Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Stöd Apg29 genom att swisha 20 kr till 072 203 63 74. Tack.

Föräldrar upprörda - jultomten finns inte!

”Vi blev chockade!”

Panik i tomteverkstan.

Panik i tomteverkstan. Bild: Youtube/SVT.

”Att i första avsnittet säga att tomten inte finns och att det är vuxna som klär ut sig blev för mycket för oss.”

Christer ÅbergAv Christer Åberg
tisdag 3 december 2019 19:50

Lurar och bedrar barnen

Varje år vid juletid lär många vuxna sina barn att tro på tomten - till och med en del kristna. Detta är att lura och bedra sina barn. Du ska inte lära dem att tro på tomten utan du ska ge dem Jesus!

Årets första avsnitt av julkalendern "Panik i tomteverkstan" har upprört en del föräldrar, ja, även media. Nämligen detta att det antyddes att tomten inte finns!

Chockade

”Vi blev chockade!” skriver en förälder på SVT:s Facebooksida efter att ha sett programmet. ”Våra barn tror på tomten och nu sitter vi här och blir oroliga över om frågor kommer ställas kring detta."

Ja, vad ska man säga om det inlägget?

Som om det inte vore nog. Här kommer fler:

”Att i första avsnittet säga att tomten inte finns och att det är vuxna som klär ut sig blev för mycket för oss.”

”Vi blev chockade! Vet inte om barnen kommer få fortsätta se denna faktiskt."

Donald Trumps sanning

Det verka vara väldigt känsligt att ifrågasätta jultomtens existens. Förra året fick till och med USA:s president Donald Trump en känga över att han ifrågasatte tomtens existens.

7-åriga Collman Lloyd kom fram till Donald Trumps telefonväkteri om tomten. Han undrade om hon möjligen var för gammal för att tro på tomten, men en familjemanöver har fått henne att nu inte ifrågasätta tomtens existens.

Tänk om vuxna kunde låta bli att indoktrinera sina barn med denna lögn! Vad är de rädda för? Att sanningen verkligen är den att jultomten inte finns?

"Ljugit för dem under flera års tid"

I rapporten ”A wonderful lie” skriver experterna Boyle och McKay att föräldrar som berättar att jultomten finns kan skada relationen med sina barn. Det kan genererar i att barnet inte tror på sina föräldrar i andra sammanhang.

”Alla barn kommer så småningom att få reda på att man har ljugit för dem under flera års tid, och det här kan få dem att undra vilka andra saker de fått veta som också har varit lögner”, säger professor Boyle.

”Om jultomten inte finns, finns det féer? Finns magi? Finns gud? Om föräldrarna är kapabla att ljuga om något så pass speciellt och magiskt, går de verkligen att lita på som beskyddare av visdom och sanning? Det moraliska med att få barn att tro på den typen av myter måste ifrågasättas”, skriver experterna i rapporten.

Det är därför det är bättre att lära dem sanningen om Jesus och inte lögnen om tomten. Då kan de alltid lita på,det du säger är sant och deras förtroende för sig kommer vara fast.

Jag misstänker att tomte-tron är mer viktigare för vuxna än för barnen. Det finns en och annan förvirrad vuxen som tror på tomten, men de flesta gör det inte. Varför ska vi då lurar i barnen med detta?

Andeväsen

En dag innan julaftonen 2007 skrev jag om en sådan förvirrad person – en asatroende man som tror på Tomten. Han tror att Tomten är ett andeväsen som han har i sitt hem. Han beskriver en demon!

Detta är en bra beskrivning vad jultomten egentligen är för någonting. Jultomten är en ond ande som vill vilseleda människor att tro på honom istället för på Jesus!

Sankt Nikolaus

Sankt Nikolaus var biskop i Myra i det sydvästliga Lill-Asien på 300-talet. Han blev helgonförklarad eftersom han var givmild.

Det sägs att han räddade kvinnor från prostitution genom att ge dem guldpengar. Han blev senare skolbarnens skyddshelgon.

Sankt Nikolaus gjorde flera gärningar enligt legenden. En gång räddade han en familj från fattigdom genom att kasta in pengar till dem om natten. Alltså gav presenter som dagens jultomte!

Men Nikolaus kunde också med Guds kraft väcka upp döda. Han räddade även sjömän som höll på att gå under i stormarna.

När Nikolaus hade blivit utsedd till helgon blev han till en början mest hyllad av sjömän.

Hans dag firads den 6 december med julspel i katolska skolor. De barn som hade varit duktiga fick presenter.

De som inte hade varit duktiga eller rent av busiga fick smaka på riset av en utklädd djävulsfigur som Sankt Nikolaus ledde.

I engelsktalande länder kallas jultomten för Santa Claus efter Sankt Nikolaus.

Under reformationen då de avskaffade helgondyrkan kunde de inte avskaffa Sankt Nikolaus, på grund av hans popularitet.

Då gjorde de om honom till att bli jultomten! Han framställdes då utan biskopshatt.

Tidsmässigt passade detta bra eftersom Nikolaus hade dött i december. Nu förknippades han med julen och julklapparna som jultomten.

Dött helgon

Dagens villolära om jultomten härstammar alltså från en annan villolära och som idag inte är någonting annat än ett dött helgon.

År 2017 skrev tidningen världens historia att man hade hittat ett bäckenben från nicolaus.


Jultomten.

Resten av kvarlevorna av jultomten lär finnas I kyrkan Basilica di San Nicola i södra Italien. Han var en liten, spinkig man på omkring 150 centimeter.

Så om jultomten överhuvud taget har funnits så är han garanterad död idag! I den katolska världen firas hans dödsdag den 6 december med stora festligheter.

Sagofigur

För många är jultomten bara en sagofigur som man lär barnen att tro på och fäster sig därför inte så stor vikt vid honom.

De säger att det betyder ingenting, men varför är det då ett sånt stort ståhej om honom? Varför lär de då barnen att tro på honom?

Avgud

Jultomten utmålas med övernaturliga krafter, han är "allvetande" i den bemärkelsen att han vet om barnen har varit snälla, han är även "allestädes närvarande".

Han beskrivs som snäll och allt igenom "god" och bara överöser med massa gåvor och presenter.

Med andra ord: en gud! Detta syns tydligt om man studerar bilder på honom. Han ser ut som en gud - avgud!

Dagens jultomte är en sammanblandning från tre olika sammanhang. Ett katolskt helgon, den vresige gårdstomten från bondesamhället och julbocken!

Vad betyder ordet "tomte"? Ordet är en kortform av tomtebisse. Det är en bildning av tomt och det dialektala bise. Det betyder överhuvud, högsta hönset eller rent av gubbe.

Vem dyrkar vi om jularna?

För flera år sedan hörde jag en fyraårig pojke säga: "Jag tror på Jesus men inte på jultomten". Det var ett klokt barn.

Men en del vuxna verkar inte att vara så kloka när de år efter år ska lura i de små barnen på att tomten finns. Jag förstår inte varför det är så viktigt att få barnen att tro på tomten. Barnen har ingen tomtetro förrän vuxna lurar i dem det. Men alla barn har en gudstro i sina hjärtan innan de har hört talas om Gud och Jesus enligt forskning. Denna forskning bekräftar bibeln också i Predikaren 3:11.

Vem förkunnar vi om jularna, och vem dyrkar vi? Det är dags att tala om Jesus. Visserligen är det ett historiskt faktum att det inte var vid jul Jesus föddes. Men det är lika historiskt faktum att han föddes!

Och vid jularna brukar vi lyfta fram att Jesus föddes till vår jord. Varför föddes han? Han föddes för att frälsa - rädda dig och mig. Detta gjorde han genom att dö och uppstå.

Vem det egentligen är som kommer med gåvorna?

Det är dags att vi talar om för våra barn vem vi egentligen ska fira vid jularna. Och det är också dags att tala om för våra barn vem det egentligen är som kommer med gåvorna.

Jakob 1:17. Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker.

Och gåvorna ges oförskyllt utan att vi är snälla, präktiga och duktiga!

Den största gåvan är Jesus Kristus som Gud sände till världen. När vi tar emot Jesus som Herren blir vi frälsta och får alla våra synder förlåtna.

Christer Åberg


#Julkalender #Jultomten #Jul #Sankt Nikolaus


15 kommentarer

1 2 »2

x
SA
tisdag 3 december 2019 20:32

När våra barn var små hade vi alltid tomte , tycker inte det är något att lägga så stor vikt vid. Jesus var alltid nr ett ändå , när jag var liten hade vi alltid tomte , mina föräldrar var kristna , och Jesus var alltid i centrum , nu är det ingen av våra barn som tror på tomten längre som vuxna, men tror på Jesus, nu har vi många små barnbarn , och vi har tomte, ser inget fel i det .

Svara

x
Lena Henricson
tisdag 3 december 2019 23:09

Sorgligt också att vi har små tomtar i många av våra kyrkor.👎Jag menar t.ex. barn utklädda till tomtar och tärnor i luciatåg.👎Också änglar och tomtar blandar man.👎Vad tänker troende människor från andra länder om detta?😧 Låt istället JESUS vara i centrum!💕🙂

Svara

x
Per
tisdag 3 december 2019 23:48

Intressant angående att barn föds med en tro på Gud.

Jag tror mig ha en aning om varför - det handlar om varifrån vi kommer "innan" vi föds. Av någon anledning lider jag inte av fullständig barndomsglömska, utan jag har tydliga minnen av dialog med någon som var med mig och som jag kände full trygghet med fast jag inte har några synliga minnen. Dessa minnen relaterar jag starkt till tiden innan jag kunde prata och gå. En anledning till att jag kommer ihåg kring detta kan kanske vara att jag tänkte på dessa konstiga minnen redan på min 4 års födelsedag då jag blev nästan chockad över att inse att åren var räknade och att jag en dag faktiskt helt säkert skulle dö. Jag funderade på vilken konstig värld jag hamnat i, först födas för att sedan bara dö.

Jag längtar så innerligt att återvända till HERREN!

Svara

x
SA svarar Lena Henricson
onsdag 4 december 2019 08:39
Lena Henricson skrev:
Sorgligt också att vi har små tomtar i många av våra kyrkor.👎Jag menar t.ex. barn utklädda till tomtar och tärnor i luciatåg.👎Också änglar och tomtar blandar man.👎Vad tänker troende människor från andra länder om detta?😧 Låt istället JESUS vara i centrum!💕🙂

Tärnor är söta , tomtat oxå , men Jesus är bäst ❤️

Svara

x
Lena Henricson svarar SA
onsdag 4 december 2019 16:24
SA skrev:
Tärnor är söta , tomtat oxå , men Jesus är bäst ❤️

👍 Okej,men risken är väl bara att det lilla söta JESUSbarnet i julkrubban också bara blir en saga som de vuxna vill att man ska tro på. 🤔

Svara

x
Sam G Ö
onsdag 4 december 2019 17:36

Det är förfärligt om man har trott att tomten är gud i ett gudlöst samhälle och får veta att han inte finns, vad har man då att lita till. Nej, det är dags för svensken att vända om till Gud!

Svara

x
SA svarar Lena Henricson
onsdag 4 december 2019 19:57
Lena Henricson skrev:
👍 Okej,men risken är väl bara att det lilla söta JESUSbarnet i julkrubban också bara blir en saga som de vuxna vill att man ska tro på. 🤔

Det är upp till föräldrarna , hur dom sköter en så viktig sak , tyvärr är det väl inte så många som tänker på Jesus , och hans födelse , iaf inte de ofrälsta , vet inte , det finns säckert dom som tänker på det oxå .

Svara

x
Lena Henricson
onsdag 4 december 2019 20:11

Min kommentar gällde främst troende familjer och kyrkfolk. Bra om vi blir ett föredöme i att fira julen på ett sätt som Gud kan välsigna. 🤗

Svara

x
Lena Henricson svarar SA
onsdag 4 december 2019 20:14
SA skrev:
Det är upp till föräldrarna , hur dom sköter en så viktig sak , tyvärr är det väl inte så många som tänker på Jesus , och hans födelse , iaf inte de ofrälsta , vet inte , det finns säckert dom som tänker på det oxå .

Ja min kommentar var ju ett svar till din. Ha en välsignad advents och juletid med dina nära och kära! ❤️

Svara

x
SA svarar Lena Henricson
onsdag 4 december 2019 21:24
Lena Henricson skrev:
Ja min kommentar var ju ett svar till din. Ha en välsignad advents och juletid med dina nära och kära! ❤️

Ok, ja man hoppas ju att alla kristna föräldrar, talar om för barnen om Jesu födelse , tyvärr är det väl oxå så att det kommit i skymundan även där , det är ju så mycket som upptar tiden i dag , som du vet, Ha en fin helg du oxå , och var välsinad i Jesu namn 🤗

Svara

1 2 »2

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Den eviga elden


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

Senaste bönämnet på Bönesidan

lördag 26 september 2020 15:02
Be så att jag inte får huvudvärk ev migrän med dubbelsende och ögonflimmer

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper

↑ Upp