DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Language Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Butik | Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Arkiv |  Sök

Billy Graham om helvetet

"Det har en stor plats i Bibeln. Bibeln talar mera om helvetet än om himlen. Även om sanningen inte är populär, betyder det inte, att man skall låta bli att förkunna den. "

Helvetet.

I England hörde jag talas om en man, som förkastade Kristus under hela sitt 52-åriga liv. Hård och hånfull fortsatte han smäda Jesu namn, tills han en dag dog under en svår hjärtattack. Innan han förlorade medvetandet, ropade han: Jag kan känna lågorna av helvetets eld.

Av: Billy Graham
måndag 3 februari 2020 02:16


Vad är helvetet?

Billy Graham svarar

Vad är Helvetet för någonting? Är det en myt eller fantasi? Har det uppstått i våra förfäders inbillning? Måste det förfölja oss hela livet igenom med en hemsk fruktan för döden och vad som följer därefter? Dessa och tusentals andra frågor rörande själens hemvist efter döden är helt naturliga och vanliga frågor bland unga människor. På mina resor har jag träffat hundratals ungdomar, som ställt samma frågor till migtill och med troende ungdom. De flesta människor vill helst höra talas om Guds kärlek och himlens härlighet. Det finns nog inte ett mötesämne så opopulärt för en ung predikant som ämnet om evigt straff. Det finns intet ämne, som orsakar mera tvist, missförstånd och debatter än detta. Men om vi står sanna inför Guds Ord måste vi syssla även med detta ämne.

Det har en stor plats i Bibeln. Bibeln talar mera om helvetet än om himlen. Även om sanningen inte är populär, betyder det inte, att man skall låta bli att förkunna den. Daniel måste också ha sysslat med dessa frågor, eftersom han sade: "Min herre,vad blir slutet på allt detta?" (Dan. 12:8) Vad blir individens slut, det sista provet? Slutar det med döden, eller träder man in i ett annat tillstånd? Under vilka förhållanden av lycka eller sorg skall man leva där? Vad är slutet, målet, för det stora hela? Vi kan inte be unga människor låta bli syssla med frågorna om evigheten. De kommer ändå att hålla på med denna sak och de måste göra det! Jag har funnit, när jag samtalar med ungdomar, att de söker verkligheter och är utomordentligt ivriga att undersöka varje litet spår av bevis, som kan innehålla ett svar.

De försöker såväl med erfarenheter från det förgångna som med nutida kunskaper att sluta sig till hur framtiden kommer att bli. De pejlar så mycket de kan i den osynliga världen och där kunskapen inte kan stå till tjänst, gör de sig egna föreställningar. Sanningen om helvetet är kanske den svåraste av alla läror i kristendomen för ungdom att fatta. Om vi frågar efter orsaken får vi olika svar. En del säger oss, att de känner sig skuldmedvetna, när de hör talas om helvetet och att deras samveten säger dem, att om de inte ångrar sig och omvänder sig till Gud, väntar en hemsk dom på dem. Det finns människor, som har sagt till mig: Du borde aldrig tala om helvetet till unga människor, därför att de blir alltför uppskrämda vid det talet.

En ung universitetsstudent i Newcastle, England, talade om för mig, att läran om helvetet var frånstötande för honom. En ung kvinna i Belfast, Irland, tyckte att den hemska pinan i helvetet verkade oförenlig med Guds faderliga kärlek. På många predikantskolor råder lärarna de blivande pastorerna att undvika detta omtvistade ämne i sina predikningar. Det är inte ett befogat skäl, menar de, att skrämma människorna till ett frälsningsavgörande. Men kan vi helt enkelt tiga ihjäl en fråga, som finns i tusentals människors tankar och som upptager en stor del av Guds Ord? Det får inte finnas någon feghet hos oss att inte våga förkunna läran om vedergällningens lag, hur hemskt det än kan vara att skildra den. Det finns tre huvudsakliga uppfattningar rörande läran om helvetet, som vunnit vidsträckt spridning och godkännande bland våra studerande ungdomar av i dag.

Denna teori är rena spekulationen och har absolut intet stöd i Skriften. Den säger med andra ord, att någon gång, någonstans, skall alla människor blir frälsta.

Allas frälsning

Denna lärouppfattning är mycket modern och förespråkarna för densamma summerar sin åsikt i följande mening: "Genom återlösningens kraft kommer alla människosjälar att förnyas." Denna teori är rena spekulationen och har absolut intet stöd i Skriften. Den säger med andra ord, att någon gång, någonstans, skall alla människor blir frälsta. De påstår med detta, att Hitler och Mussolini kommer att hamna på samma plats som Moody och Wesley. De tror att ordet "evigt" eller "evinnerligt" inte betyder "för alltid". Men samma ord, som talar om evigt straff, används också att beskriva de troendes eviga belöning. Dr William Evans säger: Ärligheten fordrar att vi låter de rättfärdigas glädje och de orättfärdigas straff vara lika länge, eftersom samma grekiska ord används för båda förhållandena.

Det eviga straffet kommer att räcka lika länge som de rättfärdigas eviga glädje. Vidare framställer Bibeln de ogudaktigas straff inte endast som eviga utan som varande i "evigheters evigheter". "Och djävulen, som förvillade dem, bliver kastad i samma sjö av eld och svavel, dit vilddjuret och den falske profeten hade blivit kastade; och de skola där plågas dag och natt i evigheters evigheter." (Upp. 20:10). "Och när de så plågas, uppstiger röken därav i evigheters evigheter, och de hava ingen ro, varken dag eller natt, de som tillbedja vilddjuret och dess bild, eller som låta märka sig med dess namn." (Upp. 14:11)

Tillintetgörelse

Russelianerna eller Jehovas Vittnen, Vakttornet och Traktat-sällskapet (namnen förändras så ofta, så jag är inte säker på vad det sista är!) påstår, att de ogudaktiga skall absolut förintas och upphöra existera efter döden. Med andra ord, det ögonblick du dör, upphör du att existera. Betoning har särskilt lagts på texter, som handlar om förintelse och förtärande eld. "Om man noga granskar de texter som mest används för att bevisa att förintelse-teorin är riktig, finner man, att de handlar om jordens förintelse och inte om någon framtida vedergällning." (Evans) Som exempel skall vi nämna ett bibelställe , som förkämparna för denna lära om ogudaktigas förintelse gärna använder, nämligen psalmen 37:20: "Ty de ogudaktiga skola förgås; Herrens fiender äro såsom ängarnas prakt: de försvinna såsom rök, ja de försvinna." Denna psalm blev skriven för att uppmuntra Israel emot deras fiender och deras makt på jorden.

Denna jordiska makt skall bli ytterligare förstörd och skall inte bli av mera värde än röken från ett brännoffer. Den stora sanning, som undervisas i denna vers, är att jorden är de heliga boningsplats och att de ogudaktiga inte skall ha någon del i den. Men ändå tar dina vänner, som försvarar förintelsen, i blindo texter ifrån sitt sammanhang och bygger fullständiga filosofiska läror av desamma. Många unga människor, som inte är tillräckligt hemma i Bibeln, ledes på avvägar av dessa nitiska men blinda villfarelsens missionärer.

Ett andra tillfälle till frälsning

I min tidigaste ungdom lyssnade jag ofta till predikningar om detta ämne. En gång hörde jag en framstående predikant säga, att efter åtskilliga tusentals år av lidande, skulle de ogudaktiga få sitt andra tillfälle att mottaga frälsning. Detta lät bra i mina öron. Jag kunde leva som jag ville här på jorden och om jag inte tog emot frälsning här, kunde jag ändå få en andra chans. Men när jag studerar Guds Ord noggrant, finner jag inte en enda vers i Bibeln, som ens en gång antyder om eller angiver, att människan skall få ett andra tillfälle efter döden. Guds Ord förklarar däremot: "Nu är den välbehagliga tiden, se nu är frälsningens dag." Bibeln lär tydligt, att det ögonblick du drar ditt sista andetag och ditt hjärta upphör att slå, har också ditt sista tillfälle att mottaga frälsning gått.

Vissheten om Evigt Straff

Bibeln säger så

Det finns massor av liknande verser i Bibeln, som vi kunde citera, men det finns en särskild jag vill du skall titta lite närmare på. En ung man sa till mig för lite sedan: Min religion är Bergspredikan. Jag tror inte på helvetet.

I England hörde jag talas om en man, som förkastade Kristus under hela sitt 52-åriga liv. Hård och hånfull fortsatte han smäda Jesu namn, tills han en dag dog under en svår hjärtattack. Innan han förlorade medvetandet, ropade han: Jag kan känna lågorna av helvetets eld.

I Matteus 5:29 och 30 läser vi, att Jesus mitt under sin bergspredikan sade: "Om nu ditt högra öga är dig till förförelse, så riv ut det och kasta det ifrån dig; ty det är bättre för dig att en av dina lemmar fördärvas, än att hela din kropp kastas i Gehenna. Och om din högra hand är dig till förförelse, så hugg av den och kasta den ifrån dig; ty det är bättre för dig att en av dina lemmar fördärvas än att hela din kropp kommer till Gehenna."

Ja, det Nya testamentet är fullt av undervisning om helvetet. Jesus, Paulus, Johannes och Petrus talade om det. Om du accepterar någon del av Guds Ord, måste du acceptera det faktum, att det finns en plats, där de människor skall straffas, som inte vill ta emot Guds frälsning.

För några år sedan, medan jag höll möten i South Georgia, blev jag kallad till en sjuk man. Jag talade till honom om livets och dödens betydelse. Men nästan hånfullt förkastade han Guds plan. Klockan två på natten hörde hans familj ett skrik från hans rum. De rusade dit och fann honom ligga och vrida sig i hemska plågor i dödskamp. Plötsligt förvreds hans ansikte i ångest och han ropade så högt hans krafter tillät honom: Förlorad! Förlorad! Förlorad!

Man har berättat, att då den franske ateisten Voltaire låg på sin dödsbädd, sade han: Jag tar ett fruktansvärt språng rakt ut i mörkret. I England hörde jag talas om en man, som förkastade Kristus under hela sitt 52-åriga liv. Hård och hånfull fortsatte han smäda Jesu namn, tills han en dag dog under en svår hjärtattack. Innan han förlorade medvetandet, ropade han: Jag kan känna lågorna av helvetets eld.

Dessa scener från dödsläger kan vi inte ignorera och rycka på axlarna åt, därför att de är frånstötande för oss. De är verkliga händelser, som äger rum varje dag, när en ofrälst människa dör utan Gud. De leker bort sitt liv utan tanke på Gud, men när de kommer till dödens flod, blir de utom sig av skräck. För flera år sedan blev jag bekant med det mest fina unga par jag någonsin träffat. De var verkligt gripna av Gud och ville i allt följa Guds vilja med avseende på deras liv, och nu var de på väg till missionsfältet i Syd-Amerika. De väglösa, malaria-övesvämmade djunglerna vid Amazonfloden förskräckte dem inte. Båda två strålade av en inre glädje, som en utomstående aldrig kan förstå eller förklara.

Dessa händelser berättar för oss, att det finns någonting bortom graven, att den som lever gudfruktigt i Kristus Jesus kommer till en annan plats än den, som lever sitt eget liv på sitt eget sätt och lämnar Gud fullständigt utanför.

Plötsligt blev den unga kvinnan slagen av en fruktansvärd sjukdom. Doktorn sade, att hon kunde leva högst en timme till. Flera vänner var samlade i hennes sjukrum. Hennes unge man höll skälvande hennes hand i sin. Plötsligt satte hon sig upp i bädden. Hennes ansikte strålade som middagssolen, hennes himmelsblå ögon gnistrade som diamanter.

Hon utropade med hög röst: Walter! Walter! Jesus är underbar, Han är underbar mer underbar än jag någonsin kunnat drömma om! Sedan var hon över floden.

Jag skall aldrig glömma, när den gamle specerihandlaren i min hemstad fick hembud. Han grep sin hustrus hand och sade: Lyssna till musiken! Det hörs som om tusen körer håller på att sjunga. Det är änglakören, som välkomnar mig hem. Sedan gick han för att möta sin Frälsare.

Dessa händelser berättar för oss, att det finns någonting bortom graven, att den som lever gudfruktigt i Kristus Jesus kommer till en annan plats än den, som lever sitt eget liv på sitt eget sätt och lämnar Gud fullständigt utanför.

Hur är helvetet beskaffat ?

Det finns flera ord i Bibeln, vilka är översatta med "helvete" i den auktoriserade översättningen. Det hebreiska ordet "sheol" används trettioen gånger i Gamla testamentet, och betyder "det osynliga tillståndet". Ofta används orden "sorg" , "lidande och "plågor" i samband med denna term. I Nya testamentet finner vi tre grekiska ord, som är översatta med "helvete". Det första är "hades" , som används tio gånger. Det betyder detsamma som "sheol" , " den osynliga världen". Dom och lidande står oftast i samband med detta ord, till exempel i Lukas 16:23, där den rike mannen beskrives vara i stora plågor i helvetet. Ordet "tartarus" används endast en gång, i 2 Petrus brev 2:4, där Petrus säger att Gud störtade de änglar, som syndade, ned i avgrunden och överlämnade dem åt mörkrets hålor.

Här föreställer man sig, att ordet uttrycker en domens plats, ungefär som ett fängelse. Slutligen används ordet "gehenna" elva gånger, tio gånger av Kristus och en gång av Jakob. Ordet betyder "Hinnoms dal", vilket var en plats utanför staden Jerusalem, där rövare och förbrytare ständigt blev brända. Man kunde se röken därifrån varje timme på dagen. Sålunda använde Jesus det som alla människor kände till för att illustrera en stor andlig sanning. Lägg märke till, att tanken om eld ofta står i samband med helvetet. Helvetet är ett tillhåll, där lustans, hatets och passionens flammor kommer att brinna i all evighet. Det är en plats, där mörkret av människans synd inte kan upplysas av strålglansen av Herrens närvaro. Om det inte finns någon eld i helvetet, då använder Gud ett symboliskt språk för att beskriva något mycket värre. Säkert kan inget språk i hela världen beskriva det hemska och fasansfulla tillståndet i att tvingas tillbringa tidsålder efter tidsålder utan Gud, utan hopp, utan ljus, där elden aldrig slocknar och där masken aldrig dör.

Låt oss närmare betrakta Bibelns beskrivning av helvetet. Låt oss de hur Guds heliga ord beskriver denna hemska plats.

 1. Uppenbarelseboken. 20:15 Som en brinnande sjö.
 2. Psaltaren. 11:6 Som eld och svavel och glödande vind.
 3. Psaltaren. 18:6 Som dödsrikets band.
 4. Matteus. 13:42 Som en brinnande ugn.
 5. Matteus. 8:12 En plats med gråt och tandagnisslan.
 6. Lukas. 16:23 Dödsrikets plågor
 7. Uppenbarelseboken. 20:11-12 En oren plats.
 8. Uppenbarelseboken. 16:11 En plats av förbannelser
 9. Matteus. 8:12 En mörkrets plats.
 10. Uppenbarelseboken. 14:11 En plats utan ro.
 11. Lukas. 16:27 En plats där människorna beder.
 12. Lukas. 16:24 En plats där människorna ropar om barmhärtighet.
 13. Matteus. 25:46 En plats av evigt straff.
 14. Matteus. 25:41 En plats beredd för djävulen och hans änglar.
 15. Lukas. 16:24 En plats där man tigger om en droppe vatten.
 16. Jesaja. 33:11-14 En plats av förtärande eld och evig glöd.
 17. Lukas. 16:24 En plats där man pinas svårt av lågor.
 18. Uppenbarelseboken. 21:8 En plats där man torteras av eld och svavel.
 19. Lukas. 16:25 En plats där man minns sitt föregående liv.

Vi behöver inte tillägga eller ta något bort ifrån denna beskrivning. Guds Ord är nog.

Vem skall komma dit ?

Massor av vetgiriga unga människor har frågat mig: Hur kan en kärlekens Gud sända något till helvetet ? Detta är en uppriktig fråga, som ofta uppstår i tänkande ungdomars hjärnor. Mitt svar på denna fråga är att Gud aldrig vill sända något till helvetet. Om du kommer till helvetet, är det på grund av eget val. Helvetet har aldrig gjorts i ordning för människan utan för djävulen och hans änglar. (Matt. 25:41). Om du väljer att följa satan, måste du också följa honom till hans slutgiltiga bestämmelseort, men du får göra det trots allt som Gud har gjort för att hejda dig. Han har sänt sina profeter. Han har givit dig sitt Ord. Han har givit dig en präktig pastor och en gudfruktig moder, som ber för dig. Han har sänt sin enfödde Son. Den helige Ande varnar dig ständigt för djävulens sällskap. Vad kan en kärlekens Gud göra mera ?

Du är en människa med fri vilja. Gud skapade dig inte till en maskin, som skulle vara tvungen att älska honom. Du kan välja antingen att lyda eller vara olydig mot Gud. Det står i din makt att välja fritt. Glöm aldrig att Gud är kärlekens Gud. Endast de som förnekar eller försmår Kristus kommer i helvetet. Människorna kommer till helvetet, därför att de förkastar Guds frälsningsplan i Kristus. "Den som tror på Sonen, han har evigt liv; men den som icke hörsammar Sonen, han skall icke få se livet, utan Guds vrede förbliver över honom." (Joh. 3:36) Den enda vägen till frälsningen är att mottaga Kristus som vår Frälsare. Den enda vägen till helvetet är att förkasta Kristus. "I ingen annan finnes frälsning, ej heller finnes under himmelen något annat namn, bland människor givet, genom vilket vi kunna bliva frälsta." (Apg. 4:12)

Liksom himmelen är beredd för dem, som mottagit Jesus, så är helvetet berett för dem, som förkastar honom.

Liksom himmelen är beredd för dem, som mottagit Jesus, så är helvetet berett för dem, som förkastar honom. Tänk er in i denna bild. Två världar svingar sig i rymden genom evigheten. Den ena är den återlösta världen paradiset, frälsningen, härligheten; strålande underbar utom all beskrivning, en plats för glädje och skratt, med gator av guld, murar av jaspis, palats av elfenben, portar av pärlor och en livets flod. Vilka skall få bo där ? Alla de, som har blivit tvagna i Lammets blod; de som har mottagit Kristus som sin Frälsare, antingen de är baptister, metodister, presbyterianer eller inga församlingsmedlemmar alls, de återlösta från alla tidsåldrar som mottagit Kristus genom tron.

Den andra världen är den förbannade världen. I denna värld, som aldrig skall ta slut utan som skall vara i evighet, är det gråt, klagan och tandagnisslan. Det finns ingen kärlek där, eftersom människorna genom att förkasta Kristus aldrig mera har någon chans att komma i hans närhet. Helvetet kommer att bli en plats, där minnet av förlorade tillfällen alltid kommer att plåga invånarna. Min vän, du måste göra ett val! Livet är som en rök, det är som en vävares skyttel, det är som en berättelse, som snart är avslutad; det tar så fort slut. Vad du gör med Kristus här och nu är avgörande för var du skall tillbringa evigheten.

Unge man, unga kvinna, far, mor en hjärtattack, en atombomb, en bilolycka, en hotellbrand, och du kommer kanske att börja din långa resa. Har du gjort några förberedelser för den ? Är du beredd? Vet du säkert, var du kommer att hamna ? "Ty om du med din mun bekänner Jesus vara Herre och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, så bliver du frälst." (Rom. 10:9)


Vad är Helvetet?

Billy Graham svarar

Tryckt hos Tryckcentralen, Örebro, 1972

Billy Graham


#Billy Graham #Bok #Traktat #Helvetet


22 kommentarer

1 2 3 »3

x
Jessica svarar Sven
torsdag, 31 december 2020 21:29
Sven skrev:
Hur tänker du då, att vi inte skall ta något vaccin?!

Undrar också.

1129 döda på ett dygn i Tyskland.

Från landets intensivvårdsavdelningar kommer rop på hjälp.

Svaret är att boosta immunförsvaret med vitaminer?

Svara

x
SA svarar Ellen S
fredag 1 januari 2021 11:27
Ellen S skrev:
Vi förstår vinken, även om den var fin.
Vi ska inte ta något coronavaccin.

Tack Christer för att du belyser vaccinets "biverkningar" så här tydligt.

Jag undrar åxå hur du tänker, svara gärna .

Svara

x
Vanessa svarar Sverige
fredag 1 januari 2021 11:50
Sverige skrev:
"Döden och helvetet kastades i eldsjön. Detta, det vill säga eldsjön, är den andra döden. Om någon inte fanns skriven i livets bok kastades han i eldsjön."
(Upp 20:14-15 SFB)

"Och döden och dödsriket blev kastade i den brinnande sjön. Detta är den andra döden. Och den som inte fanns skriven i livets bok, blev kastad i den brinnande sjön."
(Upp 20:14-15 SRB)

Helvetet slungades i eldsjön? Låter konstigt

Svara

x
Vanessa svarar Vanessa
lördag 2 januari 2021 15:51
Vanessa skrev:
Helvetet slungades i eldsjön? Låter konstigt

Finns det någon bra förklaring på Upp 20:14-15?

Det låter konstigt att Helvetet blir kastat i eldsjön.
Jag trodde att eldsjön är själva eldsjön som man plågas i, hur kan själva helvetet bli kastat i eldsjön?

Dödsriket kan jag köpa att det kastas i den brinnande sjön, det är inte alls långsökt att det betyder att dom som redan dött hamnar där.Men att döden blir kastad i den brinnande sjön, döden är väl inte en person som blir plågad??? här görs det en tydlig skillnad mellan döden och helvetet/dödsriket


Svara

x
Sverige
lördag 2 januari 2021 21:31

Upp 20 handlar om "domedagen".

Verserna innan:
"Och jag såg en stor vit tron och honom som satt på den. För hans ansikte flydde jord och himmel, och det fanns ingen plats för dem.
Och jag såg de döda, både stora och små, stå inför tronen. Och böcker öppnades, och ännu en bok öppnades, livets bok. Och de döda blev dömda efter sina gärningar, efter vad som stod skrivet i böckerna."
(Upp 20:11-12 SFB)

Döden finns inte mer för dom som har sina namn skrivna i livets bok.
Upp 21 börjar med en ny himmel och en ny jord.

Svara

x
Vanessa
lördag 2 januari 2021 22:12

Hoppas att någon av vännerna här kan komma med någon bra förklaring med ledning av Den Helige Ande

Svara

x
Vanessa
tisdag 5 januari 2021 20:29

Snälla Jesus hjälp mig att förstå AMEN

Svara

x
Tomas N svarar Vanessa
onsdag 6 januari 2021 15:01
Vanessa skrev:
Finns det någon bra förklaring på Upp 20:14-15?

Det låter konstigt att Helvetet blir kastat i eldsjön.
Jag trodde att eldsjön är själva eldsjön som man plågas i, hur kan själva helvetet bli kastat i eldsjön?

Dödsriket kan jag köpa att det kastas i den brinnande sjön, det är inte alls långsökt att det betyder att dom som redan dött hamnar där.Men att döden blir kastad i den brinnande sjön, döden är väl inte en person som blir plågad??? här görs det en tydlig skillnad mellan döden och helvetet/dödsriket


Jag vill sicka en länk på en ganska lättbegriplig kortare sammanfattning av helvetet
där han också nämner den tolkningen att hades /helvetet är en tillfällig förvaringsplats tills den slutliga domen kommer på yttersta dagen och de som måste
kastas i den brinnande sjön hamnar där

https://www.youtube.com/watch?v=QSx_4LkiQ9s

Hoppas detta kan vara till hjälp

Svara

x
Ingemar B svarar Vanessa
onsdag 6 januari 2021 20:31
Vanessa skrev:
Finns det någon bra förklaring på Upp 20:14-15?

Det låter konstigt att Helvetet blir kastat i eldsjön.
Jag trodde att eldsjön är själva eldsjön som man plågas i, hur kan själva helvetet bli kastat i eldsjön?

Dödsriket kan jag köpa att det kastas i den brinnande sjön, det är inte alls långsökt att det betyder att dom som redan dött hamnar där.Men att döden blir kastad i den brinnande sjön, döden är väl inte en person som blir plågad??? här görs det en tydlig skillnad mellan döden och helvetet/dödsriket


Vanessa,

Beträffande Helvetet.

Det är en oerhört viktig fråga, som inte kan besvaras med en enskild bibelvers.

2 Tim 3:16 ”Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet.”

Ps 119:160: ”Summan av ditt ord är sanning. Dina rättfärdiga domar är eviga.”

För att få en korrekt helhetsbild bör vi läsa igenom hela Nya Testamentet.


Ordet ”helvete” finns inte, varken i den hebreiska eller grekiska grundtexten.

Orden ”Sheol”, ”Hades”, ”Gehenna” översätts alla på olika ställen och i olika bibelversioner med ”helvete”, (ibland med andra översättningar, t.ex. dödsriket). Det kan verka mycket förvirrande för bibelläsaren, men förklaras av likheten i plågorna. Översättningarna förvirrar, men grundtexten är klar. Sedan tillkommer andra ord med samma betydelse.

I NT är det främst Hades och Gehenna som man blandar ihop. Anledningen är mycket enkel: Gehenna och den del av Hades där den rike mannen befann sig (Luk.16: 19–31), översätts båda med ”helvetet”. Den andra delen, där Abraham och Lasarus befann sig, och dit Jesus förde den omvände brottslingen kallar Jesus själv för ”paradiset”.

Den rike mannen kom inte till Hades (”helvetet”) med sin kropp. Domen har ju ännu ej skett. Det finns alltså folk i Hades som pinas och plågas i elden NU.

Efter domen kastas Hades i eldsjön (Upp. 20:14).

I Hades befinner sig alltså syndaren med sin SJÄL innan den slutliga domen. Det är för sent att ångra sig då.

Men innan hon hamnar där gäller följande: ”Inte sände Gud sin Son för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd, men DEN SOM INTE TROR ÄR REDAN DÖMD, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn (Joh. 3:17-18).

Det innebär nu i praktiken att jag är redan dömd om jag hamnar i Hades. Syndaren ska sedan stå upp till den SLUTLIGA DOMEN där straffet formellt fastställs och nu gäller BÅDE KROPP OCH SJÄL - och då blir platsen Gehenna/eldsjön. ”Var inte rädda för dem som dödar kroppen men inte kan döda själen. Frukta i stället honom som kan fördärva både själ och kropp i Gehenna” (helvetet) (Matt.10: 28).

Man måste alltså ha allting klart med Gud, dvs. frälsningen från synden genom Jesus Kristus, INNAN jordelivet är slut. Då behöver den frälsta människan inte gå till Hades, utan hon kan direkt efter den fysiska döden gå till Herren, eller som Paulus säger: ”Men vi är ändå vid gott mod och skulle hellre vilja flytta bort från kroppen och vara hemma hos Herren” (2 Kor.5:8).

Efter domen, när kropparna har uppstått, blir det en annan situation för syndarna… ”Det är bättre för dig att en av dina lemmar går förlorad än att hela din kropp kastas i Gehenna” (helvetet) (Matt. 5:29).

”Sedan skall han säga till dem som står på den vänstra sidan: Gå bort ifrån mig, ni förbannade, till den eviga elden som är beredd åt djävulen och hans änglar” (Matt. 25:41).

”Och djävulen som hade bedragit dem, kastades i sjön av eld och svavel, där också vilddjuret och den falske profeten är. Och de skall plågas dag och natt i evigheternas evigheter” (Upp.20:10).

Syndarna, som inte fått sina synder sonade, kommer alltså att finnas där.

Det betyder att de som ”besökt” och sett släktingar och andra brinna i ”helvetet”, plågade av djävulen, kan inte ha gjort det med helvetet definierat som Gehenna, ”den eviga elden” eller ”eldsjön”.

Som framgår av dessa bibelcitat finns ingen chans för djävulen att plåga någon på denna plats (Gehenna-helvetet).

Men i Hades-”helvetet” kan situationen vara annorlunda…


Jag måste naturligtvis visa alternativet till denna pinoplats, nämligen transformationen genom frälsningen:

https://www.youtube.com/watch?mc_cid=a71435b828&mc_eid=5b7e482d81&v=YsHTuAQwTS8&feature=youtu.be


Svara

x
David Billström
onsdag, 13 januari 2021 19:29

Bara Jesus frälser

"Han (Jesus) är stenen som förkastades av er, byggnadsarbetare, men som har blivit huvudhörnstenen. Det finns ingen frälsning hos någon annan. För det finns inget annat namn under himlen, som är givet bland människor, genom vilket vi kan bli frälsta." Apg. 4:11-12

Endast genom Jesus Kristus, Guds Son, kan människa försonas med Gud. Vi behöver en frälsare. Vi kan inte nå fram till Gud i oss själva. Det är våra synder som separerar oss från Gud. Det spelar ingen roll hur många goda gärningar man försöker göra, för vi har synden i oss. Vi behöver en frälsare.

De glada nyheterna är att Jesus är världens Frälsare. Han är inte bara en profet eller vis man.

"Och erkänt stor är gudaktighetens hemlighet: Gud blev uppenbarad i köttet…" 1 Tim. 3:16

Jesus är Gud som blev uppenbarad i köttet, en människokropp. Jesus syndade aldrig och just därför kunde han ta vårt syndastraff på korset och friköpa oss. Hans uppståndelse från de döda på den tredje dagen bekräftar att Jesu offer är accepterat av Gud och att Jesus var syndfri.

"Och vi har sett och vittnar att Fadern har sänt Sonen till att vara världens Frälsare." 1 Joh. 4:14

Idag vill Jesus försona dig med Gud. Då blir du frälst och får evigt liv. Kom till Jesus idag, där du är just nu, och säg till honom att du vill bli försonad med Gud. Tro och lita på Jesus, han är Frälsaren. Läs mer i tex Johannes evangelium i Bibeln och fortsätt att följa Jesus.

Gud välsigne dig.

/ David Billström

Svara

1 2 3 »3

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


NYTT! Förkorta lång länk här så att den fungerar i din kommentar!

Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

ANNONS:
Himlen TV7

Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Direkt med Christer Åberg - Apg29.Nu


Dagens datum

V 02, fredag 15 januari 2021 kl 21:59

Dagens namn

Laura, Lorentz

Dagens bibelord

“[Abrahams sanna barn] Jesus sade till de judar som hade kommit till tro på honom: "Om ni förblir i mitt ord är ni verkligen mina lärjungar. Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.” (John 8:31-32)

Dagens bön

Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Möt också Laura och Lorentz. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

 • Måndagar 18.00-20.00
 • Tisdagar 09.00 -11.00
 • Onsdagar 09.00-11.00
 • Torsdagar 18.00-20.00

"Det enda som bär är Jesus. Det har Christer Åberg fått uppleva genom livets tuffa utmaningar. Christer är bloggare och författare och driver bland annat apg29.nu". - himlen.tv7


JULTIPS - JULKLAPPSTIPS - JULPRIS

Den längsta natten och Den oönskade


Senaste bönämnet på Bönesidan

fredag 15 januari 2021 16:21
The Jesus is The Lord with Angels? Go into my Mama and my Broter Room. Bless?

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli månadsgivare
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

Wikipedia om Christer Åberg

↑ Upp