DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Blanda inte Kristi evangelium med främmande andlighet

Av: Per-Arne Imsen
måndag 30 augusti 2021 15:33

Debatt

Denna artikel är debattartikel vilket innebär att åsikterna är skribentens egna!

Blanda inte Kristi evangelium med främmande andlighet

Jesusfilmen - världens mest sedda film. Se den på himlentv7.se.

Det finns alltså skäl att vara uppmärksam på förändrad spiritualitet uttryckt till exempel genom speciella liturgier, gnostiska tankar, tändande av rökelse och mycket annat som inte finns i mönsterbilden i Nya testamentet, skriver Per-Arne Imsen. (Stevica Mrdja)

Blanda inte Kristi evangelium med främmande andlighet

På Nya testamentets tid och genom hela väckelsehistorien har kristna predikat Kristus, korsets evangelium och nödvändigheten av omvändelse. Och när människor i tro tagit emot har man rapporterat: “Guds Ord hade mäktig framgång!”

Men i efterapostolisk tid uppstod många nya blandläror som gick under ett kristet namn. Något som nu sker igen. Den danske prästen C. Skovgaard-Petersen (1866–1955) skrev: “Allt flyter i fråga om den sunda läran. Det tycks mig att vi i våra dagar står inför ett liknande fenomen som under den fornkristna kyrkans första århundraden. Då uppstod oräkneliga blandningsformer av Kristi evangelium och alla slags hedniska, populärfilosofiska tankar.”

Det finns frikyrkor, som fötts i andlig sundhet och enkelhet likt den första församlingen, där nu nya främmande element kommer in.

– Per-Arne Imsen

I dag kan vi höra läror som antingen säger att allt är Kristus eller att det inte i första hand är genom Kristus, utan genom Anden, som förståelsen för “rikedomen i gudsuppenbarelsen” kan komma alla till del. Man erbjuder en andlighet som kan förena hela mänskligheten eftersom “alla har Gud inom sig”.

Det finns frikyrkor, som fötts i andlig sundhet och enkelhet likt den första församlingen, där nu nya främmande element kommer in. Ting som oroliga kristna inte hittar i sin bibel. Avsikten med min debattartikel var att lyfta fram den situationen.

Parallellverksamheter

Det finns anledning att varna för att låta parallellverksamheter i evangeliska och karismatiska församlingar växa fram i opposition mot församlingens väckelsekristna linje med läror från utombibliska källor. Håll fast vid den bibliska synen på omvändelse, dop, Andens dop och helgelse.

Det finns alltså skäl att vara uppmärksam på förändrad spiritualitet uttryckt till exempel genom

och mycket annat som inte finns i mönsterbilden i Nya testamentet.

Det resulterar i två olika slags andlighet, framvuxna från två olika källor: En nytestamentlig andlighet och en efterapostolisk munktradition.

Dalai Lama

Dalai Lama uttrycker på Tibet.net att katolska munkar måste ha påverkats av de tusen år äldre buddhistiska klostrens andlighet med tanke på de slående likheterna. Han nämner Lectio Divina som ett exempel. I dag är det möjligt att anta buddhistiska meditationstekniker och att vara både katolik och buddhist samtidigt. Något som Dalai Lama lovordar.

Metoden tycks passa och förena alla andligheter. Men vill Gud verkligen en blandning?

– Per-Arne Imsen

New York-pastorn Timothy Keller säger att om man frågar fem olika utövare hur de tillämpar Lectio Divina, får man fem olika svar. Lars Furingsten och Klas Lindberg, som i var sin replik svarat på min första artikel, beskriver var sin protestantiskt modifierad modell.

Buddhister använder Lectio Divina för att lyssna till Buddhas ord. Bland muslimer sägs Koranen bli levande genom Lectio Divina. En naturalist vittnar om hur Lectio Divina hjälper henne att i sitt inre lyssna till Moder Jord. Metoden tycks passa och förena alla andligheter. Men vill Gud verkligen en blandning?

Grundproblemet

Det är katolikers och protestanters olika synsätt på Bibeln som utgör grundproblemet. Det går inte att bygga hus tillsammans om man har två helt olika ritningar. Det blir kaos och förvirring i byggarbetet. Under parollen “kristen enhet” har denna spiritualitet sedan spridits i Skandinavien och skapat splittring där den dragit fram.

Det har alltid pågått en kamp för att bevara den sunda läran. Ända från urkristen tid. Judas manar oss därför att “fortsätta kämpa för den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga.”

Per-Arne Imsen
Debatt

Resande förkunnare och författare till boken ”Inga andra gudar”.

#Per-Arne Imsen #Katolska kyrkan #Villolära #Dalai Lama

Stöd Apg29 genom att SWISHA:
072 203 63 74

← Förra
Korset är det största beviset på att Jesus är Gud

→ Nästa
Jesusfilmen


0 kommentarer


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340Senaste på Youtube


Tredje världskriget? - Ukraina och bibliska profetiorna

Prenumera på Youtubekanalen


Senaste kommentarerna

Tommy. 16/5-22 12:58
Det var fint, Andy. Själv bjöd jag hem en muslim en påsk, och vi talade om Gud. Han var en fin vän. Vi talade om änglar allt, men han fundera varför jag hade Jesus så starkt, då berättade jag om de möten jag haft med Jesus, han mötte allt med stor respekt.Han blev nog inte omvänd, men vi talade öppet, om det Stora med vänskap och vördnad.
Skrevs i Föraktets synsätt har inget i Guds rike att göra

Tommy. 16/5-22 12:28
ja, vet inte pressen av beslut, när alla Politiskt vill ju alla hoppa på Nato i Riksdagen,Vilket kanske kändes som press utom V som ville ha folk omröstning, samt alla fasanfulla bilder av kriget. men precis kan det vara så att vi kom med ett Maktblock, och Maktblock mot maktblock. "Vaka och Be." ännu en
Skrevs i Varför säger Socialdemokraterna ja till Nato?

Elin 16/5-22 12:11
Min mor poängterade för oss barn med den djupaste skärpa -"ni får ALDRIG förakta någon människa,vilket jag även förmedlat till mina egna barn.Men visst är jag mer avvaktande mot muslimer då jag har kunskap om deras religion, tex att det är o k att ljuga för annat folk men ej muslimer. Jag får känna obehag för en religion men ej människan
Skrevs i Föraktets synsätt har inget i Guds rike att göra


Senaste bönämnet

söndag 15 maj 2022 23:38
Hej vill ni be för mig att jag får sålt min dator jag behöver verkligen pengar är i kris.be också om blodets beskydd över Sverige och att Ryssland inte attackerar oss alla. Be för allting i mitt liv
söndag 15 maj 2022 20:21
En ung att han får bo och leva där han vill och i fred utan att andra bästemmer vart han skall vara och bo är frälst Herren må styrka cho stärka honom och fam framåt på livets stig med Jesus,
söndag 15 maj 2022 17:01
Vill åter lägga fram min moster som blev backad på av sin man ber om helande för foten och revbenen ber om inre styrka o kraft för henne hon har haft det mycket svårt i alla år TACK JESUS FÖR HJÄLP

DAGENS

Vecka 20, måndag 16 maj 2022 kl. 14:34

Online: 81

19652 sidvisningar hittills i dag
(31875 sidvisningar totalt i går)

Namnsdag: Ronald och Ronny

“HERREN din Gud bor i dig, en hjälte som frälser. Han gläder sig över dig med lust, han tiger stilla i sin kärlek, han fröjdas över dig med jubel.”” (Zephaniah 3:17)

Bön: Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be högt den här bönen om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Aktuella artiklar


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Erbjudande: Min CD + BOK = 250 krSTÖD APG29

SWISH: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare (Paypal)
Bankkonto: 8150-5 934343720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt

mejl@apg29.nu
072-203 63 74

Om

Wikipedia om Christer Åberg

Mer

apg29.se
apg29.com 
apg29.nu 
christeraberg.se

Translate

↑ Upp