Language

Apg29.Nu

Christer Åberg | TV | Bönesidan | Fråga Christer Åberg | Kommentarer | Skrivklåda | Chatt | Läsarmejl | Skriv | Media | Info | Sök
REKLAM:
Världen idag

Andlig klädedräkt

Det ska synas att vi är medborgare i Guds himmelska rike.

Andlig klädedräkt

När man tagit emot Jesus och blivit en ny skapelse i Kristus duger det inte i andlig bemärkelse att klä sig i vilka paltor som helst. 

Av Sven Thomsson
måndag 2 december 2019 19:02
Läsarmejl

Andlig klädedräkt

I Bibeln kan vi läsa om andlig klädedräkt, hur vi ska klä oss andligt, så att de oomvända ser att vi representerar Jesus och vårt medborgarskap i den himmelska världen.

Paulus skriver om de andliga kläderna i Kol.3:12:

”Klä er därför som såsom Guds utvalda, heliga och älskade i innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, saktmodighet och tålamod.”

I en annan översättning står det:

”Ta på de kläder som passar Guds utvalda folk.”

och i ytterligare en annan:

”den nationaldräkt som man ska känna igen er på”.

Dessa kläder kallas i Gal. 5:22-23:

”Andens frukt: Kärlek, glädje, frid, tålamod, mildhet, godhet, saktmod, självbehärskning.”

Klä dig inte i vilka paltor som helst

När man tagit emot Jesus och blivit en ny skapelse i Kristus duger det inte i andlig bemärkelse att klä sig i vilka paltor som helst. Nej de kläder vi då ska ikläda oss är Kristi rättfärdighetsskrud, högtidsdräkten och nationaldräkten, som visar att vi tillhör en annan nationalitet. Det ska synas att vi är medborgare i Guds himmelska rike.

De ofrälsta klär sig oftast i kläder som i Gal. 5:19-21 kallas:

”Köttets gärningar: hor, otukt, orenhet, lösaktighet, avguderi, trlldom, hat, gräl, avund, missunnsamhet, mord, fylleri, frosseri.”

När vi blev frälsta klädde vi av oss dessa orena paltor.

Jordiska kläder

När det gäller våra jordiska, materiella kläder, så frågar vi ofta: ”Vad ska jag ha på mig i dag? Kvinnor frågar kanske: ”Ska jag ha klänning, eller blus och kjol, eller långbyxor. Och männen, kanske frågar: ”Ska jag ha den mörkblå kostymen, vit skjorta och den vinröda sidenslipsen”?

Jesus sa:

”Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på liljorna på marken, hur de växer: De arbetar inte, inte heller spinner de. Men jag säger er, att inte ens Salomo i all sin härlighet var så klädd som en av dem” (Matt. 6:28-29).

Det är i och för sig inte fel att tänka på hur man ska klä sig, men vi ska inte bekymra oss för mat och kläder, för Herren har lovat att ge oss vad vi behöver. Det är han som slutligen ska klä oss i bröllopskläder, när vi ska sammanvigas med vår himmelske Brudgum.

Kärleken

När vi har ekiperat oss i de käder som vi läste om i Kol. 3:12, ska vi tänka på att klä oss i ytterligare ett plagg, som omtalas i Kol. 3:14:

”Framför allt, klä er i kärleken, som är fullkofullkomlighetens sammanhållande band.”

I 1917 års översättning står det så här i samma vers:

”Men över allt detta skolen I ikläda eder kärleken, ty den är fullkomlighetens samman hållande band”.

Tänk, vi får ikläda oss kärleken som en kappa eller överrock utanpå de övriga persedlarna. Då är den andliga klädedräkten komplett.

Denna artikel är ett läsarmejl vilket innebär att det är skribentens egna åsikter. Vill du skriva ett eget läsarmejl?


#Sven Thomsson #Kläder #Helgelse


129 kommentarer


x
Sandra
måndag 2 december 2019 19:45

Det var en riktig härlig beskrivning.

Svara

x
Sofia E
måndag 2 december 2019 20:16

Tack Sven! Mycket bra skrivet! Detta är så sant så sant. Men något jag själv har på hjärtat är hur vi (särskilt kvinnor) faktiskt klär oss, som kristna idag. Tror det är viktigt att vi som frälsta (som är främlingar och gäster på jorden) klär oss anständigt och inte följer med världens trender och klär oss i tajta jeans etc... finns nästan inga kvinnor längre som klär sig i (anständig) kjol utan de flesta går omkring i byxor och jag upplever faktiskt att Gud är sorgsen över det. Vi kvinnor bör bejaka vår kvinnlighet men på ett värdigt sätt. Det är även viktigt att lovsångsledare inte klär sig i utmanande kläder vilket tyvärr hör till vanligheterna idag. Men ingenstans hör man röster som talar om (emot) detta. Vad som finns i våra hjärtan syns i de kläder vi sätter på oss. Jag har skrivit en artikel om detta som jag skickade till tidningen DAGEN men de ville inte publicera det eftersom de ansåg att det inte var relevant.

Svara

x
Andy Svensson
måndag 2 december 2019 20:20

Tackar broder Sven det här var underbart 😊

Svara

x
Emma svarar Sofia E
måndag 2 december 2019 20:21

Helt rätt Sofia! Och din artikel som inte Dagen ville publicera, var ju bara såå bra!!

Systerkram! 🌹🌴🐑

Svara

x
Sofia E svarar Emma
måndag 2 december 2019 20:27

Tack Emma! 🌹🌴🐑 Känns skönt att få stöttning av kristna syskon! <3 Nu väntar jag på att få min artikel publicerad i Världen idag. Om inte heller dem vill publicera den, kommer jag skicka in den hit till Apg29.Svara

x
Leif svarar Sofia E
måndag 2 december 2019 21:16

Du är absolut inne på rätt spår Sofia! Vi lever i en så förblindad tid så att inte ens många kristna förstår att utmanande kläder hör till det onda!
I stort sett allt det här med både överdriven klädfixering och kroppsfixering hör absolut till mörkrets gärningar. Idag har t.o.m männen börjat sminka sig m.m, såsom endast kvinnor för det mesta tidigare gjort. Det rakas både här och där idag för att hår har blivit till något fult, och då menar jag inte skägget utan under armar och runt kön. Allt det här har med den ondskefulla tid vi lever i...

Jag förmodar att det här med att männen idag beter sig som kvinnor också är ett tidstecken inför vilken tid vi lever i, ja, hur nära det är Jesu ankomst. Ja, det är ju advent!!

Det var tydligen liknande tider då Noa i sin ark blev bevarad och upplyft undan syndaflodens dom.Svara

x
Sofia E svarar Leif
måndag 2 december 2019 21:38

Tack Leif! Vad gott att få sina tankar kring detta bekräftade. Ja det är sannerligen en mörk tid vi lever i. Precis! Folk (många kristna, sorgligt nog) har blivit förblindade. Gränserna mellan manligt och kvinnligt suddas alltmer ut. Men en groda skall ju kokas långsamt... Betänk - om några år kanske det är en vanlig syn att se män gå omkring i klänning. Skulle vi låta det gå förbi oss, precis som det gjort med kvinnor som går i byxor? (Nu menar jag inte att man ska stirra sig blind på det jag skriver om kvinnor och byxor. Kanske finns det skäl för vissa att bära byxor och jag har själv gjort det i hela mitt liv, tills för två år sedan. Då upplevde jag hur Gud manade mig att börja bära kjol. Och det funkar, även på vintern (med thermoleggings kommer man långt) OCH som trebarnsmamma ;).

Svara

x
Leif svarar Sofia E
måndag 2 december 2019 22:43

Nej, vi behöver kanske inte riktigt dra allt för höga växlar på just det här med om kvinnor skall ha byxor eller kjolar. Det kan se lite olika ut ute i världen. Det finns ju faktiskt både i Skottland och arabvärlden att också män bär kjol🤔
Vi skall väl kanske inte försöka ändra på allas kulturer, men att som kvinna inte klä sig utmanande med tajta åtsittande kläder både vad gäller kjolar och byxor, samt urringat så att brösten nästan hoppar fram, är absolut inte passande, speciellt inte för kristna som skall leva heliga och rena liv..

Jesus välsigne dig rikligt Sofia..

Svara

x
Sven Thomsson svarar Sandra
tisdag 3 december 2019 08:51

Tack, Sandra

Svara

x
Sven Thomsson svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 08:58

Tack, Sofia E för dina berömmande och uppmuntrande ord. Jag har också blivit avvisad av Dagen när jag skrivit insändare om sådant som inte borde få förekomma i församlingarna. Sådant får inte påtalas i Dagen.
Det är många år sedan jag sa upp min prenumeration på Dagen. Jag har Världen idag, för jag tycker den tidningen är bra.

Svara

x
SA
tisdag 3 december 2019 09:21

Det gäller att klä sej rätt , utifrån den kropp man har . Man kan klä sej tufft och mysigt , men ändå inte utmanande, jag har jobbat i klädaffär , med väldigt mysiga fina kläder , bara naturmaterial , vilket är det det bästa att ha på sej , dock dyrare med mycket fint . Så finns det ju dom som kanske inte ser själva hur dom passar i kläderna dom tar på sej , alla ser inte. men jag har sett en del lovsångare, hjälp tänker jag , så utmanade, och det är inte snyggt .

Svara

x
Sofia E svarar Leif
tisdag 3 december 2019 10:10

Det är sant att det ser olika ut i olika kulturer. Men om en man skulle börja bära klänning här i vår kultur så skulle det inte vara "manligt" på samma sätt som det kanske är för araberna. Är du med på hur jag tänker? I vår kultur och i vårt land har det faktiskt ända in på 50- talet varit givet att kvinnan bär kjol. Ock särskilt i kyrkan. Men numera går de flesta kvinnor till kyrkan i jeans eller byxor. Och jag tycker att det är ett tecken på att vi lever i den yttersta tiden. Ingen behöver hålla med mig, men jag tror att Gud är sorgsen över att kvinnan i sin klädstil i mångt och mycket har blivit en "hen". När Gud började tala till mig om det här så började jag känna en sorg över att jag i hela mitt liv klätt mig så. Jag hörde mig själv säga i ett samtal om kläder, att jag inte är så kvinnlig av mig.. och det var då som Gud börja väcka mig. (Detta har jag skrivit i min artikel). Men precis som du skriver är det än mer viktigt att inte klä sig utmanande. Gud är helig och det blir inte trovärdigt med lovsångare som bär sådana kläder. Gud välsigne dig också. Leif!

Svara

x
Sofia E svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 10:12

Oj, nu blev det visst lite skrivfel i texten... lätt hänt när man skriver fort.

Svara

x
Sofia E svarar SA
tisdag 3 december 2019 10:15

Det beror på vad man menar med tufft. Klär man sig i skinnjacka och trasiga jeans eller kortkorta shorts så tycker jag det säger ALLT om den personens hjärta. Det är för att hävda sig som man klär sig så. Det är inte ett uttryck för ödmjukhet inför vår Gud. Jag själv har varit där... så jag dömer ingen. Jag tror bara att man är så blind så man måste liksom jag, få sina ögon öppnade.

Svara

x
Sofia E
tisdag 3 december 2019 10:16

En kvinna skall icke bära vad till en man hör, ej heller skall en man sätta på sig kvinnokläder; ty var och en som så gör är en styggelse för HERREN, din Gud. 5 Mos 22:5.

Svara

x
Sofia E svarar Sven Thomsson
tisdag 3 december 2019 10:19

Vad tråkigt att höra, Sven. Får man fråga vilket ämne du skrivit om som de inte vill ta med i DAGEN?

Svara

x
Mikael W
tisdag 3 december 2019 10:41

Finns människor i västvärlden som betalar 800kr för att köpa nya men trasiga jeans.

I fattiga länder kämpar många med att ha råd att köpa hela kläder. Kanske dem kan idka byteshandel?

Någon här som vill köpa mina trasiga och otvättade strumpor? 500kr per par


Svara

x
Sofia E svarar Mikael W
tisdag 3 december 2019 11:20


Ja det är galet!! Totalt bortkastade pengar att köpa trasiga kläder!

Hahahahaha! Vad roligt! Nej tack Mikael. Jag klarar mig nog utan dina strumpor. :D

Svara

x
Leif svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 11:43

Jag är helt och hållet med på vad du menar Sofia 👍

Vi lever i de dagar då kärleken har kallnat, män vill vara kvinnor och kvinnor vill bli män, ja regnbågsmänniskorna blir alltfler och fler och skriken från dem att bli accepterade som något naturligt blir också högre och våldsammare, vilket är tydliga tidstecken.

Stå på dig Sofia, din inställning är helt korrekt och från Gud!

Svara

x
Sofia E svarar Leif
tisdag 3 december 2019 11:55

Tack Leif!

Svara

x
Stefan Jonasson
tisdag 3 december 2019 11:59

Huckle.. burka.. Pösiga byxor.. Stora överrockar 😇 😁

Svara

x
AnnMarie svarar Stefan Jonasson
tisdag 3 december 2019 12:11

😀

Jag är glad att Gud aldrig talat med mig om att klä mig i kjol eller klänning.Trivs bäst i byxor.
Men om jag är bjuden på någon finare tillställning så klär jag mig i kjol eller klänning om så behövs.

Svara

x
SA svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 12:12

Vad jag menar , själv klädgalen ... tufft är inget fel , men det måste inte betyda utmanade för det, Gudrun sjöden handlar jag allt , inget utmanade men så roliga härliga glada färger , hon är konstnär, jag håller oxå på med konst, trasiga jeans säljer hon inte . Men jag har det och gillar det , lite hål på knäna inget utmanande , mysig tunika till 👍

Svara

x
Sofia E svarar AnnMarie
tisdag 3 december 2019 12:30

Ja jag trivdes också bäst i byxor och för mig var det en kamp att göra mig av med dem. Vi har blivit vana och bekväma av oss. Ibland, ja ofta är det en kamp när man vill följa Gud. Och det här handlar inte om lagiskhet om någon nu fått för sig det. Det handlar om helgelse.

Svara

x
PetterG
tisdag 3 december 2019 12:32

Problemet med att även kristna klär sig "världsligt" är väl att det är väldigt få av oss som vågar vara annorlunda än "vanliga". Vi vill vara en del av samhället, och vill inte sticka ut genom att vara mera "kyrkligt" klädda.
Det är alltid en svår bedömning hur mycket man ska anpassa sig till "alla andra". Det känns som att man lever i två olika världar med olika normer och regler och det blir jobbigt att "byta om" när man rör sig från den ena till den andra.

Svara

x
Sofia E
tisdag 3 december 2019 12:34

När jag ser den här filmen så gråter jag inombords. Vad mycket som har förändrats sedan dess. Och det bara på 100 år!! :( Säger inte att allt var bättre förr men man ser på människorna att de har en annan respekt och värdighet än vad vi har idag. Den här filmen är tagen endast 12 år före min pappa föddes. (Ja, min pappa är gammal.. 22 år äldre än min mamma).

https://www.youtube.com/watch?v=mG2zXuFnleE&feature=share&fbclid=IwAR2QJUrb_OL2ImtCSb_34G_6lXjX7Krz-UN7YPNjyQIJ2BRX9cbaTxz6i68

Svara

x
Sofia E
tisdag 3 december 2019 12:39

Jag kan "köpa" att man vill eller av någon anledning måste ha på sig byxor men då bör de inte sitta åt och vara av mer kvinnlig modell samt att man har en längre tunika till. Men återigen, detta är vad JAG anser... ingen behöver hålla med. Vi alla får söka Gud i denna fråga.

Svara

x
Mikael W
tisdag 3 december 2019 12:45

Nu tror ju jag, i min enfald, att vår käre Sven hade en lite djupare tanke, än materiella kläder, när han skrev sitt inlägg.....eller missförstod jag Svens intuitioner?

Det är nog värt att läsa Svens inlägg igen, och fundera på vilka kläder man själv bär......

Svara

x
SA svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 12:49

Jag har väldens goaste väninna , ofta skinnjacka, trasiga jeans , och har ett hjärta av guld , så var försiktig med uttalandet du skrev , sen finns det dom som klär sej propert och kanske har ett hårt och kallt hjärta . Klädval avslöjar inte alltid rätt .

Svara

x
SA
tisdag 3 december 2019 12:54

Byxor är inget fel att ha , en tunika över , jättefint 👍 själv uppvuxen i pingst , allt var synd , nu har det svängt rejält , tycker var och en måste känna vad man trivs i och vill ha , kan lätt bil lagiskt .

Svara

x
Sven Thomsson svarar Mikael W
tisdag 3 december 2019 13:04

Ja, Mikael. Det står redan i rubriken för mitt läsarmejl: "Andlig klädedräkt" och då menar jag ANDLIG.
Men det verkar som av de flesta av mina kära vänner på det här forumet har uppfattat det som kroppsliga kläder.

Men om jag också ska skriva litet mer om "vanliga" kläder, tycker jag i alla fall att pastorer kunde använda annat än sjaskiga jeans när de leder möten eller predikar på söndagarna.

Längre tillbaka i tiden hade våra predikande bröder kostym, skjorta och slips. Det gav intrycket att de hade en klädsel värdig en söndagsgudstjänst.
Men tiderna förändras - oftast till det sämre.

Svara

x
Sven Thomsson svarar SA
tisdag 3 december 2019 13:09

SA
Jag tycker det är syndigare idag än förr. Det är bara det att man idag inte vill veta av något som är synd, utan nästan vad som helst är tillåtet.

Svara

x
Sofia E svarar Sven Thomsson
tisdag 3 december 2019 13:12

Nej Sven. Jag har inte uppfattat det så. Jag tyckte din insändare var väldigt bra och jag förstår att det inte handlar om vanliga kläder. Ber om ursäkt att debatten har kommit att handla om fysiska kläder men det var bara det att jag tycker det ämnet är viktigt beröra också.

Svara

x
Sofia E svarar SA
tisdag 3 december 2019 13:13

Som jag själv skrev... det är inte meningen att det ska bli lagiskt och jag är inte ute efter att döma någon. Gud välsigne dig!

Svara

x
Sofia E svarar SA
tisdag 3 december 2019 13:15

Jag håller fullständigt med. Inga anständiga kjolar i världen kan göra ett hjärta mjukt. Det måste BÖRJA inifrån.

Svara

x
Sofia E svarar Sven Thomsson
tisdag 3 december 2019 13:16

Precis. Människor har blivit så indoktrinerade av vårt samhälles moraliska kollaps att man snart inte vet skillnad på vad som är rätt och fel.

Svara

x
Sven Thomsson svarar PetterG
tisdag 3 december 2019 13:21

Käre broder PetterG.
Det är inte bara i klädedräkt de kristna inte vågar vara annorlunda. Det allvarligare är att man inte vågar vara annorlunda än världen i fråga om livsstil heller. Man anpassar sig till världen även på det området.

De ofrälsta måste kunna se att vi inte liknar dem när det gäller livsstil och livsföring. De måste se att vi tar avstånd från världens sätt att leva.

Svara

x
AnnMarie svarar Sven Thomsson
tisdag 3 december 2019 13:24

Kanske det är så att den andliga klädedräkten har en massa skavanker och då försöker man kompensera med den lekamliga klädedräkten 🤔

Svara

x
Sofia E svarar AnnMarie
tisdag 3 december 2019 13:28

Så kan det också vara och det är ju inte alls vad Gud vill... Du får självklart tro vad du vill om mig men Gud känner mitt hjärta och vet att jag söker behaga honom i allt, inte minst när det gäller den andliga klädedräkten.

Svara

x
Tomas N
tisdag 3 december 2019 13:32

Bra artikel. Finns ännu flera liknelser om kläder och allt påminner om att vi väljer hur vi skall vara ,tala och agera.
Men också att det Gud gör kan liknas vid kldädedräkter.
Saliga är de som tvättar och får sina kläder tvättade.
Det är våra liv och gärningar som vi kan få lämna in på Guds unika tvätteri.
Må vi bevara och hålla fast vid detta stora som vi får ta emot och vara en del av.
Det är inte kul att gå runt i smutsiga kläder som luktar och ser illa ut.

Svara

x
SA svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 13:33

Säger allt om personens hjärta .... det var nog lite dömmande iaf , som jag skrev nej behöver det absolut inte vara ,OJ va fel man kan ta🤔

Svara

x
Sofia E svarar AnnMarie
tisdag 3 december 2019 13:33

Det jag ville ha sagt med mina inlägg här är att jag tror att Guds ande bedrövas över att det finns kristna som klär sig på ett sätt som inte behagar Gud (det finns faktiskt bibelord om hur vi bör klä oss, dvs anständigt, blygsamt etc). Vad som finns i en människas hjärta (hur den andliga klädedräkten ser ut) syns även utanpå. Men det finns INGEN pastor eller ungdomsledare nuförtiden som berör detta och det tycker jag är sorgligt. DAGEN hade en artikel i oktober om hur unga i kyrkan känner press att klä sig trendigt och då är det något i våra församlingar som gått mycket snett!

Svara

x
Sofia E svarar SA
tisdag 3 december 2019 13:35

Jag skrev snabbt och tänkte mig inte för. Nej, jag borde inte ha skrivit ordet "ALLT". Men jag står ändå för att jag tycker att hur vi klär oss speglar en del av vårt hjärta och kläder sänder signaler/budskap, det går inte att komma ifrån.

Svara

x
PetterG
tisdag 3 december 2019 13:54

Jag håller med om att vi ska vara "anständigt" klädda, men hur ska vi då behandla och bemöta dem som kommer till kyrkan "oanständigt" klädda. Om vi påtalar detta så uppfattas vi som ovälkomnande "vadå är inte alla välkomna till kyrkan".

Svara

x
SA svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 14:01

Finns det någon undervisning överhuvudtaget i dag om helgelse ? Då är det inte lätt för unga ,som påverkas av allt värden har att bjuda på.

Svara

x
SA svarar PetterG
tisdag 3 december 2019 14:04

Alla är välkomna , oavsett , viktigast att bli bemött med kärlek , kläder.... isf en senare fråga , om det är så viktigt , frälsningen viktigast .

Svara

x
SA svarar Sven Thomsson
tisdag 3 december 2019 14:21

Kanske på ytan, men vet av erfarenhet , att det fanns lika mycket då oxå , allt syns inte.

Svara

x
Sven Thomsson svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 14:44

Jo. Sofia. Jag har skrivit om förändring i sång- och musiklivet i församlingarna, t.ex. att man satsas för mycket på det konstnärliga och nyanserade, så att spontaniteten och smörjelsen gått förlorad. Det ville de inte ta in.
Jag har också skrivit mot elitidrotten, där berömda idrottsstjärnor blir upphöjda nästan som gudar. Den artikeln ville de inte heller publicera. Jag har skrivit mer sådant som blivit refuserat, men jag kommer inte ihåg allt.

Svara

x
Sven Thomsson svarar AnnMarie
tisdag 3 december 2019 14:45

Ja, det vore ju i så fall olyckligt.

Svara

x
Sven Thomsson svarar PetterG
tisdag 3 december 2019 14:54

Ja, den frågan är lätt att besvara. Vi kan inte begära att de oomvända, kanske utslagna ska komma till mötena i högtidskläder. Men vi, som bekänner oss att vara frälsta bör komma anständigt klädda till gudstjänsterna.

Svara

x
Sven Thomsson svarar SA
tisdag 3 december 2019 14:55

Alldeles riktigt.

Svara

x
AnnMarie svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 15:01

Jag syftar inte speciellt på dig utan i största allmänhet.Vi brukar ju gärna försöka bättra på det mesta för att om möjligt verka vara mer andliga.

Svara

x
Sven Thomsson svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 15:02

Jaa, Sofia. Jag tycker att det här med trender och moden har urartat fullständigt. Och folk har överfulla garderober, men köper nytt, så fort det introduceras på t.ex. Hennes & Mauritz.

Svara

x
Sven Thomsson svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 15:07

Det är väl så, Sofia att i det mesta som skrivs här på sidan, så är det lätt att glida ifrån ämnet, grundtemat som ett läsarmejl bygger på.

Svara

x
Sofia E svarar Sven Thomsson
tisdag 3 december 2019 15:11

Vad tråkigt att höra att de inte tar in sådana artiklar! :( Har du provat att skicka dem till Världen idag?

Svara

x
Sofia E svarar AnnMarie
tisdag 3 december 2019 15:11

Ok. Ja, så kan det nog vara många gånger tyvärr.

Svara

x
Sofia E svarar SA
tisdag 3 december 2019 15:13

Nej, det verkar helt försvunnit sorgligt nog. Hillsong är ju en församling som växer men jag har aldrig hört en predikan om helgelse där. Varför, kan man fråga sig??

Svara

x
SA svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 16:02

Hillsong ... mer konsert liknande , fin musik , men tunt förövrigt , är väl kanske sådant många vill ha i dag, nej vad som behövs , förkunnelse om helgelse förnya kärleken till Jesus , och riktig mat tycker det verkar som många är nöjda med lättsmält , men att helga sej och ta korset på
kostar , men det är ändå det bästa, 🎇

Svara

x
Christina Staberg
tisdag 3 december 2019 17:19

Jag gick till en ny församling för ett år sedan pastorn var en kvinna ock jag lade märke till hennes eldröda målade naglar ursäkta men jag tyckte inte det passade en Guds tjänare Jesus sa var helig för jag är helig konungars konung Herrarnas Herre Har jag rätt eller fel Guds rika välsignelse till er alla

Svara

x
Sven Thomsson svarar Sofia E
tisdag 3 december 2019 17:25

Nej. Det är länge sen jag skrev de artiklar jag nämnde, säkert 15-20 år sen. Jag har inte haft Dagen sen dess.
Jag har fått in någon artikel i Världen idag. Jag är helårsprenumerant på den och tycker den är väldigt bra.

Svara

x
Sven Thomsson svarar Christina Staberg
tisdag 3 december 2019 17:33

Du har rätt, Christina. Och illröda målade munnar. Jag tycker sminkade kvinnor är fula, rent ut sagt. Allra mest när det gäller bekännande kristna och till och med pastorer.
Och männen. Är de bättre? Bibeln säger att männen inte ska ha långt hår. Ändå har en del män långt hängande hår, som en kvinna. En del kristna karlar har till och med hästsvans.

Svara

x
SH
tisdag 3 december 2019 17:51

Tycker precis som Sofia.

Sedan en tid tillbaka har jag gjort som Sofia, lämnat långbyxorna för kjol i kyrkan. I vår lilla församling är vi pensionärsdamer i majoritet.Jag bryr mig inte om att bara jag har kjol, tror faktiskt några kommer följa efter. Skönt att känna sig fri. Gjorde några försök tidigare men nu är det definitivt kjol som gäller. Trivs så jättebra i kjol, även hemma. Långbyxor när man jobbar ute.

Självklart får det inte bli lagiskt utan som respekt för vad som är Guds vilja.
Och med tanke på att det även är Guds vilja att det är en klar skiljelinje mellan världens och Guds barn. Inte minst i denna tid då den närapå suddats ut.
Vill minnas att man förut trodde på den lögnen att vi vinner världens människor bättre om vi inte är så annorlunda. Men tror nog att många inser nu att så inte var fallet.Svara

x
Sven Thomsson svarar Andy Svensson
tisdag 3 december 2019 17:53

Tack själv, broder Andy

Svara

x
SA svarar Sven Thomsson
tisdag 3 december 2019 19:36

Var står det att en man inte ska ha långt hår ?vår svärson som är musiker har lockigt långt hår ofta uppsatt som en lite knut , har är sååå fin i det , men alla kvinnor då ? Massor har kort hår , däremot för mycket smink , inte snyggt , men lite kan bara fint , undra om Gud har så ont av att en kvinna har kort , och en man långt , en del män är så fina i det ,jusus har långt hår på alla tavlor , vackert tycker jag.

Svara

x
AnnMarie
tisdag 3 december 2019 20:05

Bryr mig inte om hårlängder men många gör ju det förstår jag.
Vad beträffar kvinnor med kort hår kan det ju många gånger bero på att de har så tunt hår att det helt enkelt inte växer, inget de kan rå för.
Så finns det ju kvinnor med tjockt hår mustasch och skäggstrån också och vad ska de göra åt det?

Svara

x
SA
tisdag 3 december 2019 20:27

Oavsett hurdant hår man har , så vad spelar det för roll , vi har olika smak , och passar i lite olika frisyrer , inget jag stör mej på , finns viktigare saker.

Svara

x
Sven Thomsson svarar SA
tisdag 3 december 2019 20:29

Det står i 1 Kor. 11:14 att "det är en skam för en man om han har långt hår."

På Jesu tid var det romersk sed att männen skulle ha kortklippt hår. Paulus hade det och mycket talade för att Jesus också följde den romerska seden och hade kort hår.

Konstnärer som målat av Jesus på tavlor har aldrig sett honom i verkligheten, så dessa målningar är inget bevis för att Jesus hade långt hår.

Svara

x
Leif
tisdag 3 december 2019 20:33

Istället för att tycka hit och dit så bör väl Bibeln vara rättesnöret, eller skall vi kanske hellre bara gå efter hur vi känner och tycker?

Det verkar ju när man läser kommentarerna som om det mest är vad vi själva tycker som skall vara rättesnöret och inte Guds Ord!

1 Kor 11:6
För om en kvinna inte har något på huvudet kan hon lika gärna klippa av sig håret. Men om det är en skam för en kvinna att klippa eller raka av sig håret, så bör hon ha något på huvudet.


1 Kor 11:14‭-‬17
Lär inte själva naturen er att det är en skam för en man att ha långt hår men en ära för en kvinna, eftersom hon har fått håret som slöja? Men om någon har lust att strida om detta har vi ingen sådan sed, inte heller Guds församlingar. När jag nu ger dessa föreskrifter berömmer jag er inte, för era sammankomster är mer till skada än till nytta.

Svara

x
Leif
tisdag 3 december 2019 20:42

Jag säger inget om dem som av vissa speciella orsaker har fått klippa av håret eller tvärtom, kanske cancer eller annan orsak, men!

Förövrigt handlar det allra oftast om upproriskhet mot Gud, och speciellt mycket av denna upproriskhet ser vi just nu i våra dagar. Män med hårknutar och kvinnor med rakade huvuden. Varför väldigt många kristna också tycker att det är ok är för att denna tidsålders väsende har förblindat även de troende...

Svara

x
Leif
tisdag 3 december 2019 20:48

Romarbrevet 12:2

Och anpassa er inte efter den här världen , utan låt er förvandlas genom förnyelsen av ert sinne så att ni kan pröva vad som är Guds vilja: det som är gott och fullkomligt och behagar honom.

Svara

x
SA
tisdag 3 december 2019 21:14

Klart vi ska följa Guds ord , men vad det gäller både kläder och hår , så måste jag nog ändå säga att låt var och en känna in detta inför Gud, jag har inte långt hår , och har aldrig kännt mej fördömd av Jesus , har alltid jeans , tunikor ej heller känt mej fördömd av Jesus , och min svärson har långt ,skulle aldrig säga att det är en skam till honom , den som i så fall är utan synd kan kasta första stenen, jag vill inte det .

Svara

x
Sofia E svarar Christina Staberg
tisdag 3 december 2019 21:49

Jag skulle reagerat precis som du. Men gör man det så tycker folk genast att man dömer, vilket är tragiskt. Jag tycker inte heller det passar sig att en kristen har röda naglar och särskilt inte en pastor! Det där med hårlängd orkar jag inte diskutera om nu.. men jag tror att samma sak gäller där - man bör ha en frisyr som är anständig och som är kvinnlig/manlig. Inte låta raka av sig sitt hår som kvinna eller färga det blått eller rosa eller nån annan uppseendeväckande färg. Men återigen - var finns de pastorer och ungdomsledare som talar om detta??

Svara

x
Sofia E svarar Leif
tisdag 3 december 2019 21:51

Tydliga bibelversar!

Svara

x
Mikael W svarar Leif
tisdag 3 december 2019 21:54

Simson hade långt hår, eftersom han var en Nasir, och Nasirer klippte sällan sitt hår.

Jag har även svårt att visualisera Johannes döpare som kortklippt, med slips och maggördel. Tror du inte att hans hår var lite långt och ovårdat? Svårt att veta, men han var ändock så pass ren i sitt hjärta att Jesus lät sig döpas utav honom.

Nu handlar ju den andliga klädnaden, som Sven skrev om i sitt inlägg, främst om kärlek. Jag har svårt att tro att Jesus lägger någon större vikt vid vår hårlängd, men jag håller med dig om att bibeln är rättesnöret, och står det som det står om hårlängden så kan man försöka följa det, men Jesus är nog mer intresserad av våra hjärtan......tror du inte det Leif?

Svara

x
Stefan Jonasson
tisdag 3 december 2019 21:56

Fantastiskt vad vilket religiöst paragrafrytteri.. Hur kan man påstå att om en man som har långt hår är upproriska mot GUD eller om en kvinna är kortklippt... Jag tror inte att du tolkar rätt 1kor 11 du gör det till någon slags lag paragraf.. Jag tror att om man verkligen släpper sitt lagiska paragraftänkande... Kan man förstå vad paulus menar med det kapitlet kontexten av det kapitlet börjar med att ha en makt över sitt huvud KRISTUS ÄR VAR MANS HUVUD... Jag tycker att du ska sluta paragraf tolka det som står i korinterbrevet 11 överlåta åt någon kunnig teolog som kan det originaltexten att beskriva vad paulus menar med detta kapitel.. Jag tror det handlar om att ha en makt på huvudet... Jag tror att du har helt fel Leif GUD bryr sig inte om en man har långt eller kort hår.. Eller en kvinna GUD ser till hjärtat inte det yttre.. Är det inte så?.. Jag kunde inte låta bli att provocera din tolkning därför att jag hoppas att någon kunnig person kan bringa klarhet i 1 kor 11.. Vi vill ju alla försöka förstå och följa GUDS ORD

Svara

x
Sofia E svarar SH
tisdag 3 december 2019 21:56

Härligt att höra, SH! Något jag förundras över är att några personer har frågat mig om/varför jag alltid bär kjol. Och det har varit kvinnor. Det bevisar att det är ovanligt idag att som kvinna bära kjol. Jag tycker det är en tråkig utveckling.

Svara

x
SA svarar Stefan Jonasson
tisdag 3 december 2019 22:05

Tack Stefan Jonasson , tycker som du 👍

Svara

x
Stefan Jonasson
tisdag 3 december 2019 22:16

Jakobsbrevet talar lite om klädedräkt i kyrkan, om nu disskutionen började handla om yttre attribut när det borde handla om den andliga dräkten *jak 2:1-3 göra skillnad på människor tex en välklädd rik typ går in i kyrkan och man ger honom en framträdande plats... Sen kommer det en fattig med smutsiga kläder och han får stå i ett hörn eller sitta på golvet... 1kor 11 handlar om att ha en auktoritet över sitt huvud kontexten antyder det... Paulus använder bara hårlängder som en illustration.. Det är ingen lagparagraf...

Svara

x
Leif svarar Stefan Jonasson
tisdag 3 december 2019 22:20

Jag tror mer på Paulus och Guds Ord än på ditt ständiga motsägande mot både det ena och det andra i Guds Ord, och att du inte förstår att upproriskheten mot Gud i dagens samhälle är större än den någonsin har varit bland både "kristna" och icke kristna kan jag tyvärr inte göra mycket åt.

Stå hellre på den sida som försvarar Guds Ord och inte tvärtom Stefan! Paulus kallade det du tycker är ok för skam. Jag håller mer med Paulus som jag tycker var mycket kunnig, så får du tycka att jag är okunnig!

Jesu frid...

Svara

x
Leif svarar Mikael W
tisdag 3 december 2019 22:28

Givetvis är Jesus först och främst intresserad av hjärtat, men sen vill Han förstås att vi skall vara heliga. Bland dagens moderna kristenhet så hånar man heligt tänkande, och det märks tydligt här inne... Det var mer respekt hos den äldre generationen kristna, vilket många ofta förlöjligat. Jag har alltid respekterat dem som både skött och klätt sig ordentligt i tro!

Det speglar ofta också den inre människans klädsel som någon skrev, inte alltid men ofta..

Svara

x
Stefan Jonasson
tisdag 3 december 2019 22:29

Jag kan ju lika gärna fortsätta om det ämnet.. Är det verkligen så att en kvinna ska ha en man som auktoritet över sitt huvud det börjar med att en man ska ha KRISTUS som auktoritet över sitt huvud... Där har vi det.. En kvinna behöver inte underordna sig en man som inte underordnar sig KRISTUS.. Här kommer den andliga klädedräkten in i bilden ödmjukhet under GUDS auktoritet.. ÖDMJUKHET.. UNDERORDNA ER VARANDRA I KRISTUS.. Det är nog det som 1kor 11 talar om.. Ibland upplever jag som att vi har gjort hela 1korinterbrevet till en enda stor lag paragraf... Och konstiga doktriner.. Jag kanske överdriver men lite grann är det så?

Svara

x
Leif svarar Stefan Jonasson
tisdag 3 december 2019 22:39Återigen säger du tvärtemot Guds Ord när du hävdar att inte en kvinna behöver underordna sig en otroende man!!!!

1 Pet 3:1
På samma sätt ska ni hustrur underordna er era män, så att även de män som inte vill tro på ordet kan vinnas utan ord genom sina hustrurs liv,

Svara

x
SH
tisdag 3 december 2019 22:45

I Kor 11:15-16, om långt eller kort hår hos en kvinna.

vers 16: Men om någon vill strida om detta, så har vi inte en sådan sed, inte heller Guds församlingar.

Här talas om seder, därför behöver kvinnor inte ha långt hår, men som i allt annat - kort inom rimliga gränser som det var innan snagghåret tog plats i samhället. Och att frisyren är "kvinnlig".
Men är en ära för en kvinna att ha långt hår säger Ordet.

Svara

x
Leif svarar SH
tisdag 3 december 2019 23:12

Du tolkar nog det hela lite fel här enligt vad jag tror SH.

Att de inte hade en sed handlar mest här om att de inte hade en sed om att strida om denna fråga och liknande frågor och inte så mycket annat!

Sen vill jag bara tillägga att själv har jag inga problem med att folk har olika frisyrer och allehanda kläder förutom att en kristen inte bör kläda sig utmanande för att verka sexig och heller inte snobbigt för att verka vara mer värda inför andras ögon, Gud ser som sagt rakt igenom allt sådant...

De okristna förstår ju inte så låt deras klädval vara i fred även om det kan kännas lite olustigt emellanåt.

För egen del får man gärna komma i en två meter hög rosa punkfrissa, långkalsonger och högklackat till Gudstjänsten, det gör mig endast glad 😊!

Glad advent...

Svara

x
Stefan Jonasson
tisdag 3 december 2019 23:17

Leif vadå återigen säger emot GUDS ORD.. Jag vill ju ibland gå till botten med alla olika påståenden och tolkningar av skriften, jag är ingen märkvärdig bibel profet jag har tusentals frågor som jag brottas med varje dag och är bara intresserad av att lära mig av andra.. Ber om ursäkt för mitt provocerande sätt det är inget personligt... Man och hustru 1pet 3:1-7 här handlar det återigen om klädedräkten ÖDMJUKHETEN underordna er varandra i KRISTI FRUKTAN, här talas det om en kvinna som lever med en man som inte kan tro... Men när han ser hur ödmjuk och mild hon är skönheten hos en kärleksfull och ödmjuk kvinna så kanske han tillslut inte Kan förneka att GUD bor i henne, men en kvinna som lever med en ogudaktig man som är elak och slår henne och går emot GUD behöver hon inte underordna sig... Det är KRISTUS som är hennes auktoritet... Jag känner att jag kommit ut på djupt vatten nu detta ämne är verkligen ett delikat ämne.. Jag tror även på kvinnliga förkunnare... Till syvende och sist handlar det om att ödmjuka sig under GUD.. Vi måste alltid lyda GUD mer än människor.. Det gäller även hur mycket en kristen skall underordna sig en otroende man... Jag kan väl erkänna att jag är lite provokativ.. Men under livet har jag lärt mig att om man provocerar någon lite försiktigt kan man få deras mask att falla av... Jag kan ha fel lite grann men man ska inte gå på tå för någon.. Eller bli någon människas dörrmatta det gäller även i ett äktenskap.

Svara

x
Mikael W svarar Stefan Jonasson
onsdag 4 december 2019 00:13

Intressanta tankegångar du har Stefan....

Många skrattar åt mig eftersom jag alltid stannar vid röd gubbe. Det är ju inga böter på det, men gör man det till en vana att gå mot rött, så kanske steget till att köra mot rött minskar, och det är ju ett trafikbrott.

Jag fyllde i en blankett igår, som började med frågan, är du man, kvinna eller annan?

Vilken oskyldig fråga....men vad är nästa steg?

Eftersom jag igår kände mig som en ekorre så fyllde jag i ”annan” och vips så fick jag en ny blankett utan ”annan”

Ribban för vad som omoraliskt fel sänks ständigt i vårt samhälle, och jag ser inget gott i det. Snart är allt ok för människan, men så ser inte Gud på saken. Gud är ordningens Gud vi ska inte skapa oordning. Det börjar med något oskyldigt som nästan alla kan acceptera....se’n inför Satan nästa steg

Svara

x
Leif svarar Stefan Jonasson
onsdag 4 december 2019 06:56

Även det här är säkert en text du inte tycker vi bör följa, eller!

1 Pet 2:18
Ni slavar, underordna er era herrar och visa dem all respekt, inte bara de goda och milda utan även de hårda

Sen tål jag motsägningar till en ganska hög grad utan att bli upprörd, men jag är sån att jag alltid väljer att tro på Guds Ord före människors egna omformuleringar efter eget tycke och smak... Därför kanske en del tycker att också jag ibland låter hård och kall, men summan av Guds Ord är alltid nummer ett!

Om Skriften säger att vi skall underordna oss även de otrevliga och hårda så gäller det även om vi tycker att det känns otrevligt. Guds väg består inte endast av goda rätter såsom tårta och glass utan även ibland av rutten fisk och mögel till middag! Det är bara att tugga på!!!

Jesu välsignelser över dig Stefan..

Svara

x
Tomas N
onsdag 4 december 2019 07:34

Bakom Bibelns instruktioner om frisyr och klädnad tror jag finns tankar och design som Gud har tänkt på ,även om en del som Paulus skriver om kan vara kulturellt betingat.

Jag tänker så här.
Förutom nasirerna så ser jag långt hår bland män som fåfänga.Hedningar av olika slag har haft knutar,tofsar och hästsvans och mohikanen e t c och och det framstår som ett sätt att verka skrämmande eller praktfulla.I mina ögon är det fåfänga.
Kvinnans hår är för mig en slöja och en skönhet på alla sätt. Kort hår är förstås ett fritt val som inte skall ses ned på.
Men i dagens era så är det väl många kvinnor som influeras av andra systrar som innerst drivs av att inte vilja vara kvinnor utan mera män och ta plats och auktoritet.

Alltså ,Jag menar inte att döma någon,men om man ser på djupet tror jag det finns en tanke vad man vill signalera till omgivningen. Några hakar på trender ovetandes förstås.

En sak som upprör mig är den androgyn trenden idag hos unga med samuraitofs eller kort hår med kvinnligt lång sidolugg. Ofta med färgslingor.

När det gäller klädsel så är det egentligen helt uppenbart att man skall undvika utmanande klädsel i församlingen och f f a på podie/scen i kyrkan. En attraktiv kropp drar fokus åt fel håll,men vi behöver inte bli extrema och tänka heltäckande. Undvik tighta kläder korta kjolar och högklackat och männen behöver också tänka på detta även vi har lite mindre risk naturligt sett.

Svara

x
Leif svarar Tomas N
onsdag 4 december 2019 08:20

Vi ser det ganska lika👍

Svara

x
SH
onsdag 4 december 2019 09:11

Leif, jag har hört tolkningen sådan, att det gäller håret. Men inte tänkt någon annan möjlighet.
Så visst, kan vara som du skriver.
Glad advent till dig med!


Svara

x
AnnMarie
onsdag 4 december 2019 09:41

Om en kvinna i alla lägen ska underordna sig sin otroende man hur ska hon då hantera tex mannens krav på att hon ska avsäga sig sin tro??
För att skilja sig från honom får hon ju inte heller göra 🤔

Svara

x
Mikael W
onsdag 4 december 2019 09:58

Jag satt på ett cafe’ i Fjollträsk en dag tillsammans med några arbetskamrater. In på cafe’t stiger en medelålders man med ett stort burrigt skägg. Han var klädd i kavaj och slips. Så långt var allt väl.

Men, han var dessutom klädd i en klänning, och när jag fick se klänningen så började jag att asgarva åt mannen. Mina kamrater försökte lugna ner mitt hejdlöst högljudda garv.

Så, vem uppförde sig mest illa i Jesu ögon, mannen som klädde sig på ett för honom smakfullt sätt, eller var dej jag som fullständigt förstörde mannens dag med min föraktfulla och nedvärderande garv?

Svara

x
Emma
onsdag 4 december 2019 10:07

Fick dessa underbara sånger av en vän igårkväll
💕 🐑 🌴 💕 🐑 🌴 💕 🐑 🌴 💕

https://youtu.be/N1Y__7uKYWE

Svara

x
Stefan Jonasson
onsdag 4 december 2019 10:11

Varför får du den bibel versen att låta som en paragraf... Underordna eller respektera vad är skillnaden.. Vi lever väl inte i ett slav samhälle... Det kan väl tolkas som att inte stjäla eller vara oärlig mot sin arbetsgivare.. Utan respektera även en idiot till chef och sköta sitt jobb klanderfritt... Vad hade hänt om apostlarna underordnat sig fariseerna när dom förbjöds att predika om JESUS... Det står i romar brevet bli inte någon människas slav.. Bli ingen dörrmatta läser jag in i det..

Svara

x
Emma svarar Mikael W
onsdag 4 december 2019 10:14

Bra kommentar Mikael
Mycket bra exempel...
Fler ord än så är överflödigaSvara

x
Andy Svensson
onsdag 4 december 2019 10:43

Herre rena mig från föraktets tänkesätt.
- Även från självföraktet
-Lös mig så att jag kan förstå nådens tänkesätt Amen..

I Guds Rike finns inte plats för föraktets synsätt, att lita på sig själv och se ner på andra.
(Luk. 18:9-15 Fariséen och publikanen.)

Kunskapen om Gud leder till Gudsdyrkan och löser oss från syndens träldom.
Kunskapen om gott och ont har förmåga att få föraktets dimension att växa i våra liv och binder oss därmed i synd.

Svara

x
Rebecka S
onsdag 4 december 2019 10:54

Derek Prince sa det bra en gång: man bör klä sig på ett sådant sätt så att uppmärksamheten dras till ansiktet och inte en annan kroppsdel, eftersom det är i ansiktet Kristus härlighet reflekteras.

Svara

x
Leif svarar AnnMarie
onsdag 4 december 2019 11:21

Att avsäga sig sin tro på Jesus är givetvis djävulens högsta önskemål vilket man aldrig skall underordna sig.

Att underordna sig rätt eller fel är också något vi skall göra efter summan av Guds Ord och det är när man inte förstår helheten som man också har svårt för en del Bibelord...

Svara

x
Mikael W svarar Leif
onsdag 4 december 2019 12:08

Hur ör det nu Leif, ska var och en tolka bibeln med Guds vägledning, eller är det din bibeltolkning som gäller?

Vi ska ju alla försöka att följa Guds ord, men det måste inte nödvändigtvis betyda att följa din tolkning av bibeln.

Ingen som skriver här är väl förmer än någon annan i Guds ögon.

Håller du med mig?

Svara

x
AnnMarie svarar Leif
onsdag 4 december 2019 12:15

Du skrev tidigare 06:56 till Stefan om att underordna sig det som ör hårt och otrevligt därav men fråga!

För övrigt är jag på samma linje som Stefan 👍

Svara

x
Leif svarar AnnMarie
onsdag 4 december 2019 12:21

Jag blev lite avbruten under sista kommentaren, men det står ju också att vi skall lyda Gud mer än människor, och det är just det man lär sig genom att läsa och underordna sig sin Bibel ordentligt.. Jesus sa att vi skall vända andra kinden till, vilket också ofta skapar irritation bland Hans efterföljare pga att man inte fullt ut vill följa i Jesu fotspår.

Tänk om Jesus hade slagit tillbaks eller använt sin Gudomliga auktoritet när Han orättfärdigt blev slagen och misshandlad av elakingar, då hade vi alla gått evigt förlorade..

Nej, det finns en hemlighet i att underordna sig som många inte verkar vilja förstå..Jesus förstod, och Paulus förstod eftersom han sa att det var i svagheten han fann sin styrka, dvs Guds kraft.
Det är inte den egna styrkan som ger andliga segrar utan i underordnandet av Jesus Kristus Guds Ord..Vi behöver bättre lära oss underordnandets gränser för att vi också skall kunna få uppleva mer av andliga segrar....

Jesu frid..

Svara

x
Leif svarar Mikael W
onsdag 4 december 2019 12:27

Alla får givetvis tolka hur man vill, sen om det blir rätt eller fel är frågan.. Det enklaste är att läsa och göra som det står i summan av Guds Ord. Jag tror att många missar vad som menas med det!

Oftast står det allra mesta på flera sätt och flera olika vinklar i Bibeln. När man sedan tillåter dessa ställen att smälta samman och vara ja eller nej tillsammans, då har man vägen man bör tänka och vandra efter...

Svara

x
Leif svarar Mikael W
onsdag 4 december 2019 12:34

Att tolka med Guds Andes hjälp är alltid det första.. Men då skall man förstå att Guds Ande aldrig går emot Sitt eget Ord!

Men, som du ställer frågan så är det i så fall ingen som skriver här eller någon annans tolkningar man skall bry sig om, varken min, din, Stefans, AnnMaries eller någon annans!

Men jag vill ändå mena att Guds Ande ändå talar igenom sina barn här. Det är bara att lära sig lyssna till Andens röst och inte de egna känslorna om vilket som är rätt eller fel...

Svara

x
Mikael W svarar Leif
onsdag 4 december 2019 12:44

Problemet med en så’n här blogg Leif, är att man sällan vet hur gammal någon är, hur länge personen varit frälst mm. Dessutom har man bara några meningar på sig att få fram sitt budskap. Människor har olika bibelkunskaper, erfarenheter, kön, tillhör olika samfund och kanske olika kulturella bakgrunder

I det naturliga livet, där man snabbare får den informationen, och även använder sitt kroppsspråk så brukar det bli mindre meningsskiljaktigheter.

Det man bör komma ihåg, är att när Jesus vandrade omkring i Israel så var han oerhört tolerant (bortsett mot Farise’erna). Han hade ingenting emot att prata med alkisar, prostituerade och tullindrivare, och jag tror (?) att Jesus även var en god lyssnare.......

Kanske även vi som följer Jesus måste vara mer toleranta med dem vi möter (???)Svara

x
AnnMarie svarar Leif
onsdag 4 december 2019 13:06

Ja problemet är ju när andra människor vill avgöra när vi ska vända andra kinden till eller sätta ner foten.

Svara

x
Leif svarar AnnMarie
onsdag 4 december 2019 13:30

Det viktiga är ju inte när människor tycker att du skall vända andra kinden till utan det är ju när Jesus säger att du skall göra det! Det viktiga är alltså att du vet för att de andliga välsignelserna skall kunna flöda fram pga av rätt handlande.. När du gör det på rätt sätt så sätts Guds kraft i rörelse.. Och det är just det jag tycker är det viktiga, inte vad våra känslor säger, inte vad andra tycker, utan att Guds kraft får möjligheten att verka så att Guds rike går framåt och Jesu namn får bli förhärligat.
Det blir aldrig så så länge vi hanterar situationer med mänskligt förnuft och styrka .. 😘

Svara

x
Leif svarar Mikael W
onsdag 4 december 2019 13:41

Håller absolut med om problemen med bloggen.

Åldern kan man dock berätta så att alla vet, det gör inte mig ett skvatt.
Andy hade ju råg i ryggen och berättade tidigare vilket jag tycker är ok och bra. Själv är jag född 1963 och blev frälst nyårsafton till 1994, alltså när jag var 30 år, på väg mot mitt 31:sta år, nu är jag då 56 år gammal.

Då vet ni det!

Svara

x
Mikael W svarar Leif
onsdag 4 december 2019 14:37

.....så du är en gammal gubbe Leif?

Svara

x
AnnMarie svarar Leif
onsdag 4 december 2019 15:00

Ja visst är det Jesus som avgör när man ska vända abdra kinden till.
Ingen annan människa kan avgöra det.

Svara

x
Sven Thomsson
onsdag 4 december 2019 16:08

Jag kan utan några betänkligheter berätta att jag är 82 år, och fyller dessutom 83 dagen efter nyårsdagen. Alltså en litet till åren kommen, äldre "gubbe", men klar i huvudet, andedöpt och salig i Gud.

Jag kan med glädje vittna om att jag blev frälst 27 oktober 1957. Så jag har vandrat med Jesus i över 60 år.

Svara

x
Leif svarar Mikael W
onsdag 4 december 2019 16:27

Dock yngre än vissa😎

Svara

x
Tomas N svarar Mikael W
onsdag 4 december 2019 21:50

Mikael.
Din kommentar om episoden i Stockholm ,där skulle jag säga att bägge gjorde fel. Men den som lever fel har större skuld än den som reagerar barnsligt på en annans misstag och villfarelse

Annars tycker jag vi skall avhålla oss från öknamn även på regioner och städer. Det finns allt möjligt man säger med jargong för att vara lite lustig och det är sällan bra i Guds ögon

Storstäder,småstäder ,landsbygd,Norrland,västkusten,Skåne och varje lokalt hörn av Sverige och hela världen för den delen har sina för och nackdelar.

Kristna behöver inte vara snustorra
Och humorbefriade ,men vi skall avhålla oss från jargong och orent prat
Även om det kliar p g a en ansträngd och lätt religiös atmosfär

Svara

x
Andy Svensson svarar Tomas N
torsdag 5 december 2019 09:14

Instämmer med det du skriver Tomas N och för det får du Nobelpriset för en underbar kommentar värd att ta till sig. Jag lyssnade igår på Sven Reichmann om "Föraktets verkan" mycket bra undervisning om hur föraktets synsätt påverkar.Tyvärr ser jag hur mycket det färgar oss när vi skriver och argumenterar. Vi bedömer varandra med köttsliga ögon istället för Andliga. Och jag har mycket glädje och humor men är noga nu mera med att min humor inte gör sig lustig över andra för det är förakt som man behöver bli fri från. Ironi och förakt hör inte hemma bland Guds folk

Svara

x
Andy Svensson
torsdag 5 december 2019 09:18

Jag skulle med få med det här...

Vi ska inte bedöma människor på mänskors vis.

Föraktets synsätt är att ”allt får sitt värde, bara om det ger mig en vinst”.
Köttet handlar om att det viktigaste är vad du får för plats i livet, alltså blir jag summan av det jag gör.

*Köttet- Dina gärningar ger dig din identitet.
*I Guds Rike: Du får en identitet utan någon förtjänst, bara av NÅD och den tar sig uttryck i gärningar.


Ef. 2:8 ”Ty av nåden ären I frälsta genom tro -- och det icke av eder själva, Guds gåva är det --

9 icke av gärningar, för att ingen skall berömma sig.

10 Ty hans verk äro vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, vilka Gud förut har berett, för att vi skola vandra i dem.

Svara

x
AnnMarie svarar Andy Svensson
torsdag 5 december 2019 10:00

Tror att många här skulle behöva lyssna på Sven Reichmanns undervisning.
Utan den undrar jag hur min tro skulle se ut,om den ens funnits kvar efter alla galenskaper jag erfarit.

Svara

x
Mikael W svarar Tomas N
torsdag 5 december 2019 10:26

Jag håller fullständigt med dig Tomas N, att man inte ska nedvärdera andra genom att kalla någon för ”barnslig”. Den som har den människosynen lever i köttet och framför orent prat.

Den här artikeln handlade ju om ”andliga kläder” men likt ett troll så byter du nu fokus till att diskutera olika landsorter. Du antyder att jag skrivit något om Stockholm, vilket ju är befängt.

I min kommentar så beskrev jag ett misstag jag gjorde för väldigt många år sedan, och som berörde det ämne som togs upp i artikeln, och när man öppet i sociala media erkänner sina brister och misstag, så är det otroligt lågt att misskreditera någon för den öppenheten.

Det är lätt att sitta bakom ett tangentbord och nedvärdera sina Kristna bröder, som du och Andy Svensson gör här i era kommentarer, men IRL och face-to-face kommer era knän att darra. Det misstag jag gjorde för många år sedan i Norrland känns försumbart i jämförelse med era köttsliga övertramp som gömmer dig bakom en teologisk jargong. Må Gud förlåta er överträdelserSvara

x
Andy Svensson svarar Mikael W
torsdag 5 december 2019 12:42

Hej Mikael

På vilket sätt anser du att jag nervärderar mina kristna bröder? Anser du att min kommentar om föraktets synsätt är nervärderade som jag tar upp? Ser här du har problem med dina bedömningar som du tar upp. Jag har inga problem med face-to-face möten kom till Örebro så bjuder jag på kaffe så kan vi ha ett face-to-face möten och samtala om föraktets synsätt och bedömning av varandra. Det kan bli intressant att samtala 🙂. Vi har något gemensamt har med bott i Norrland. Så var i ligger mitt köttsliga övertramp anser du? Något som jag behöver kanske se i så fall.

Mvh Andy Välkommen till Örebro face-to face över en kopp kaffe

Svara

x
Andy Svensson svarar AnnMarie
torsdag 5 december 2019 12:56

Ja AnnMarie Svens undervisning är en guldgruva av andlig god sund föda. Undervisningen om föraktets synsätt har jag lyssnat på flera gånger och upptäcker mer och mer saker om det här.


Skickar med länk där man kan lyssna och se https://elvorochjanne.se/sven-reichmann-sjalavardsserien-mm/

Svara

x
AnnMarie svarar Andy Svensson
torsdag 5 december 2019 14:14

Håller med dig, man upplever,ser och förstår mer när man lyssnar fler gånger.
Jag läser nu Svens bok "I väntan på Messias"för tredje eller fjärde gången och ser/förstår mer för varje gång.

Svara

x
Mikael W svarar Andy Svensson
torsdag 5 december 2019 15:40

Örebro är en ort jag helst undviker. Det är väl där man lagt ut en pride-matta i kyrkan....?

Nedvärderande är när någon kallar sin broder för barnslig, då han öppet berättar om ett skamligt misstag han gjort. Ett misstag som hörde ihop med artikeln. Du ville ge ett Nobelpris för denna kränkning. Jag kommer inte från Norrland.....Lappträsket

Svara

x
Andy Svensson svarar Mikael W
torsdag 5 december 2019 16:01

Ja tyvärr har Nikolai Kyrka en Pride-Matta det stämmer. Kallade jag dig barnslig för ett skamligt misstag du gjort? Okej du menar för att jag gav Tomas N nobelpriset, jag tänkte mer på det Tomas skrev om vi Kristna inte behöver vara humorbefriade och att vi ska avhålla oss från orent prat.

Allt väll och Guds underbara frid och Välsignelse önskar jag dig!

Svara

x
Mikael W svarar Mikael W
torsdag 5 december 2019 16:02

.....men vi kan ta en kopp kaffe på annan ort. Du finner mina kontaktdetaljer på min hemsida......och vill du starta en bibelkurs så bjuder jag på kaffet.....och en pepparkaksgubbe som vi kan bryta av armar och ben på....

Svara

x
Andy Svensson svarar Mikael W
torsdag 5 december 2019 16:22

Så du har en hemsida Mikael W? Jag älskar att studera Bibeln med andra, är ingen större teolog utan tror mer på dialog i öppen anda där man inte ser ner på varandra.. Pepparkaksgubbe det låter trevligt 😃👍

Svara

x
SH
torsdag 5 december 2019 16:28

Viktigt att detta med FÖRAKT ventileras bland kristna människor för jag tror det har aldrig tagits upp i min församling.
Jag är tacksam till Gud att jag redan som liten fick lära mig att förakt var något hemskt, mamma har aldrig låtit så sträng som när hon påtalat hur fruktansvärt föraktet är. Att vi aldrig, aldrig skulle visa detta mot andra människor.
När man är ung och inte fått undervisning angående vad förakt står för, så bör vi inte döma dem alltför hårt. Ett ödmjukt hjärta tar emot undervisning, om än den känns "obekväm".

Här har skrivits om ålder med lite gliringar nyligen men jag är enbart tacksam att ha nått pensionsåldern. Ibland när mina barn haft en attityd att de minsann vet så mycket så har jag angett livserfarenheten. Sagt så här: Mamma har levt ....många fler dagar än du, då måste jag också veta om detta livet mycket mer än vad du vet. Det har gått hem direkt.

När jag för många år sedan lyssnade på Svens Reichmanns undervisning om detta ämne så rös jag när han sa att FÖRAKTET DÖDAR. Men med lite eftertanke förstod jag den sanningen när jag tänkte på de som hade valt att ta sina liv. Många, många pga förakt de mött.

Sällar mig därför till Andy och AnnMarie och vill ge ett gott råd till er yngre som skriver här - lyssna på SR undervisning om FÖRAKT och gärna annan själavårds-
undervisning.
Och bra om vi alla tänker till, om vi får någon tillrättavisning. Ju fortare vi lär oss detta med ett öppet hjärta, desto bättre. "Tänk om det ändå är så", i stället för att börja försvara sig själv direkt. Jag har själv varit sådan tidigare, det gör inte livet lättare, tvärtom. Att vara ödmjuk är inte så lätt alla ggr, även detta undervisar SR om .


Svara

x
Mikael W svarar Andy Svensson
torsdag 5 december 2019 16:33

Låt oss träffas och prata ihop oss Andy....där jag kommer ifrån får man även bita av huvudet....ja, på min hemsida finner du alla kontaktdetaljer

Jag tror många är i behov av att få delta på en bibelkurs .......,men det finns naturligtvis många andra ideer som kan poppa upp när man dricker kaffe...

Svara

x
Andy Svensson svarar Mikael W
fredag 6 december 2019 09:47

Okej din hemsida kan var bra att ha så man får dina kontakt uppgifter😃👍

Ha en Trevlig Kväll

Svara

x
Mikael W svarar Andy Svensson
fredag 6 december 2019 10:58

Jag tänkte skicka ett sms till dig igår, men jag hittade inte ditt nummer. Är du säker på att du bor i Örebro?

(Vem vill bo i Örebro?)

Svara

x
Emma svarar Mikael W
fredag 6 december 2019 11:15

Skriver här fast det väl inte är direkt kopplat till läsarmailet (Bra skrivet Sven!)

Tack Mikael för att du än en gång, nu senast imorse, delat med mig just det som jag behövde påminnas om.... ☀️

Blott en dag, delar jag nu vidare till alla på Apg29:

https://youtu.be/SWqanR2L17c

Svara

x
Andy Svensson svarar Mikael W
fredag 6 december 2019 11:31

Inte konstigt att du inte hittade mitt nummer är en hemlig Agent😎. Men du kan maila mig på mrandysvensson@hotmail.com

PS! Du får fråga Gud varför han skickade mig till Gnällbältet. Tro mig det har inte varit lätt att bo här mycket har jag möt av förtal, förakt och strider. Men Gud kallade mig hitt 2011 Mikael W ser framemot ett mail från dig och därmed kan du få mitt mobil nummer.


Svara

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

- Ja!


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00


Senaste bönämnet på Bönesidan

fredag 21 februari 2020 23:48
Jag och barnen har mycket att göra i helgen. Be att vi ska få allt gjort plus hinna vila och ha roligt/mysigt!

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
SWISH: 072 203 63 74
PAYPAL: paypal.me/apg29
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN/BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer info hur du kan stödja finner du här!

KONTAKT:
christer@apg29.nu
072-203 63 74

MediaCreeper Creeper

↑ Upp