad du ber om, kan du också be om att kunna uttyda det. Då kommer uttydningen bli en bön eller lovprisning till Gud – inte ett profetiskt budskap till människor.

Uttydningen

1 Kor 14:13 Därför ska den som talar i tungor be om att han ska kunna uttyda det.

Hur många gånger har vi inte hört det i församlingen? – Någon ber i högt tungor, sedan börjar denne eller en annan person i samlingen profetera på svenska – och så tror alla att det är uttydningen. Nej, det är tungotal och profetia. 

Om det hade varit en uttydning, då hade det inte varit en profetia till människor eller församlingen, utan en bön på svenska till Gud, eftersom tungotal är bön till Gud!

När du ber i tungor så be också om uttydningen. Då kan det gå till så här: Du ber först i tungor en liten stund, sedan stannar du upp och ber om uttydningen, och sedan ber du på svenska de ord som du då får. Du kommer bli fascinerad över hur enkelt det fungerar.

Be om uttydningen i ditt privata böneliv men be också om uttydningen då du ber och talar i tungor i församlingen.

Tungotal behöver inte vara begripligt

1 Kor 14:9  Så är det även med er. Om ni inte i ert språk talar begripliga ord, hur ska man då kunna förstå vad som blir sagt? Ni talar då ut i tomma luften.

Tungotal kan många gånger vara helt obegripligt för åhörarnas öron. Det kanske inte ens låter som riktigt språk. Men det är det. Det kan vara människors, änglars eller Guds språk. 

Ibland kan jordiska språk vara helt obegripligt och låta rappakalja för en som inte kan det, men hur ska då inte änglars eller Guds språk låta för oss människor? Men de är ändå äkta och riktiga språk.

För att språket ska bli begripligt behöver vi be om att kunna uttyda det på svenska.

Tungotalet i gamla testamentet

Att tala i tungor är inte något nytt påfund i nya testamentet. Tungotal användes redan i gamla testamentet.

Detta kan du läsa om i Jesaja 28:9-13:

9 "Vem kan han lära förstånd? För vem förklarar han budskapet? För dem som just är avvanda från modersmjölken, nyss tagna från modersbröstet? 10 För det är bud på bud, bud på bud, ljud på ljud, ljud på ljud, lite här, lite där!" 11 Ja, genom stammande läppar och på främmande språk ska han tala till detta folk, 12 han som en gång sade till dem: "Här är viloplatsen, låt den trötte vila. Här finns ro." Men de ville inte lyssna. 13 Och Herrens ord blev för dem "bud på bud, bud på bud, ljud på ljud, ljud på ljud, lite här, lite där." Så ska de, där de går, falla baklänges och krossas, bli snärjda och fångade.

Här talas det om tungotalet som någonting obegripligt. Men det var obegripligt för dem, eftersom det inte uttyddes.

Att Jesaja verkligen talar om tungotal i det här sammanhanget förklaras i nya testamentet:

1 Kor 14:21 Det står skrivet i lagen: Genom främmande språk och genom främmande läppar ska jag tala till detta folk, men inte ens på det sättet ska de lyssna på mig, säger Herren.

Den Helige Ande är med i hela Bibeln

Det är intressant att lägga märke till att ingenting som sker i nya testamentet är något nytt. Det finns redan i gamla testamentet och så förklaras det och uppfylls i nya testamentet.

Så är det också med Jesus. Han finns med i gamla testamentet och inte bara nya testamentet. Den Helige Ande finns också med i gamla testamentet inte bara i nya testamentet. Alltså Den Helige Ande är med i hela Bibeln.

Vi har lärt oss att tungotalet är olika språk som du kan använda då du ber till Gud. Och när du talar i tungor i ditt privata eller offentliga böneliv så kan du be om att uttyda det. Och då är uttydningen alltid bön och inte ett profetiskt budskap eftersom tungotalet är bön till Gud.

Christer Åberg

#Den helige Ande #Tungotal #Språk #Uttydning #Bönespråk #Änglars språk #Människors språk #Guds språk

Stöd Apg29 genom att SWISHA:
072 203 63 74

← Förra
Kristen stavas a-n-n-o-r-l-u-n-d-a

→ Nästa
Pingstdagen, uppfyllandet av Anden och tungotalet


0 kommentarer


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340Senaste på Youtube


Lindbergarna i Salomonssons Maskinhall Gamla Hjälmseryd - Midsommarmöten

Prenumera på Youtubekanalen


Senaste kommentarerna

Marianne 26/6-22 13:20
Extern länk
Skrevs i Det som hindrar väckelsen

Anonym 22/6-22 06:20
Extern länk Jesus kommer snart!
Skrevs i Gamla Testamentet öppnas - David Pawson

Annica 19/6-22 23:10
Ja helt rätt, det behövs mer evangelisation på gator och torg.
Skrevs i Det som hindrar väckelsen


Senaste bönämnet

onsdag 29 juni 2022 14:20
Förlåt! Men jag är seriös. Be för mig, jag har ont/ öm i nedre regionen (testiklarna) be om Guds helande så värken försvinner. Är orolig
onsdag 29 juni 2022 09:30
Jesus Kristus kom in i Beatrice liv. Hjälp henne ut ur mörkret. Skydda henne med ditt blods beskydd. Väck hennes hunger för att lära känna dig och bryt laglig rätt satan har över familjen i ditt namn.
onsdag 29 juni 2022 09:27
Utmattad PTSD pga mobbande galen chef som manipulerat mina kollegor. Ingen vidare hjälp av kommunen. Jesus hjälp mig bli frisk och stark igen. Ge mig visdom och helande och rätt arbete. Tack Jesus!

DAGENS

Vecka 26, onsdag 29 juni 2022 kl. 19:06

Online: 53

29403 sidvisningar hittills i dag
(32961 sidvisningar totalt i går)

Namnsdag: Peter och Petra

“HERREN ska fullborda sitt verk för mig. HERRE, evig är din nåd. Överge inte dina händers verk!” - Psalm 138:8

Bön: Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be denna bön högt om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Aktuella artiklar


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Erbjudande: Min CD + BOK = 250 krTranslate

Laddningstid av sidan: 0.63 sekunder

↑ Upp