Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Himlen TV7

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Lucia - djävulsbruden

Sanningen om Lucia.

Luciastaty.

Lucia är ett katolskt helgon som många tillber i december. Bland annat med sina olika Lucia-tåg, både i kyrkor och i profana sammanhang.

Christer ÅbergAv Christer Åberg
torsdag, 12 december 2019 14:56

Djävulsbruden

Lussekatterna hette från början "Solbröd". "Lussebröd" kommer från "Lucia" och betyder "Lucifers brud". Lucifer är ett namn på djävulen. Med andra ord betyder det "Djävulsbruden".

Tänk på det när flickor och vuxna kvinnor klär ut sig till Lucia med ljus i håret. Vem är det som de egentligen klär ut sig till? Och vem är det de hyllar?

En antikrist

När människor sjunger och förkunnar att det är Lucia som kommer med ljuset så har de ersatt henne med Jesus. Hon har blivit en antikrist som är istället för Jesus.

För det är Jesus som verkligen kommer med det sanna Ljuset! Det är honom vi ska hylla och tillbe. Inte ett dött "helgon" som har varit död i många år.

Hedniskt ursprung

Seden med att fira Lucia är från ett hedniskt ursprung.

Den Katolska kyrkan "kristnade" det hedniska Lucia-firandet med att börja fira helgonet Lucia. Men att fira ett helgon är naturligtvis lika fel!

Lucia har inte firats länge i Norden

"Lucia" eller "Lusse" ,som betyder "Ljus", har inte firats i Sverige eller de Nordiska länderna speciellt länge.

Det var på 1700-talet som man började fira helgonet Lucia – innan var hon nästan helt okänd.

Midvinter

Men midvinter har firats länge, och som en representant för diserna eller de kvinnliga skyddsgudomligheterna, blev "Lucias" gestalt hedrad och ärad.

Detta skedde på Midvinter-dagen den 13 December.

Prokopios om "Luciafirande"

Den äldsta berättelsen om "Luciafirande" kommer från Prokopios, som på 500-talet nere i Grekland skrev om “Ultima Thule”.

"Men när tio dagar återstod av den eviga natten, klättrar en budbärare upp på ett av de höga berg, som finns i dessa trakter, och där tänder han till slut ett bål, till tecken åt folk, som bor i dalarna nedanför, att han sett solen gå upp långt borta, och att den 40 dagar långa natten snart är över. Då tar kvinnorna i det nordliga landet fram facklor och ljus, för att smycka sig, och går klädda i vita kläder, och om midjan har de något rött, eller ett bälte av halm."

Demonen Lussi

Det kvinnliga demonväsendet Lussi är grunden till Lucia.

Vintersolståndet inföll runtomkring den 13 december på medeltiden. Då härjade det kvinnliga demonväsendet Lussi.

Demonen Lussi är alltså den egentliga grunden till Lucia. Lucia som infaller den trettonde december var förr mer associerat med djävulens namn Lucifer än med det katolska helgonet.

Helgonet Lucia

Firandet den 13 december är gammalt men namnet och associeringen med helgonet Lucia är ganska ny.

Lucia firas på Sicilien. Där har de gjort om henne till en tomteliknande figur.

På Sicilien tar Lucia emot mat från barn och delar ut presenter till dem och hon har en flygande åsna. Får någon syn på henne kastar hon aska på personens ansikte.

Lussekatten

Lussekattens namn kommer inte heller från helgonet Lucia utan från djävulens namn Lucifer.

För att skrämma bort "Lusse", (Lucifer - djävulen), färgade man bullarna gula med saffran.

Katolska kyrkans hopblandning

Som vanligt har Katolska kyrkan blandat ihop med folktro, kristen tro, djävulen och demoner när de har skapat sina helgon.

Vi behöver inga helgon eller demoner. Vi behöver Jesus Kristus. Det är bara Jesus som är Ljuset och han ger oss ljus när vi tror på honom!

Katolskt helgon – avgudadyrkan

Lucia är ett katolskt helgon som många tillber i december. Bland annat med sina olika Lucia-tåg, både i kyrkor och i profana sammanhang.

De tillber detta döda "helgon" utan att de förstår att de tillber och gör sig skyldiga till avgudadyrkan.

"Men jag tillber inte Lucia!" utropar du kanske förskräckt. Har du sjungit "Sankta Lucia" någon gång?

Djävulen

Namnet Lucia kommer från samma ord som Lucifer - djävulen. Tro mig, djävulen kommer sannerligen inte med ljuset.

Men när människor förkunnar att det är Lucia som kommer med ljuset så har de ersatt henne med Jesus. Hon har blivit en antikristlig symbol som är istället för Jesus.

Lyft fram Jesus i stället. Det är han som lyser upp mörkret.

Jes 9:2.Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram.

Joh 1:9. Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen.

Profant och i kommersiella sammanhang

Lucia firas den 13 december i Sverige och en del andra länder till. Lucia firas både i olika kyrkor, profant och i kommersiella sammanhang. Eftersom det går bra att fira henne profant och i kommersiella sammanhang förstår vi att det inte är kristet. Hade det handlat om Jesus Kristus hade detta inte lyfts fram i sådana sammanhang. Lucia har heller ingenting med Bibeln att göra. Hon är ett senare påfund. Legenderna om Lucia är dessutom inte bibliska utan verkligen hedniska och skumma.

Lucia är ett katolskt helgon som helgonförklarades 100 år efter sin död. Hon avrättades i Syracusa på Sicilien år 304. Hon var anklagad för att vara kristen och detta ansågs vara ett uppror mot den romerske kejsaren.

Det finns flera legender om Lucia och det är lite svårt att hålla isär dem. En är att hon gick med mat till Roms underjordiska katakomber där de kristna gömde sig. För att se vart hon gick i de mörka tunnlarna satte hon ljus på sitt huvud. Där har du seden varför unga flickor har en ljuskrona när de föreställer sig Lucia.

Ögonen på ett fat

Hon avbildas ofta med sina ögon bärandes på ett fat. Det finns en legend om att hon rev ut sina ögon till en hednisk prins som inte fick gifta sig med henne. Då växte det ut nya och bättre ögon på henne.

I den katolska världen är hon ögonens beskyddarinna och vid ögonsjukdomar åkallas hennes namn. Lucia är också skyddshelgon för Syrakusa.

Ljus i hår

Den 13 december brukar då Lucia komma med ljus i hår, men det är inte hon som kommer med ljuset, det är Jesus. Och han inte bara kommer med ljuset - han är Ljuset. Det är viktigt att vi inte gör saker och ting som tar bort vår blick från Jesus.

Namnet Lucia kommer från lux, det betyder ljus. Lägg märke till likheten med Lucifer, som är ett namn på djävulen!

Löfte om att inte gifta sig

En annan legend är att Lucia hade lovat Gud att inte gifta sig. När en ung man inte fick gifta sig med henne angav han henne för kejsaren i Rom att hon var kristen.

Hon blev dömd att tvångsarbeta på en bordell. När de kom för att hämta henne kunde de inte rubba henne. Då försökte de bränna henne på bål, men när det också misslyckades halshögg de henne. Det röda bandet runt Lucias midja är en symbol på hennes blod som rann.

Luciafirandet

I Norden är vi rätt så ensamma om att fira Lucia på vårt intensiva sätt. Men det finns egna traditioner på några håll i Italien. Presenter delas ut till Veronas barn på Luciadagen till minne att Lucia skyddade dem från 1300-talets pest!

I staden Syracusa bär man under en vecka i procession en staty som föreställer Lucia på några hundra kilo. Också i staden Amaroni i Kalabrien firar de Lucia i en procession, men i sällskap med en annan av stadens skyddshelgon, Santa Barbara.

Lucia kristet?

Det går kanske att tyckas att firar man Lucia så lyfter man fram den kristna tron, men så är det inte riktigt fallet. Det är bättre att lyfta fram Jesus som är det sanna Ljuset som skulle komma till världen och han ger ljus åt alla människor! (Joh 1:9)

De finns saker och ting som vill få din blick bort ifrån Jesus så att du inte blir frälst. Det katolska helgonet är ett sådant.

Det är viktigt att du inte låter någonting ta din blick ifrån Jesus. Det är endast Jesus som ensam är Herren och Frälsaren!

Christer Åberg


#Lucia #Katolska kyrkan #Helgon #Traditioner #Villolära


30 kommentarer

1 2 »3

x
David Winther
torsdag, 12 december 2019 15:49

Barnen skola kallar dagen för Julkuldagen och Luciorna skiner med sin frånvaro.

Svara

x
David Winther
torsdag, 12 december 2019 15:59

Men de lär väl sända djävulståget på tv i alla fall. Tur man inte har någon tv.

Svara

x
Lena Henricson
torsdag, 12 december 2019 16:38

Julfirandet har ju på sätt och vis börjat med julkonserter m.m. Men mycket vill ta bort fokus från undret med barnet i krubban, lucior,tärnor tomtar,jäkt stress...... Må evangeliet att Gud blev människa för att rädda oss bli riktigt levande denna juletid!❤️🙏🙏🙏 🙂

Svara

x
Christer Åberg svarar David Winther
torsdag, 12 december 2019 16:41
David Winther skrev:
Barnen skola kallar dagen för Julkuldagen och Luciorna skiner med sin frånvaro.

Det visste jag inte. Är det "fenomenet" utbrett?

Svara

x
Kalle svarar David Winther
torsdag, 12 december 2019 17:05
David Winther skrev:
Barnen skola kallar dagen för Julkuldagen och Luciorna skiner med sin frånvaro.

Jul har också hedniskt ursprung.

Svara

x
P. Andersson
torsdag, 12 december 2019 17:05

En tradition skapad av människor och således fullt formbar. Se på alla stridigheter kring luciatågen i Sverige. Rappare och "Hennare" i tågen, tvister och bråk om det får vara så eller inte. Inte fridfullt.


Svara

x
Sandra
torsdag, 12 december 2019 19:35

Ursäkta mig men Lucifer betyder ljusbäraren. Lucy betyder ljus. Och lucia betyder ljusbärerskan.

Nu råkar ljusbäraren (han) ha blivit satan.

Men lucia betyder inte Lucifers brud utan ljusbärerskan.

Och neeeeej vi ska inte tillbe henne! Aldrig i livet!

Svara

x
Tomas N
torsdag, 12 december 2019 20:03

Det är väl ganska mycket traditioner i jul och lucia som inte är så bra om man granskar på djupet. Tomtar t ex och pepparkaksgubbar.
Men än så länge kan man ju glädjas åt vissa textrader i " Nu tändes tusen juleljus.

"Att född är Herren Jesus Krist,vår frälsare och Gud" Man visste inte vad man sjöng som barn,men det finns tyngd i de texterna . Även Stilla natt är riktigt bra text.

Tyvärr har luciavakan varit och kanske fortfarande är en av dessa dagar med mycket fylla för många unga.
Vi behöver be för ungdomarna och finnas där och vara bra vuxna

Svara

x
SA
torsdag, 12 december 2019 20:55

Låt barnen få glädjas , man behöver inte se allt så på det sättet , jag tänker inte så , tycker dom är så söta . Har barnbarn som kommer vara med i morron , dom är som små änglar ❤️ Min dotter var Lusia när hon var liten så söt hon var , och mina söner pepparkaksgubbar .

Svara

x
Helen
torsdag, 12 december 2019 21:06

Tack för att du lyfter detta! Jag har haft svårt att se varför man tillåter luciatåg i våra kyrkor. Står ingenting i bibeln om det...

Svara

1 2 »3

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Apg29.Nu live med Christer Åberg


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

lördag 24 oktober 2020 10:54
Snälla hjälp mig be. Jag håller på att gå under av sorg. Varit med om svåra lögner och övergrepp och bett så länge om helande börjar förlora fotfästet helt...

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp