Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Hur går en biblisk vigsel till?

Eller kan man gifta sig hur som helst? 

Vigsel.

När jag har frågat människor angående detta och sökt i Google efter svar så verkar det som man inte riktigt vet vad bibeln säger. Det råder en total förvirring och man har inget riktigt rakt och tydligt svar att ge.

Christer ÅbergAv Christer Åberg
måndag 3 augusti 2020 03:10

Gud för fram kvinnan

1 Mos 2:22-25: "Och HERREN Gud formade en kvinna av revbenet som han tagit av mannen och förde henne fram till honom. Mannen sade: "Denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon skall heta kvinna, ty av man har hon tagits." Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött. Och mannen och hans hustru var båda nakna utan att blygas för varandra."

Idag råder det en total förvirring över hur man blir gift. En del menar till och med att det bara är att flytta ihop, vips så är man gifta! Men är det egentligen vad bibeln lär?

Det står en hel del om äktenskap, om man och hustru, skilsmässa och omgifte i bibeln, men vad står det egentligen om hur man blir gift? Hur går en biblisk vigsel till?

När jag har frågat människor angående detta och sökt i Google efter svar så verkar det som man inte riktigt vet vad bibeln säger. Det råder en total förvirring och man har inget riktigt rakt och tydligt svar att ge.

På grund av att det inte finns några tydliga svar skapar man sin egen teologi och menar att det behövs ingen ceremoni eller vigsel. Eller så kanske man hittar på en egen förvirrad ceremoni som är långt ifrån vad bibeln säger.

Man kanske har fått för sig att Gud har gett en uppenbarelse som bekräftar sina egna idéer. Vi ska inte gå efter egna uppenbarelser utan vad Gud verkligen säger i sitt eget ord - Bibeln.

Hur går en biblisk vigsel till?

Med detta sagt ska vi ta reda på hur en biblisk vigsel går till med utgångspunkt från första Mosebok kapitel två.

I texten vi läste står det att Gud förde fram kvinnan till mannen. Det var Gud själv som handlade. Så är det också än i dag. En vigsel är inte ett människoverk - det är ett Guds verk. För att det ska bli ett Guds verk måste vi naturligtvis låta Gud vara med.

Vi ser i texten att det var inte bara för mannen att hoppa i säng med kvinnan, och vips var de gifta, utan Gud förde fram kvinnan till mannen. Det skedde nånting innan mannen kunde "hoppa i säng" med henne.

Den här texten är den äldsta beskrivningen hur en biblisk vigsel går till. Ibland läser vi texterna för snabbt och missar vad det verkligen står. Vi missar det "finstilta" som många gånger har stor betydelse och är avgörande.

En kropp

När Gud handlade och förde fram kvinnan till mannen blev de ett kött - en kropp. De var inte längre två utan en. Om detta talar Jesus också om.

Matt 19:4-6.4. Då svarade han och sa till dem: Har ni inte läst att han som gjorde dem från början, gjorde dem till man och kvinna och sa: Därför ska en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de två ska vara ett kött? Så är de inte mer två utan ett kött. Vad nu Gud har fogat samman får människan inte skilja åt.

När blev de ett kött - det vill säga en kropp? När de hade sex med varandra? Nej, när Gud förde fram kvinnan till mannen som tog emot henne. Då blev de en kropp med varandra.

I Jesu exempel blir mannen och kvinnan ett kött när mannen lämnar sin far och mor och hållet sig till sin hustru. När blir kvinnan hustru? Då Gud fogar samman dem i vigseln och gör dem till ett kött.

Man behöver alltså inte läsa mycket i Bibeln för att förstå hur en biblisk vigsel går till. Vi ser det redan i andra kapitlet av första Mosebok.

Innan syndafallet

Gud handlar själv i en vigsel och fogar samman två människor. Det är ett mirakel som sker. De två blir ett. Och det är bara Gud som kan göra sådana mirakel.

Mark 10:6-9: "Men från skapelsens början gjorde Gud dem till man och kvinna. Därför ska en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru. Och de två ska bli ett kött. Så är de inte mer två, utan ett kött. Vad nu Gud har fogat samman, det ska människan inte skilja åt."

Det är intressant att lägga märke till att äktenskapet instiftades långt innan Mose lag. Det instiftades innan syndafallet. Innan syndafallet skulle alltså mannen och kvinnan fogas samman i en vigsel. Efter syndafallet och i Mose lag och även i nytestamentlig tid gällde detta fortfarande, och det gäller än idag.

Syftet med bibelstudiet

Vad jag är ute efter i det här bibelstudiet är inte själva äktenskapet, inte heller om skilsmässa och omgifte, utan vad Bibeln lär oss om själva vigseln då Gud fogar samman två människor.

Och i detta exempel från första moseboken ser vi hur tydligt som helst att Gud fogar samman mannen och kvinnan i en vigsel. Det skedde då och det sker nu. Inför Gud kommer mannen och kvinnan tillsammans och blir ett.

Vigselns profetiska betydelse

Ef 5:29-32: "Ingen har någonsin hatat sin egen kropp, utan man ger den näring och vårdar den, så som Kristus gör med församlingen, eftersom vi är lemmar i hans kropp. "Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött." Denna hemlighet är stor - jag talar om Kristus och församlingen."

Det här bibelordet skulle vi kunna tala mycket om, men jag vill just nu bara uppmärksamma att vigseln mellan två människor är en profetisk förebild som pekar på Jesus och hans församling. Jesus är brudgummen och församlingen är bruden. Då en man och kvinna gifter sig med varandra pekar detta profetiskt på Jesus och hans brud.

Därför är en jordisk vigsel nånting helt fantastiskt som pekar på det himmelska bröllopet mellan Jesus och församlingen.

Den himmelska vigseln

Ps 45:15-16: "I brokigt vävda kläder förs hon till konungen. Jungfrur, hennes väninnor, följer henne, de leds in till dig. Under glädje och jubel förs de fram, de tågar in i konungens palats."

Det här gamlatestamentliga bibelordet beskriver hur Gud för fram bruden till sin son Jesus Kristus i himlen. Bruden som Jesus Kristus själv har köpt med sitt eget blod då han dog för henne på Golgata kors.

Visst är detta en fantastisk bild på en vigsel? Likt som Gud en dag skall föra fram bruden - församlingen - till sin son Jesus, för Gud fram den jordiska kvinnan till mannen och gör dem till ett.

Vigselns juridiska betydelse

Det här bibelstudiet handlar om vad Bibeln säger om vigsel, men jag ska bara kort ta med den juridiska betydelsen, alltså vad den världsliga makten säger. Ordet vigsel har förresten ursprungligen en religiös betydelse och innebar att äktenskapet helgades genom kyrkans välsignelse.

För att en vigsel ska vara juridiskt bindande krävs att vigselförrättaren är behörig. Vidare ska mannen och kvinnan vara samtidigt närvarande. De ska båda var för sig svara ja på förrättarens fråga om de vill gifta sig med den andre. Därefter ska förrättaren förklara att de är äkta makar. Om något av dessa moment inte uppfylls är vigseln inte giltig.

Fri vilja

Detta motsätter naturligtvis inte Bibeln. Det är ju självklart att man av fri vilja ska gifta sig med varandra. Detta ser vi tillexempel med Rebecka.

1  Mos 24:58-59: "De kallade till sig Rebecka och frågade henne: "Vill du följa med den här mannen?" Hon svarade: "Ja". Då lät de sin syster Rebecka och hennes amma fara tillsammans med Abrahams tjänare och hans män."

Hon fick frågan om hon ville följa med Abrahams tjänare för att gifta sig med Abrahams son Isak. Hon svarade ja.

Ingen tom ritual

Vi har nu sett i vårt bibelstudium att gifta sig är ingen tom ritual. Det händer någonting verkligt. Man blir sammanfogad och blir ett. Detta fick jag själv uppleva när jag gifte mig i Bjärka Säby 2004. Det skedde verkligen någonting. Detta hade jag aldrig upplevt tidigare. Vi blev ett - ja till "en kropp", (ett kött), som bibeln säger!

Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt. (Matt 19:6).

Tar emot med sina ord

Då jag skrev min bok Den längsta natten kom jag tänka på en sak som jag aldrig hade tänkt på tidigare. Det var när jag beskrev hur det gick till då jag gifte mig med Marie som senare skulle dö i mina armar.

I en vigsel tar man emot varandra. Och detta gör man genom att säga till varandra med ord att man tar emot varandra. När jag tog emot Marie som min fru sa jag till henne med min mun högt och tydligt att jag nu tar emot henne. På samma sätt tar man emot Jesus genom att säga högt och tydligt till honom att man tar emot honom.

Jag har läst att ur juridisk och laglig synpunkt är det mycket viktigt att man i vittnens närvaro säger högt med ord att man tar emot varandra i en vigsel. Gör man inte detta blir man inte gift.

Vi gifte oss i Bjärka Säbys slottskapell och pastor Claes Frankner var vigselförrättare. Vänd mot Marie framför alla inbjudna i kapellet sa jag till henne förestavad av Claes:

"Marie, jag tar emot dig som en gåva från Gud. Jag vill dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen till livets slut. Som ett tecken på vårt äktenskap ger jag dig denna ring."

Då sa Marie till mig, vänd mot mig och förestavad av Claes:

"Christer, jag tar emot dig som en gåva från Gud. Jag vill dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen till livets slut. Som ett tecken på vårt äktenskap tar jag emot denna ring."

Efter att jag hade gett henne ringen sa Claes:

"Ni har nu ingått äktenskap med varandra och bekräftat detta inför Gud och denna församling. Ni är nu man och hustru. Gud vare med er, nu och alltid. I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Amen."

Hade jag inte tagit emot min fru med mina ord så hade vi aldrig blivit gifta. Det hade inte hjälpt om vi hade träffats dagligen eller och till och med bott tillsammans.

Vi gjorde detta inför Gud och människor och fick både Guds och människors välsignelse. Då skedde det någonting som jag aldrig upplevt innan: Gud fogade oss samman och vi blev gifta!

Fortsättning följer...

Som du ser är ämnet vi nu har tagit an oss för att studera mycket stort så att vi får återkomma med en del två, annars skulle den här artikeln bli alldeles för lång.

Christer Åberg


#Äktenskapet #Vigsel #Bröllop


51 kommentarer

3 4 5 »6

x
Stefan Jonasson
onsdag 5 augusti 2020 09:55

Lagen ger insikt om synd, och lagen blir skriven i hjärtat hos den som tagit emot JESUS genom DEN HELIGE ANDEN.. Därför har den äkta troende aldrig mer frid med det som är emot GUDS LAG... Fariseernas rättfärdighet var inte tillräcklig sa JESUS, det behövdes att JESUS fullbordade lagen i alla överträdares ställe.. Så att alla som tror får hans rättfärdighet som gåva.. En fullkomlig gåva från GUD!

Svara

x
Tomas N svarar Stefan Jonasson
onsdag 5 augusti 2020 11:16
Stefan Jonasson skrev:
Lagen ger insikt om synd, och lagen blir skriven i hjärtat hos den som tagit emot JESUS genom DEN HELIGE ANDEN.. Därför har den äkta troende aldrig mer frid med det som är emot GUDS LAG... Fariseernas rättfärdighet var inte tillräcklig sa JESUS, det behövdes att JESUS fullbordade lagen i alla överträdares ställe.. Så att alla som tror får hans rättfärdighet som gåva.. En fullkomlig gåva från GUD!

Ja,Jesus har verkligen fullbordat lagen och gjort allt för att de som tror och tillhör Guds folk skall kunna ta del avdet som Gud förberett att kunna ha sig ett eget folk på jorden att sprida budskapet om riket ända till slutet.

Men var och en måste själv gå hela vägen in i mål,arbeta på sin frälsning och kämpa den goda kampen och förvalta sitt pund och strida mot det andliga mörkret som står emot Guds rike. Jesus har fullbordat sitt verk och sitter ned på Guds högra sida,vi har vårat kvar . Gud är med oss till slutet och manar gott för oss.

Det finns ett annat typ av hyckleri än fariseernas. Detta eftersom männsikan har en korrumperad natur och satan ständigt uppfinner nya sätt att förleda människorna.

Detta hyckleri och villfarelse vill få Guds folk att på andra sätt undvika att leva rent och vara ett gott exempel för de otroende. Genom förvrängning av Bibeln och missförståelse finns andra hycklare som idag inte heller gör det goda som Gud vill. Fariseerna hade goda gärningar till det yttre ,men inte rena hjärtan eller genuina avsikter. Dagens motsvarigheter undviker det exemplet till varje pris,men faller i andra fällor.

I slutändan kan man säkrast bedöma på frukten,som ju Jesus sa.Det kan man inte bedöma över internet och inte alltid lätt i församlingar heller.

Men det som Jesus undervisar är svårt att hålla och manar till både Gudsfruktan och en desperat överlåtelse.

Om en bibeltolkning eller lära inte hjälper till att leva rent och Gudsfruktigt,så bör man förkasta den. Den Helige Ande och ordet är den hjälp vi har till att följa Jesus och göra Guds vilja. Då måste det vara rent på alla sätt och inte grumligt

Svara

x
Stefan Jonasson svarar Leif
onsdag 5 augusti 2020 12:25
Leif skrev:
Då har man blivit en avgudadyrkare och begått äktenskapsbrott enligt Jesu Ord!

Vi har svårare än Jesus att se rakt in i ett hjärta, men när Jesus säger det Han säger i tidigare vers så är det inte endast en varning. Han vet att gränsen till äktenskapsbrott redan kan begås någonstans i hjärtat. Därför säger Han som vet och känner alla gränser.

Menar du att om man känner begär efter en kvinna har man blivit en agudadyrkare.. I så fall är kristenheten full av män som är agudadyrkare.. Du menar kanske inte så.. Vi kanske borde lägga till ett förtydligande till 1kor 7:9 till de ogifta kan de inte leva avhållsamt bör de gifta sig, det är bättre att gifta sig än att vara upptänd av begär (tillägg) :eftersom att vara upptänd av begär är avgudadyrkan,,,

Svara

x
Leif svarar Stefan Jonasson
onsdag 5 augusti 2020 13:04
Stefan Jonasson skrev:
Menar du att om man känner begär efter en kvinna har man blivit en agudadyrkare.. I så fall är kristenheten full av män som är agudadyrkare.. Du menar kanske inte så.. Vi kanske borde lägga till ett förtydligande till 1kor 7:9 till de ogifta kan de inte leva avhållsamt bör de gifta sig, det är bättre att gifta sig än att vara upptänd av begär (tillägg) :eftersom att vara upptänd av begär är avgudadyrkan,,,

Om begäret har blivit havande efter någon annans kvinna som Jakob säger så, ja! Det är synd = avgudadyrkan. Då dyrkar man någon annans tillhörighet. Äktenskapsbrott har då alltså redan begåtts! Det är också möjligt att många män befinner sig just i den situationen, jag vet ej?

Men en sak vi bör ha med under denna diskussion, och det är det Johannes säger:

(1 Joh 5:16‭-‬17)
Om någon ser sin broder begå en synd som inte leder till döden, då ska han be och Gud ska ge honom liv. Detta gäller dem vilkas synd inte leder till döden. Det finns synd som leder till döden, och jag säger inte att man ska be för den. All orättfärdighet är synd, men det finns synd som inte leder till döden.


Svara

x
Stefan Jonasson svarar Leif
onsdag 5 augusti 2020 13:15
Leif skrev:
Om begäret har blivit havande efter någon annans kvinna som Jakob säger så, ja! Det är synd = avgudadyrkan. Då dyrkar man någon annans tillhörighet. Äktenskapsbrott har då alltså redan begåtts! Det är också möjligt att många män befinner sig just i den situationen, jag vet ej?

Men en sak vi bör ha med under denna diskussion, och det är det Johannes säger:

(1 Joh 5:16‭-‬17)
Om någon ser sin broder begå en synd som inte leder till döden, då ska han be och Gud ska ge honom liv. Detta gäller dem vilkas synd inte leder till döden. Det finns synd som leder till döden, och jag säger inte att man ska be för den. All orättfärdighet är synd, men det finns synd som inte leder till döden.


Är det därför JESUS säger slit ut ditt öga om det får dig att synda.. Det är bättre att förlora ögat än att hamna i helvetet....?

Svara

x
Leif svarar Stefan Jonasson
onsdag 5 augusti 2020 13:50
Stefan Jonasson skrev:
Är det därför JESUS säger slit ut ditt öga om det får dig att synda.. Det är bättre att förlora ögat än att hamna i helvetet....?

Förmodligen är det nog ungefär så!

Svara

x
Tomas N svarar Stefan Jonasson
onsdag 5 augusti 2020 14:52
Stefan Jonasson skrev:
Menar du att om man känner begär efter en kvinna har man blivit en agudadyrkare.. I så fall är kristenheten full av män som är agudadyrkare.. Du menar kanske inte så.. Vi kanske borde lägga till ett förtydligande till 1kor 7:9 till de ogifta kan de inte leva avhållsamt bör de gifta sig, det är bättre att gifta sig än att vara upptänd av begär (tillägg) :eftersom att vara upptänd av begär är avgudadyrkan,,,

Det blir en övertolkning att säga avgudadyrkan . Man kan bli frestad och även Jesus var frestad,men Han stod emot.
Bergspredikan har ett syfte som te Matt 5:48
8 Var alltså fullkomliga, så som er himmelske Far är fullkomlig.


Jesus pratar om att tala rent och tydligt och inte syssla med manipulation
Matt:5:37
37 Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’.✱ Allt därutöver kommer från den onde

Eller att avstå hämnd enl Matt 5 :39
39 Jag säger er: Stå inte emot den som är ond. Om någon slår✱ dig på högra kinden, vänd då också andra kinden mot honom

Eller att se ned på andra ,vara dömande och prata illa om andra
22 Jag säger er: Den som blir vred på sin broder är skyldig inför domstolen, och den som säger ’idiot✱’ till sin broder är skyldig inför Rådet✱, och den som säger ’dåre’ är skyldig och döms till det brinnande Gehenna✱.

Det är ingen svår gissning att Jesus pratar om dessa saker,därför att Fariseerna och de judiska lagföljarna kommit att hålla lagen,men göra sig skyldiga till dessa överträdelser.
Är det svårt att följa det Je4sus befaller oss att göra ? Ja,det går emot människans natur och köttets vilja.
Är det svårt även efter pånyttfödelsen och med den Helige Andes hjälp? Ja,vårt kött är inte pånyttfött ,men Guds ande bor i oss ,så det är möjligt.
Det är omöjligt fö människan,men möjligt för Gud.

Innebär något av det Gud gjorde eller Jesus gjorde på korset att vi kan slappna av? Nej,för vi är kallade och förväntade att gå i Jesu fotspår med Hans exempel att följa och med Heliga Ande som hjälpare.

Sann fromhet är att dagligen förneka sitt kött och välja rättfärdighetens väg. Det finns ingen människa som helt och fullt är så from och mild som Jesus predikar om. Men alla behöver inte bli kristna och bergspredikan handlar om hur Gud vill att Hans folk skall vara och uppföra sig. Han har erbjudit en möjlig väg

Praktiserandet av detta och paadoxen i detta svåra beskrivs bäst i 1 Johannes 1

8 Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. 9 Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. 10 Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare och hans ord finns inte i oss.

Och i kapitel 2
2 Han är försoningen för våra synder, och inte bara för våra utan också för hela världens.
3 Vi vet att vi har lärt känna honom när vi håller fast vid hans bud. 4 Den som säger: "Jag känner honom" och inte håller fast vid hans bud, han är en lögnare och sanningen finns inte i honom. 5 Men hos den som håller fast vid hans ord har Guds kärlek verkligen nått sitt mål. Så vet vi att vi är i honom. 6 Den som säger sig förbli i honom är skyldig att själv leva så som han levde.

Synden börjar med en tanke och växer till en fullbordad gärning och syndens lön är alltid död i någon form

Någon sade att synd börjar med en tanke,som blir en handling,som blir en vana,som blir en livsstil,som blir en identitet.
Man måste nypa av allt sådant i knoppstadiet innan det blir en ond växt och det görs i den andliga kampen och bön och andlig disciplin.

Svara

x
Leif
onsdag 5 augusti 2020 15:45

Om vi har begär till någon eller någonting som står utanför de ramar Gud har gett oss så älskar vi inte Herren och Herrens Ord fullt ut, utan då bryter vi det största och första budet även om vi kanske inte riktigt kan greppa det. Gud sa ju, :du skall inte ha begär!

Alltså är redan begäret till annans egendom, eller till det onda helt fel och behöver omedelbart sägas nej till! Det kan vara begär till mycket av ondo som vi behöver säga nej till, alkohol, tobak, spel och lotterier. Begären kan vara många som är skadliga. Begären finns och kommer men, de får inte bli havande, då blir det synd!

Tomas sa att det är något övertolkat att kalla begär efter kvinnor för avgudadyrkan och det kan jag absolut hålla med om, om man nu inte är gift förstås! Men begäret efter andras kvinnor är något helt annat, det är ont och emot Guds vilja.

1Kor 10:1-8,13: "Dessutom, bröder, vill jag inte att ni ska vara okunniga om att alla våra fäder var under molnskyn och alla gick genom havet. Och alla blev i molnskyn och i havet döpta till Mose, och alla åt samma andliga mat, och alla drack samma andliga dryck. För de drack av den andliga Klippan som följde dem och den Klippan var Kristus. Men de flesta av dem fann inte Gud behag i, därför blev de kringspridda i öknen. Men detta har blivit till exempel för oss, för att inte vi liksom de ska ha begär till det onda. Bli inte heller avgudadyrkare som några av dem blev, som det står skrivet: Folket satte sig ner till att äta och dricka och steg upp för att leka. Låt oss inte heller begå otukt, som några av dem begick otukt, för 23 000 föll på en dag. … Ingen annan frestelse har drabbat er än den som vanligen möter människan. Men Gud är trofast, han ska inte låta er frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer ska han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut."

Alla var de döpta till Mose står det här, och det Paulus här syftar på är att det är en förebild för döpta kristna!

Ha inte begär till något Gud ogillar! Säger vi inte nej direkt så är risken stor att vi blir havande med synd. Det är då Jesus förklarar att äktenskapsbrottet för en kristen redan sker, varför?

Jo!

Man begår först och främst äktenskapsbrott mot Gud som man lovat trohet i alla dar! Vi tillhör Honom, hur kan vi då i våra hjärtan besluta oss för att följa frestelsen att hänge oss till onda mänskliga lustar. Det är avgudadyrkan om något.

Vi älskar helt enkelt inte Herren Jesus Kristus vår Gud av hela vårt hjärta när vi låter begär bli till synd.

Svara

x
Stefan Jonasson svarar Leif
onsdag 5 augusti 2020 16:21
Leif skrev:
Om vi har begär till någon eller någonting som står utanför de ramar Gud har gett oss så älskar vi inte Herren och Herrens Ord fullt ut, utan då bryter vi det största och första budet även om vi kanske inte riktigt kan greppa det. Gud sa ju, :du skall inte ha begär!

Alltså är redan begäret till annans egendom, eller till det onda helt fel och behöver omedelbart sägas nej till! Det kan vara begär till mycket av ondo som vi behöver säga nej till, alkohol, tobak, spel och lotterier. Begären kan vara många som är skadliga. Begären finns och kommer men, de får inte bli havande, då blir det synd!

Tomas sa att det är något övertolkat att kalla begär efter kvinnor för avgudadyrkan och det kan jag absolut hålla med om, om man nu inte är gift förstås! Men begäret efter andras kvinnor är något helt annat, det är ont och emot Guds vilja.

1Kor 10:1-8,13: "Dessutom, bröder, vill jag inte att ni ska vara okunniga om att alla våra fäder var under molnskyn och alla gick genom havet. Och alla blev i molnskyn och i havet döpta till Mose, och alla åt samma andliga mat, och alla drack samma andliga dryck. För de drack av den andliga Klippan som följde dem och den Klippan var Kristus. Men de flesta av dem fann inte Gud behag i, därför blev de kringspridda i öknen. Men detta har blivit till exempel för oss, för att inte vi liksom de ska ha begär till det onda. Bli inte heller avgudadyrkare som några av dem blev, som det står skrivet: Folket satte sig ner till att äta och dricka och steg upp för att leka. Låt oss inte heller begå otukt, som några av dem begick otukt, för 23 000 föll på en dag. … Ingen annan frestelse har drabbat er än den som vanligen möter människan. Men Gud är trofast, han ska inte låta er frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer ska han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut."

Alla var de döpta till Mose står det här, och det Paulus här syftar på är att det är en förebild för döpta kristna!

Ha inte begär till något Gud ogillar! Säger vi inte nej direkt så är risken stor att vi blir havande med synd. Det är då Jesus förklarar att äktenskapsbrottet för en kristen redan sker, varför?

Jo!

Man begår först och främst äktenskapsbrott mot Gud som man lovat trohet i alla dar! Vi tillhör Honom, hur kan vi då i våra hjärtan besluta oss för att följa frestelsen att hänge oss till onda mänskliga lustar. Det är avgudadyrkan om något.

Vi älskar helt enkelt inte Herren Jesus Kristus vår Gud av hela vårt hjärta när vi låter begär bli till synd.

Ökenvandrar generationen har jag ofta tänkt på, de blev döpta till Moses, slutet för dom blev att ingen kom in i det förlovade landet utom josua tror jag det var.. Det var den nya generationen som gick in i löfteslandet.. Kan man verkligen dra slutsatsen att alla dem som drog ut ur Egypten den generationen dog i öknen och hamnade i helvetet....?

Svara

x
Tomas N svarar Leif
onsdag 5 augusti 2020 18:28
Leif skrev:
Om vi har begär till någon eller någonting som står utanför de ramar Gud har gett oss så älskar vi inte Herren och Herrens Ord fullt ut, utan då bryter vi det största och första budet även om vi kanske inte riktigt kan greppa det. Gud sa ju, :du skall inte ha begär!

Alltså är redan begäret till annans egendom, eller till det onda helt fel och behöver omedelbart sägas nej till! Det kan vara begär till mycket av ondo som vi behöver säga nej till, alkohol, tobak, spel och lotterier. Begären kan vara många som är skadliga. Begären finns och kommer men, de får inte bli havande, då blir det synd!

Tomas sa att det är något övertolkat att kalla begär efter kvinnor för avgudadyrkan och det kan jag absolut hålla med om, om man nu inte är gift förstås! Men begäret efter andras kvinnor är något helt annat, det är ont och emot Guds vilja.

1Kor 10:1-8,13: "Dessutom, bröder, vill jag inte att ni ska vara okunniga om att alla våra fäder var under molnskyn och alla gick genom havet. Och alla blev i molnskyn och i havet döpta till Mose, och alla åt samma andliga mat, och alla drack samma andliga dryck. För de drack av den andliga Klippan som följde dem och den Klippan var Kristus. Men de flesta av dem fann inte Gud behag i, därför blev de kringspridda i öknen. Men detta har blivit till exempel för oss, för att inte vi liksom de ska ha begär till det onda. Bli inte heller avgudadyrkare som några av dem blev, som det står skrivet: Folket satte sig ner till att äta och dricka och steg upp för att leka. Låt oss inte heller begå otukt, som några av dem begick otukt, för 23 000 föll på en dag. … Ingen annan frestelse har drabbat er än den som vanligen möter människan. Men Gud är trofast, han ska inte låta er frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer ska han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut."

Alla var de döpta till Mose står det här, och det Paulus här syftar på är att det är en förebild för döpta kristna!

Ha inte begär till något Gud ogillar! Säger vi inte nej direkt så är risken stor att vi blir havande med synd. Det är då Jesus förklarar att äktenskapsbrottet för en kristen redan sker, varför?

Jo!

Man begår först och främst äktenskapsbrott mot Gud som man lovat trohet i alla dar! Vi tillhör Honom, hur kan vi då i våra hjärtan besluta oss för att följa frestelsen att hänge oss till onda mänskliga lustar. Det är avgudadyrkan om något.

Vi älskar helt enkelt inte Herren Jesus Kristus vår Gud av hela vårt hjärta när vi låter begär bli till synd.

Hesekiel räknar upp ogudaktiga beteenden och "syndakatalog" liknande de som finns i Paulus epistlar som visar på vilka vanligt förekommande överträdelser och som Gud vill gå tillrätta med. Här pratas det om att"kränka sin nästas hustru" Men det är samma synd som i alla tider,att se med på lust på andras kvinnor och gå längre än så. Det finns ingen välsignelse i det,precis tvärtom skapar det en massa problem
Hesekiel 18
10 Men om han får en son som blir en våldsman som spiller blod eller gör något av detta mot en broder 11 som han själv inte gjorde, ja, till och med håller offermåltid på bergen, kränker sin nästas hustru, 12 förtrycker den behövande och den fattige, rånar, inte ger tillbaka pant, lyfter blicken till avgudar, begår vidriga ting, 13 ockrar och tar oskälig ränta – skulle en sådan få leva? Han ska inte få leva. Han har gjort allt detta vidriga, därför ska han förvisso dö. Hans blod ska komma över honom.

Svara

3 4 5 »6

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Apg29.Nu med Christer Åberg


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

lördag 19 september 2020 12:29
Gode Gud hör vår böner om att vår son ska komma in på reservplatsen på gymnasiet snarast, låt oss få besked om att han är antagen på måndag när vi pratar med rektorn. Be för oss . Tack gode Gud

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp